Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Říkal jsem si, že se podělím o ty informace, které jsem při brouzdání českým internetem nasbíral.
Pro začátek sem dám odkazy na webové stránky dvou modelářských akcí:
a ještě jedno brněnské modelové kolejiště:
Protože se tu objevilo diskusní téma ohledně krajinky k dětským vláčkům, tady je odkaz na stránky českého výrobce doplňků pro modelová kolejiště - když ne kvůli nákupu, tak aspoň pro inspiraci:
a možná objevíte něco zajímavého i na těchto stránkách:
Mám tady další zprávu. V novinách s měsíční periodicitou (to pro úplnost „Listy jižní Moravy“ jsem objevil muzeum, které se nachází v brně na adrese Spáčilova 15. Je tam prezentována historie vojenství se vztahem k 20.století a přímým či nepřímým vztahem k našemu státu. Mně osobně je sympatické, že velkou část exponátů tvoří modely… Takže pokud máte doma kluka, zajděte si tam s ním.
Další informace by se měly nacházet na stránkách www.historieletectvi.cz - ale to se může časem změnit… Jinak v těch „Listech“ píšou i dopravní spojení - trolejbusy č.31 a 33, zastávka Spáčilova.
Tak tato informace je už dneska zastaralá - soukromé muzeum je přestěhované naproti Vojenské nemocnice na ulici Zábrdovické (v objektu v. d. Hlubna, v 1. patře).
Příspěvek upraven 02.06.13 v 07:37
Jak to vypadá, když si „velcí kluci“ hrají…
Tohle je spíš inspirace pro tatínky…
Tak ať se cítíte jako u pana černokněžníka Zababy…
A jeden odkaz na slovenské stránky - Klub plastikových modelárov v Bratislavě.
Tam je toho hooodně k vidění - a hlavně mě těší, že „kluci“ jezdí na MODELLBRNO a dělají propagaci brněnské modelařině i na internetu… ![]()
Ahoj Juro,
koukám že si tady píšeš sám se sebou
. Tak se tedy přidám.
Vláčky můžeme ve všech podobách. V Království železnic jsme byli s dětmi na začátku roku, v Lužné jsem byla s dětmi loni na jaře na zahájení sezóny (jeli jsme tam starým vlakem taženým Karkulkou), cestou zpátky s námi vykolejila Regionova. Naštěstí se to stalo v Praze, tak jsme všichni vylezli a šli na metro. Tenkrát jsem poprvé v životě viděla, kudy se do parní lokomotivy čepuje voda
.
Letos jsme zatím Lužnou nestihli, na zahájení sezóny i na sraz Šlechtičen jsem měla nemocné děti (dvojčata kluk a holka necelých 5 let). Dcera má trošku smůlu, protože zpravidla vymetáme akce spíš pro kluky.
U nás z okna vidíme na železniční trať (hlavní tah z Prahy na Berlín), takže teď sledujeme novou lokomotivu ze Škodovky, Taurus, jezdí tady výjimečně Rakev a občas Herkules.
Ten výčet jen proto, abych zamachrovala, jak dobře se vyznám v lokomotivách
.
Dobré ráno,
zase po nějaké době přidávám odkaz - stránky modelové železnice v předzahrádce rodinného domku v Brně-Obřanech:
Tak s dovolením oživím svoji starou diskusi, když je dneska venku „psí počasí“… Třeba to ocení hlavně maminky kluků v předškolním věku.
Tip na nějakou výstavu vláčku v Brně a okolí. Vůbec se v tom nevyznám. Díky
@Edita27 Zkus nahlídnout do stálé diskusní skupiny „Výlety s dětmi po ČR“, je tam i diskuse na téma jižní Morava. Ledacos tam najdeš a další budeme přidávat…
Ale aspoň takto naznačím: v Brně na Josefské je velké komerční kolejiště, jmenuje se Modelový svět. Je v měřítku HO, tedy zmenšené v poměru 1:87. Vnitřní rozchod kolejí je 16,5 milimetru. Pak je v bývalé textilce na Křenové kolejiště ve stejném měřítku, zhruba stejně velké jako to na Josefské - a k němu je tam jeěště jedno v měřítku TT, tedy 1:120 (rozchod kolejí 12 milimetrů). Ty kolejiště na Křenové patří brněnskému Klubu železničních modelářů.
Příští víkend bude velká sešlost lidí a mašinek na zahradní železnici za Olympií. No a pokud se budete chtít povozit historickým vláčkem na skutečné železnici, tak si zkus vygooglit „Mikroregion Kahan“ a „Slavnosti pernštejnského panství“.
@Edita27 A pokud máš jakoukoliv otázku ohledně vláčků, tak se klidně ptej v této diskusi.
@Jura007 píše:
Dobré ráno,
zase po nějaké době přidávám odkaz - stránky modelové železnice v předzahrádce rodinného domku v Brně-Obřanech:www.modelovazeleznice.net
Maji nove stranky http://www.zahradnizeleznice.net/
A uz jezdi, nevite? Sli jsme tudy pred tremi tydny a kvuli udrzbe zavreno (ackoliv ted v tom desti asi taky…).
@majdula1 No, při řeči s majitelem jsem se dozvěděl, že během deštivého počasí se musí koleje natírat naftou nebo petrolejem a s příchodem slunečného počasí pak zase odkonzervovat, aby byly vodivé (elektromotor lokomotivy si bere proud přímo z kolejí). No a to zabere minimálně jeden den, spíš den a půl. Takže dokud je deštivo, tak se jezdit nejspíš nebude.