Jak pomoci dceři s kamarády?

kaattkkaa
26.12.09 18:37

Jak pomoci dceři s kamarády?

Holky nevím jak začít, ale…
Moje dcera chodí do 1.třídy. Ve třídě mají jakési party, do kterých si děti volí kamarády.
Moje dcera byla až do června jedináček, trošku podle toho vypadá, ale určitě není zlá, rozdělí se a moc stojí o to mít kamarády. Jenže třídní primadony, si usmyslely, že do jejich party nesmí. Takže to ve třídě vypadá tak, že skoro všichni si hrají v partách a dcera sedí někde sama. Problém je i v tom, že jsme ji naučili ať ustoupí, takže něco chce, ale jiný to chce taky, tak ona ustoupí. Nevím jak jí pomoci, když mi pak doma bulí, že ji děti nechtějí.
Horší je to o to, že učitelce nemůžu nic říci, jsem z malé vesničky a pracuju ve městě paradoxně jako učitelka prvňáčků, no teď jsem na MD.Už teď mám pocit, že je učitelka trošičku zaujatá. Já takové chování ve dětí neznám, protože u mě se musí bavit každý s každým, neexistují nějaké party. Fakt nevím, co mám dělat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12154
26.12.09 19:34

Tak já sice nevím přesně, jak moc bych tuhle situaci řešila, ale naprosto přesně vím, že míchat se do dětských sporů anebo zatahovat do takového problému (nezlob se, ale podle mě nijak extra nedůležitého) učitelku by byla hloupost. Tím ovšem nijak nechci zlehčit to, že se Tvá dcera trápí. Jasné je, že jí je to líto. O tom, že byla jedináček a podle toho vypadá (jak jsi psala) - to asi moc na to nemá vliv, jestli ji ty holky chtějí do party nebo ne. Nejspíš bych se s dcerkou pokusila doma o tomm mluvit a mluvit, rozebírat to ze všech možných stran, proč to tak je. A zkusit jí vysvětlit, že děti (nejenom děti) jsou „takové a makové“, že by mohla být krapet hrdější a nevtírat se jim, vykašlat se na to - být jednou z těch primadon ze třídy. Řekni jí třeba to, že takové holky jsou nafrněné a důležité a že to ona přece nepotřebuje být taková. Já fakt nevím, zkus jako učitelka využít nějaký konkrétní případ ze školy, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
26.12.09 19:38

Ahoj Katko, to je smutné, ale vůbec né vyjímečné. Moje dcera je velmi oblíbená a kamarádky se o ní přetahují, takže z vlastní zkušenosti ti praktické rady nedám. Vím jen, že i u nich ve třídě jsou holčičky asi 2 nebo 3 které jakoby nezapadly a nemají svou nejlepší kamarádku. děti k nim nejsou nepřátelské a baví se s nimi, ale trochu je i ignorují. :roll:
zkus se dcery přesně vyptat, kdo jaký je a ke komu má nejblíže.. :srdce: Možná se najde ještě někdo koho kolektiv takhle neprávem odvrhl a s tím by mohla být spojenec. Zní to blbě, jako že na někoho zbyde, ale nemusí to tak být. :hug:
A také je to možná jen tou první třídou a krátkým časem kdy se děti teprve poznávají. Také by si mohla najít své kamarádky na nějakém kroužku či sportu. Jsou i jiné kolektivy.
Držím dcerce palečky, snad ty děti z toho vyrostou - a opravdu si myslím, že zdravý vztah v kolektivu by měla korigovat i učitelka..U nás to takhle řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
26.12.09 19:40

Já mám 12ti letou dceru, která kamarádky a má a stejně se tohle stává, ale spíš, když byly menší. Je to fakt děsný pocit, když ti to dítě doma brečí, že se s ním holky nechtějí bavit a ty vlastně nemůžeš skoro nic dělat. Trochu pomohlo, že jsem znala maminky těch holčiček a při vhodné příležitosti jsme to trochu probraly, takže pak doma vysvětlily, že něco není hezké. Jenže ono se to za měsíc obrátí a zas budou z party vystrkovat někoho dalšího. Děti jsou prostě kruté a sama si toho z dětství pamatuju dost. Takže bohužel asi nic neporadím. Bára má taky ve třídě děti, se kterýma se nikdo moc nebaví, tak jí aspoň občas vysvětluju, aby si uvědomila, jak by jí bylo na jejich místě, ale donutit je prostě nemůžeš. Jestli je ale v 1.třídě, tak to věřím, že se srovná, že si najde kamarádku, která je na tom podobně.Kdyby šly schovat pod křídla děti, co? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.12.09 20:27

Jéje, to já znám - z vlastní zkušenosti :roll: I když já jsem měla aspoň tu jednu dobrou kamarádku, ještě ze školky… Ale takové to já s tebou jsem / nejsem bylo s jinýma taky na denním pořádku :roll: Holky jsou prostě takové a s klukama spíš asi chtít kamarádit nebude…

K primadonám asi nezapadne, možná bych jí vysvětlila, že ani není o co stát :mrgreen: - ale co to zkusit přes podobné zájmy? Pamatuju si, že se holky hodně paktovaly podle toho, do jakého chodily kroužku - takže výtvarkářky kamarádily spolu, ty, co chodily do nauky, kamarádily spolu, já jsem chodila do skautu, stejně jako jiná holka a našla si tam i další kamarádky. Takže i když jsem neměla tolik kamarádek ve třídě, měla jsem jich hodně právě v tom skautu…

Tak třeba zjistit, kdo je jí jako trochu blíž a jestli nechodí na nějaký kroužek a jestli by tam nechtěla chodit též - ony se tam časem sblíží a třeba se pak dostane i do „její“ party. Ale rozhodně ať se nevnucuje, to je pak ještě horší…

Ono zase to má i své výhody - já jsem nikdy nebyla ten stádní typ a pak jsem třeba na VŠ zjistila, že je celkem fajn, že si zapíšu předmět jaký chci, zkoušky si naplánuju tak, jak chci já a nemusím se furt ohlížet na to, jestli Madla se Zdenkou jdou na zkoušku v úterý nebo v pátek a že já to nestihnu a „panebože, ono to bude hrozné“, že tam budu muset jít sama a moje slepičí kamarádky nebudou se mnou :roll: :lol: :lol: :lol: No, ale to už jsem hodně v budoucnosti :lol: :lol: :lol:

To jsem se ale zase rozepsala… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
26.12.09 20:55

kaattkkoo, my měli donedávna podobný problém. A určitě bych to nezlehčovala. Pro holčičku v první třídě prostě tohle problém je a určitě ji to trápí. Ty můžeš mluvit, můžeš vysvětlovat, ale ve škole s ní nejsi. Nám pomohla až změna paní učitelky. Ta předchozí tohle prostě neřešila. Odučit a nic víc. Ta nová je naprosto úžasná. Dokázala z nich během půl roku udělat úplně jiný kolektiv. Kdybych to nezažila, tak tomu nevěřím. Takže podle mě opravdu záleží hodně na učitelce. Samozřejmě nemůže přijít a nařídit děvčatům, tak a teĎ spolu budete kamarádit, ale může nenápadně nasměrovat a mnohé ovlivnit, ale musí chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kaattkkaa
26.12.09 22:51

Holky moc děkuji.
Vranecka: přesně mi píšeš z duše, takhle bych to dělala já. Problém je to, že ty kamarádky příjdou třeba i k nám domů, nebo si spolu pěkně hrají venku- bydlíme s nimi na jedné ulici, ale druhý den jí ve škole dělají tohle. Nebo si určují: dej mi nálepky(to momentálně u nás frčí), a já se s tebou budu bavit, když budeš „zametat“před naší „skrýší“, můžeš patřit do naší party…Mě už to zavání šikanou, ale nechci prudit učitelku, stejně by si dále myslela svoje. No pokusím se to nějak vyřešit, ale je mi to líto. Já jsem to neznala, byla jsem vždy moc oblíbená, ale nikdy jsem se nechovala, tak jak ty dnešní holky. :cry:

• Citovat
  • Upravit
kaattkkaa
26.12.09 22:54

Jo a ještě jsem chtěla napsat, že se děti znají od školky, ale tam tohle paní učitelky nedopustily.Už jsem si chtěla s jednou holčičkou promluvit, proč to dělá? Ale vychovatelka mi řekla, a´t to nedělám, že si to pořeší holky mezi sebou. Den poté potkal manžel tu holčičku na ulici a bavil se s ní. A ona mu normálně v 6 letech řekla, že jí je to jedno, že ho nemusí poslouchat, a když řekl, že si promluví s jejími rodiči, tak se mu vysmála do obličeje a řekla, že mamka stejně udělá, co bude chtít ona. No a co pak s takovým děckem dělat.

• Citovat
  • Upravit
12978
27.12.09 11:23

No Katko po pravdě, to jste neměli. S těma kamarádkama to řešit vy..Jak by se ti líbilo, kdyby na ulici hučel do tvého dítěte cizí rodič. :-? Když už, tak to řešit s rodiči. Myslíš že jí začnou mít raději když jim domluvíte???To těžko. Má dcera je sice oblíbená, ale ob den se baví s někým jiným, protože tahle se dnes urazí a zítra se pohádají tyhle dvě a potom se naštve třetí atd..
Souhlasím s tebou, že učitelka může kolektiv hodně moc ovlivnit a stmelit.. je škoda, že vaše ja laxní.
Naší holku obtěžuje ve škole kluk ( všichni to bereme jako zájem z jeho strany :srdce: i když se jedná o poštuchování, braní věcí, držení skřínky a útoky), ale i když už si i Elí doma stěžovala že to bolí tak jsem si hodně rozmýšlela zda jít za jeho maminkou či učitelkou - protože na druhou stranu vím, že tyto projevy jsou přirozené i když nepříjemné.. :cert:
Držím palce a věřím že jednou ( brzy) se to obrátí.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kaattkkaa
27.12.09 14:14

Liz: řešili jsme to, protože ještě s jednou holčičkou přišli pro malou,aby šla s nima ven, a malá za chvíli přiběhla ubrečená, že po ní házeli bahno a křičeli na ni, že je špína( Z TOHO BAHNA).prostě pro ni šli schválně, aby jí takhle ublížili. Malá se tak těšila, že si budou hrát. Tak to mě dostalo.
Holky díky všem za rady. Budeme to muset nějak zkousnout. Ale je to děs.

• Citovat
  • Upravit
12154
27.12.09 14:39
kaattkkaa píše:
Liz: řešili jsme to, protože ještě s jednou holčičkou přišli pro malou,aby šla s nima ven, a malá za chvíli přiběhla ubrečená, že po ní házeli bahno a křičeli na ni, že je špína( Z TOHO BAHNA).prostě pro ni šli schválně, aby jí takhle ublížili. Malá se tak těšila, že si budou hrát. Tak to mě dostalo.
Holky díky všem za rady. Budeme to muset nějak zkousnout. Ale je to děs.

Proč? Zeptej se své dcery, proč se s nima chce ještě kamarádit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kaattkkaa
27.12.09 15:19

To se jí ptám pořád, proč si nenajde jiné kamarádky. Proč pořád chce tyhle, coji jen trápí. Ona mi to odkýve, že zkusí hledat jiné. A hned vzápětí vidí na ulici jak si Markétka(„kamarádka“)hraje a hned letí, že jí chce dát nálepky. Já fakt nevím. Holky ještě jednou díky. Uvidím co bude dál.

• Citovat
  • Upravit
12978
27.12.09 17:11

To bylo fakt ošklivý…Možná promluvit s mamkou - když né kamarádit, tak alespon neubližovat :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.12.09 03:57

Bohužel se stalo to, co znám i já jako někdejší vedoucí dětských kroužků. Děti ve věku 6-9 let bývají až nedětsky kruté. Tady v tomto věku se většinou formuje sociální struktura společnosti. A vsadil bych se, že z těch šikanujících holčiček asi jednou budou manažerky, nebo se o to budou aspoň snažit… Ano, čtete dobře, tohle UŽ JE DĚTSKÁ ŠIKANA. Na vašem místě bych navštívil odbor péče o dítě, posal jim události včetně manželova rozhovoru s onou holčičkou a podal písemný podnět k řešení situace. Pokud se rodina té holčičky bude snažit celou duálost zaretušovat, pak podnět doplnit dodatečným podáním. A dát jasně najevo, že toto vašemu dítěti nikdo dělat nebude. Jinak se může stát, že si z toho vaše dcera odnese trauma na celý život. Prostě, braňte svoje dítě, teď je to důležité… Držím palce,ať vám to dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.12.09 03:58

Pardon, chtěl jsem napsat „popsal jim události…“ Jak je vidět, i čtyřicetiletý chlap je z toho příběhu „trošku“ rozhozený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí