Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, už jsem fakt zoufalá a potrebuju nějakou radu. V pondělí se mi udělal obrovskej aft na levé straně jazyka, je velkej tak 1×1cm, nikdy jsem tohle neměla.. Afty mám i v krku a menší na prave straně, ale nejvíc bolestivý je ten největší. Nemuzu kvůli tomu vůbec mluvit, jinak to silene bolí, jist taky skoro nemuzu, mám takovou nedobrovolnou dietu na jogurtech a kaši. Mám doma snad vše co existuje na afty, ale nic nějak extra nezabírá, zkousela jsem i vypálit francovkou asi tak 3×, ale spis u toho jenom chcipam bolesti a výsledek nula.
Nemáte ještě nejakej osvědčené rady co s tím? Mám už pocit, ze se zblaznim. ![]()
Občas na ně trpím a nepomůže nic. Já vždycky hned začnu brát vitamín B. Ale trvá to tak 10-14 dní, než to přestane bolet.
Zkoušela jsi Parodontax? Hlavně vždycky vypláchnout večer po čištění zubů a už nic nejíst, nepít.
@Mellory17 Bohuzel nicim ten proces neurychlis. Ustni voda Curaprox 0,2% a gely typu Mundisal gel aspon trochu ulevi od bolesti.
Taky se mi ted udelal obrovsky na vnitrni strane horniho rtu… ach jo ![]()
Občas je potřeba přežít a nepomáhá lautr nic
Takovéhle hnusné afty před jídlem máznu alpou/slivovicí. Sice to bolí jak prase, ale aspoň se na chvilku znecitliví a já se můžu najíst.
Z dlouhodobého hlediska mi docela pomohlo nepoužívat zubní pasty se sodium lauryl sulfatem.
@Mellory17 Mně pomáhala boraxglycerinová voda, kupovala jsem ji vždy v lékárně, už afty nemívám, tak nevím, zda je ještě k dostání.
Já si dávala na afty Švédské kapky. Pár dní a bylo vyléčeno ![]()
Měla jsem urgo sprej, nejdříve štípe jak…, ale potom ta úleva! Cana cca 300 Kč.
@Mellory17 píše:
Ahoj všichni, už jsem fakt zoufalá a potrebuju nějakou radu. V pondělí se mi udělal obrovskej aft na levé straně jazyka, je velkej tak 1×1cm, nikdy jsem tohle neměla.. Afty mám i v krku a menší na prave straně, ale nejvíc bolestivý je ten největší. Nemuzu kvůli tomu vůbec mluvit, jinak to silene bolí, jist taky skoro nemuzu, mám takovou nedobrovolnou dietu na jogurtech a kaši. Mám doma snad vše co existuje na afty, ale nic nějak extra nezabírá, zkousela jsem i vypálit francovkou asi tak 3×, ale spis u toho jenom chcipam bolesti a výsledek nula.Nemáte ještě nejakej osvědčené rady co s tím? Mám už pocit, ze se zblaznim.
Kup si takovou tu fialovou vodičku v lékárně a potírej si to a k tomu si sežeň pšeničné klíčky (velmi špatně se shání, ale někdy je mají Vietnamci), ty jsou zaručené. Vem si třeba dvakrát denně lžíci klíčků (je to taková sušená drť), přidej do nich mléko a sněz to. Je to plné přirozených vitamínů B, ty umělé z lékárny tolik nezabírají.
Mně se na afty osvědčila dezinfekce na covid, taková ta co smrdí po slivovici. Na mě to funguje téměř okamžitě, uleví od bolesti a za dva dny o aftu nevím.
@AnastazieB píše:
Občas na ně trpím a nepomůže nic. Já vždycky hned začnu brát vitamín B. Ale trvá to tak 10-14 dní, než to přestane bolet.
Pšeničné klíčky to likvidují během tří dnů.
Já používám Florsalmin, je to roztok se šalvějí… štětičkou přímo potřít aft… pálí to, ale otupí to tu bolest.
Obnovuji diskuzi. Měl jste někdo aft jak kráter a pod ním přesně bolavou podčelistní ulinu? Jakoby to spolu souviselo? Mě se před 14 dní udělal fakt velký aft na dásní u stoličky a hned na to bolest podčelistní uzliny, pod bradou a za 3 dny na druhé straně to samé. Poslední rok mě trápí tyto uzliny co 2 měsíce, bez dalších příznaků.
K těm aftum a uzlinam bolest jak blázen. Vyzkoušela jsem gencialku, hřebíček, sůl, slivovici, alpu, ta nechce se to hojit a krátery se spíše horší. Už pomalu mám problém jíst a mluvit. Je to po 14 dnech fakt vyčerpávající. Čtu tu jako poslední propolis…á na ty uzliny neco? Děkuji za rady