Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mala mela po narozeni obvod hlavicky 35cm, ve trech mesicich 40cm. Na sonu byla jeste v porodnici kvuli kefalhematomu.
K původnímu tématu:
První hošík po narození 34cm, ve trech měsících 40,5cm.
Druhý hošík po narození 33cm, ve trech měsících 40cm.
Děvčátko po narození 29,5cm, ve trech měsících 39cm.
No tak malá měla při narození 32 a v roce 43, počkala bych, hlavička může růst různě rychle
Při narození 34cm, ve 3.m - 38cm, v 6.m - 42cm a v roce 45cm.
Hezký večer maminky, přečetla jsem si dnes jeden deníček kde autorka psala, že její syn měl v roce obvod hlavičky 52cm a byl to důvod k vyšetření nakonec musel na operaci. Můj syn měl teď na roční prohlídce obvod hlavičky 55cm, doktorka se nad tím nijak nepozastavovala, myslíte, že je tak velký obvod hlavičky v pořádku?
@Zástavanda no na roce 55cm určitě není obvyklé, můj syn měl teď na roce a půl 49cm a když jsme z jiného důvodu skončili na neurochirurgii, tak se jeho velikost hlavy neurochirurgovi nezdála a to byl menší - ovšem ve chvíli, kdy zjistil, jakou měl hlavičku při narození a dál vývoj, tak už byl v poklidu
záleží také na rodičích, u nás máme větší makovičky, tak to má i syn
pokud se mu rovnoměrně vyvíjí a při narození měl taky větší, tak bych to moc neřešila - jinak se můžeš lékařky pro klid duše zeptat
@Zástavanda toto by me taky zajimalo, protoze muj pritel ma 53cm a ja 49 cm a to si myslim, ze muj pritel ma velkou sisku.
http://www.jaknamiminka.cz/…rafy-a41.htm
podle tohoto jste těžce mimo normu…
Taky přemýšlím, jestli se nespletla, malý má teď v roce a půl hlavičku 48 cm, vem krejčovský metr a raději přemeř.
@Zástavanda píše:
Hezký večer maminky, přečetla jsem si dnes jeden deníček kde autorka psala, že její syn měl v roce obvod hlavičky 52cm a byl to důvod k vyšetření nakonec musel na operaci. Můj syn měl teď na roční prohlídce obvod hlavičky 55cm, doktorka se nad tím nijak nepozastavovala, myslíte, že je tak velký obvod hlavičky v pořádku?
A jak velkou měl při narození a pak na dalších kontrolách? Nemohla se při tom posledním měření splést nebo přepsat? Jinak bych to tedy fakt řešila, je to opravdu hodně nad normu.
Tak náš syn měl na 1 roce obvod hlavy 50cm (což je nad 97 percentil), má dolichocefalický (protáhlý) tvar lebky, má to po mě (já mám obvod 60cm, což je na ženskou fakt dost, většinu dámských pokrývek hlavy na hlavu prostě nedám), když byl menší tak ho taky vyšetřovali, neuroložka nás poslala na UZ hlavy (naštěstí žádný hydrocefalus), pak jsme byli na genetice (tam to zhodnotili, že to má dědičné po mě). 55 cm je opravdu mimo veškeré normy, takže přeměřit a asi fakt řešit
No sna dse upsala míry měl: při narození:obvod 36cm váha 3710, délka 51
3měsíce: OBVOD 40, VÁHA 6590, délka 60,5.. 6 měsíců: obvod 44, váha 10,5 délka 68.. 12 měsíců: obvod 55, váha 12040, délka 82cm… jinak je sledován pro mírnou psychomotorickou retardaci ![]()
Svatá pravda, ale někdy člověk neodolá. Také jsem dnes nakupovala kraťasy a trička na léto, tak snad se bude dítě držet tabulek