Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky děvčata, jaký mělo obvod hlavičky vaše mimčo při narození a pak ve 3 měsících? Prošlo nějaké mimi sonem hlavičky? díky za odpovědi veverka ![]()
Ahoj veverko,
naše malá měla při narození 35,5cm a ve 3 měsících 40,5cm.A náš lumpík kluk měl 36cm při narození a 42,5 cm ve 3 měsících.Se sonem nás nikdo nestrašil.
Pa L.
Při narození měla malá 35,5cm a ve 3měs 40,5cm.
Mám dojem, že sono se radši dělá při příliš rychlém či pířliš pomalém růstu. Víceméně asi preventivně, aby se případně zjistil důvod či eventuelní problém.
GaB, 10měs
Ahoj Veverko,
my jsme měli při narození 35,5 cm a ve 3 měsících 42 cm. Sono nám dělali ještě v porodnici. Nevím vůbec proč, já šla na vyšetření a malého vzali na sono. Ale dělali mu myslím současně i kyčle atd. Poznala jsem to pouze podle toho, že jak ho přinesli, tak měl špinavou hlavičku od gelu.
Ahoj
Ahoj Veverko,
my byli na sono 2× a obvod jsme měli 36 při narození a tři měsíce nám budou v pátek a zatím jsme na 40. Kontrolují nás kvůli tomu, že se Kubík narodil ve 35 tt. Dokonce mě neuroložka vyděsila větou:„měřte hlavičku každý týden a kdyby rostla hodně rychle, hned přijďte“.
No, ale to by bylo na samostatnou kapitolu o neurologii.
Předčasně narozené děti mají větší sklon ke krvácení do mozku, proto se to kontroluje tím sonem a pak taky jestli se CNS vyvïnula dobře.
Doufám, že jsem pomohla.
Petra a Kubík ![]()
Ahoj,
Niki měla po narození 36cm a ve 3m 40,5cm.Myslím standartní míry.Na sonu jsme nebyli.
Naďa a Niki 11m
Díky holky za odpovědi, malej má 42 cm a přišlo mi po dnešní poradně, že máme snad největší hlavičku ![]()
Ahoj, náš malý měl při narození (tedy asi,když mu bylo 8 dní) 36 cm a ve 3 měsících 42 cm. Sono jsme neabsolvovali. Já měla taky pocit,že máme nějak moc velkou hlavičku a porovnávala jsem to s ostatníma miminkama, ale jednak holčičky mají hlavičky menší až od 2 cm a jednak v tom hrají roli dispozice. Tak se nenech vystrašit. Přede mnou párkrát několik mamin řeklo,že má pěkně velkou hlavu a jedna dokonce,že budeme mít problémy při oblékaní věcí přes hlavu,tak jsem to zbytečně moc řešila. Takže ahoj a nenech se rozhodit!!
Nás poslali na sono v malýho osmi měsících, měl totiž hlavičku jako rok a půl staré dítě. Míry si napamatuji, akorát vím, že se jeho číslo nevešlo do tabulek. Trochu jsem z toho měla strach, ale zjistila jsem ve svém okolí, že to není až zase tak výjimečné.
Sono proběhlo v pohodě, malej si celou dobu hrál s kabelem od sona a to, že mu někdo jezdí po hlavě snad ani nevnímal. Všechno bylo v pořádku a do roka se mu hlavička srovnala. Je sice pořád ještě trochu větší než průměr, ale už se vejde do tabulek:)))
No oni mi to doktoři říkali když byl Míša ještě v bříšku a tak mi dělali testy na cukr a taky jsme byli na genetice. Tak jsem pořád ve střehu.
Tak snad vše bude ok a v pořádku. veverka + míša + peťka ![]()
Ahoj,
náš malý měl při narození 34 a ve 3. měsících 42 cm, není to jenom o mírách, ale taky o celkovém vývoji a prospívání dítěte. Náš malý se k těmto rozměrům nevyvíjel dobře a byl hodně ubrečený, tak jsme byli nejen na sonu hlavičky, ale také na CT mozku. Přišlo se na pravděpodobné krvácení do mozku po porodu, ale stejně se s tím nic nedělalo, cvičili jsme Vojtovu metodu a měřili hlavičku…
Snad jsem tě nepostrašila, pokud nemáte jiné problémy, tak bych klidně šla na sono hlavičky - není to nijak náročné vyšetření, ale jinak bych byla v klidu.
Držím palce!
Pavla
Ahojda, my jsme narozený 36+4, obvod hlavičky při narození 33cm, ve 3 měsících 39cm. Na sonu jsme byli 2×, také na EEG, dělají to ale všem nedonošeným dětem. My zas máme malou hlavičku, ale ne z důvodu nějakého problému, ale Míša má hlavičku po tátovi - uzoučkou ![]()
Holky nevíte kolik může mít moje holčička obvod hlavičky v létě, když teď má 46-47cm? Má 8 měsíců a chci jí koupit na léto nějaké kloboučky a netuším v jaké velikosti, nevíte o kolik se může hlavička zvětšit?
Koukni do růstových grafů a tabulek. A nebo nekupuj letní věci už v únoru:)