Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim, pri sestitydenni kontrole namerila sestra dceri 40 cm obvod hlavy.
Pti narozeni mela 36, v 11 dnech 37 a ted ma 40-stejne jako hrudnicek.
Rekla jsem sestre ze mi to pripada hodne a ona ze pry to je normalni, a ani doktorka se nevzrusovala a napsala zdrava.
Ale podle percentiloveho grafu je to uz mimo miru. Je pravda, ze je velka, porodni hmotnost 4070 delka 53, v 11 dnech 4 kg delka 54,, v sesti tydnech 5300 g delka 56, ale i tak jsem trochu rozhozena a neustale ji merim a pozoruji hlavicku.
Mam proste strach, aby se neco neprosvihlo, jsem uzkostna, to priznavam.
Nekdo na tom byl stejne? Mam na PLDD tlacit, at nas nekam posle?
Já bych to nepřeháněla. Kamarádův mladej měl 42 cm, říkali mu bighead
, teď mu bude 11 měsíců a je úplně v pohodě. Pokud je dcera zdravá a prospívá, tak bych věřila tomu, že není třeba ji tahat po neurologiích atd.
Ale tak ona se i tím poměrem váha/délka přibíráním projevuje na horní hranici ne? Jsem teď letmo koukala na grafy pro holky. Pokud roste symetricky do délky, váhy a obvodu hlavy, tak bych to neviděla jako problém, blbý by bylo, kdyby se růstem hlavy pohybovala mimo tabulky a na délku na nějakém mnohem nižším percentilu.
Někoho hlavatýho v rodině nemáte? Myslím tím vy jako rodiče, prarodiče? Mohla by tam fungovat prachsprostá dědičnost, výraznější by bylo asi, kdyby dcerka dědila po mužské linii (otci, dědovi…)
Tak bacha, moje zlatíčko porodní míry 4040g, 53cm, hlavička 35cm, teď v 6 týdnech 5950g, 61cm, 40cm hlavička i hrudníček. Synovci měli stejně velké hlavičky. Tak klid, je to normální, kašli na tabulky. Moje zlato třeba už nosí oblečení 3-6měsíců, protože klasická 62 mu je prostě malá. ![]()
A vy máte velké hlavy nebo malé? To je taky třeba brát v potaz.
Bud ráda, že doktorka nevyšiluje..naše bývalá byla silně tabulková a jedno dvojče se jí obvodem hlavy nevešlo do tabulky o centimetr a už nás chtěla hnát na sono kvůli tomu, že to určitě bude hydrocefalus..nešla jsem nikam…máme prostě velký hlavy v rodině..
![]()
Já měla u obou dětí problém opačný. první byl kvůli tomu na neurologii, přesto, že se stačilo podívat na mě a mého muže. u druhého si to už odpustila. jaké máte hlavy v rodině?
jak bylo napsáno, důležité jsou všechny parametry dohromady, a i rychlost růstu..(začínali jste na rozměrech mých dětí v 6týdnech ![]()
neboj, zrovna velké hlavy jsou něco, co dr. řešit a poznávat umí
![]()
Tak moje starší dcera v 6 t. hlavička 39.5 cm, hrudník též, syn taktéž. Mladší dcera je drobnější, ta měla jen 38 cm obojí. Takže podle mě je to v pohodě
My máme velké hlavy v rodině, já mám 58 cm (i moje babička, mamka…) a manžel 63 cm, což je i na chlapa dost
Doktor říkal, že při pohledu na rodiče je to holt jasné ![]()
@Gladys píše:
Ale tak ona se i tím poměrem váha/délka přibíráním projevuje na horní hranici ne? Jsem teď letmo koukala na grafy pro holky. Pokud roste symetricky do délky, váhy a obvodu hlavy, tak bych to neviděla jako problém, blbý by bylo, kdyby se růstem hlavy pohybovala mimo tabulky a na délku na nějakém mnohem nižším percentilu.Někoho hlavatýho v rodině nemáte? Myslím tím vy jako rodiče, prarodiče? Mohla by tam fungovat prachsprostá dědičnost, výraznější by bylo asi, kdyby dcerka dědila po mužské linii (otci, dědovi…)
Hele a ty už jsi porodila nebo ne?
Nevidím metr ![]()
Ahoj stahni si tento graf je výborný. zadáš data a ono se ti to krásně převede do grafu. vidíš krísně jak se to vyvíjí v linii jestli je pokles či naopak. doporučuji. http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni?…
kliknout dole na - rustCZ.zip.
@ivuska.h píše:
Hele a ty už jsi porodila nebo ne?Nevidím metr
Grr, ještě né ![]()
Nas vojtik mel jen o cm mene (jak pri narozeni, tak pri 6t prohlidce)a taky vpohode ![]()
Já bych se také nebála, Dominik měl při porodu hlavičku 38 cm, 3380 g a 48 cm dlouhý, hrudníček 34,5 cm, v šesti týdnech měl hlavičku 40,5 cm, délku 55,5 cm a váhu 4600 g, na vyšetření jsme teda byli, ale vše bylo v pořádku prostě jen velká hlavička, je drobounký do ted a hlavu má větší.
@okarina Ahoj, mohu se zeptat, jak to u vás pokračovalo dál? Moje dcerka měla při narození 35,5 cm obvod hlavičky, ve 2 týdnech 36 cm a v 6 týdnech 40 cm
Dle dr. je to strašně moc (nejde o 40 cm, ale o to, že jí vyrostla za měsíc o 4 cm), je úplně nad grafem. Hnala nás na neurologii s podezření, že jí něco roste v hlavičce. To se naštěstí nepotvrdilo, neurologicky je v pořádku, ale dr. na neurologii se nezdála její hlavička, prý ji má dost atypickou. Což sice má, ale má ji tak už od porodu - protáhlý zátylek dozadu. Takže nás čeká antropologie k potvrzení nebo vyvrácení srůstu švů. Ale pořád mi vrtá hlavou ten obvod hlavičky. V rodině žádného ´´hlavatce´´ nemáme..
Syn měl po porodu také protáhlou hlavičku a pak jsem si ve zprávě přečetla,že mají podezření na Down. syndrom,naštěstí se neprokázal a je v pořádku.Teď je mu 18 a hlava vypadá normálne ![]()