Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Vsude ctu, ze se pridava ocet do prani nechapu z jakeho duvodu:) diky za info
Ahoj, někdo ho dává místo aviváže. Já to zkusila, ale mně to trochu smrdí ![]()
Změkčuje vodu a nedráždí ani citlivou pokožku, prý…
Já teda občas přidávám potr. kyselinu citrónovou, ale to hlavně kvůli tomu, že máme tvrdou vodu, tak na vodní kámen.
Zmekcuje a zabranuje usazovani vodniho kamene. Pusobi i desinfekcne, proto se pridava hlavne do prani plinek, neutralizuje zbytky pracich prasku, pozor, nektera vlakna rozrusuje, napriklad bambus nema rad kysele prostredi a par machani v octu ho muze uplne rozezrat.
používám ho místo aviváže na veškeré prádlo a mě to voní
jednak je to ekologický, jednak levnější ale hlavně je to dobrý pro citlivou pokožku, taky ustaluje barvy a odstraňuje vodní kámen
Ocet taky zabraňuje obarvení prádla. Já ho do prádla nepoužívám, jenom když koupím něco, co vypadá, že by mohlo pouštět barvu, tak to namočím do vody s octem, aby se barva fixovala. Totéž dělám, když si ručně barvím nebo batikuju trička. Do pračky dávám ocet jenom občas do prázdné - na jeden prací cyklus bez prádla - má to stejnou funkci jako Calgon a podobné drahé prostředky proti vodnímu kameni. Však se s octem taky vyvařuje varná konvice. Ale do prádla ho jinak nedávám - raději aviváž.
jj taky jsem chtěla připsat, že se dává i na ustálení barev. Dělám to třeba i když si koupím něco nového (obvykle od ťamanů
) u čeho se dá předpokládat, že se to při praní bude hodně odbarvovat, tak to nejdřív vymáchám zvlášť v octové vodě. A jinak to změkčení vody, jak píšou holky
Ahoj, taky dávám ocet pokaždé do přihrádky na aviváž. Máme v rodině ekzém, takže jsem s tím začala kvůli tomu a všem nám to vyhovuje. Po usušení nezůstane po octové „vůni“ ani stopa a zmírní se i vůně prášku, což asi dokazuje, že se tím odstraní i hodně chemie, která jinak v prádle zůstane. Na vodní kámen nemusím už nic dalšího používat, pračka je i po letech úplně čistá.
Taky ho používám místo aviváže (mám ho zředěný napůl s vodou). Neutralizuje prací prášek, syn je citlivý a pak ho to nedráždí. Prádlo nesmrdí, ale ani nevoní. No a další plus po roce praní to dokonale vyčistilo pračku ![]()
Též používáme ocet, aviváž máme zakázanou kvůli synově alergii. S octem se to hodně zlepšilo! Když se to nepřežene, tak po něm opravdu prádlo nesmrdí ![]()
zdravim.
ja dneska prala jen nejake uterky a stara trika, jeden rucnik a ponozky tak jsem v ramci zkouseni octu (jak to tady porad ctu) dala - ale ne ocet, ale takovy octovy cistic - http://www.mujcistic.cz/…ringo-a.html - pouzivam ho i na uklizeni. Driv jsem pouzivala ocet+voda,ale tohle jsem objevila v kaufu, tak jsem to vzala na vyzkouseni. Mam s vuni broskve a to jsem dala do prani - pripadalo mi to, ze to bile pradlo je nejake svetlejsi
vice zari a vubec nesmrdi octem. Takze budu asi pouzivat casteji…
Ahoj holky, taky jsem priznivec octu na prani, jenom takova poznamka, pokud vam normalni ocet smrdi, nebo vam chybi vune avivaze, pridavejte do pradla ne obyc, ale jablecny ocet, pradylko pak i hezky voni ![]()