Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
My používáme kondom a pharmatex krém. Ze zdravotních důvodu antikoncepci nemohu a další těhotenství ( 2 děti mám) mi bylo prakticky zakázáno.
Pokud z toho máš až takovej strach a chceš mít stoprocentní jistotu, sterilizace mi přijde jako dobrá volba. Odstranění vejcovodů, ano, je to operace (laparoskopická), ale zase jednorázová záležitost, až do přechodu máš vystaráno a snižuješ riziko rakoviny vaječníku (která velmi často vzniká ve vejcovodech a na vaječník se rozšíří). Druhá možnost je, že to podobně radikálně bude řešit chlap.
Ano, šance je minimální, na druhou stranu zdaleka ne nulová a náhoda je blbec, takže pokud bys kvůli tomu měla nespat pokaždé, když ti zahapruje cyklus (a že po čtyřicítce může haprovat mnohem častěji), tak by mi to za ty nervy stálo.
Mě lékařka varovala, že nejvíc interupcí připadá na ženy po čtyřicítce. Všechny si myslí, že už otěhotnět nejde a ono ejhle… Zeptej se své mámy, kdy měla po přechodu a počítej se stejnou dobou. Pokud máš před sebou ještě 10let, tak bych na sterilizaci šla. Pokud si necháš vejcovody odstranit úplně, tak se ti i dost razantně sníží riziko rakoviny vaječníků…
@Janli Mamka už nežije. Ale myslím, že jí oddalovali předčasný přechod několik let hormony. Hodně nad tou sterilizací přemýšlím, ale mám z ní docela strach. Možná, že nejdřív ještě zkusím ten Pharmatex…
@Anonymní píše:
@Janli Mamka už nežije. Ale myslím, že jí oddalovali předčasný přechod několik let hormony. Hodně nad tou sterilizací přemýšlím, ale mám z ní docela strach. Možná, že nejdřív ještě zkusím ten Pharmatex…
Zajdi na gynekologii, nech si udělat hormonální profil a budeš mít zhruba odhad, jak jsi na tom s plodností. Pokud měla tvoje matka předčasný přechod, pak je velká pravděpodobnost, že na tom budeš podobně…
@Janli moje máma byla v přechodu v pětatřiceti. Já se od pětadvaceti potýkala s neplodností, v pětatřiceti AMH 0,16, no a bum, o tři roky později jsem otěhotněla s jediným (navíc neprůchodným) vejcovodem. Fakt je, že v našem případě to bylo velmi vítané a nijak jsme se nechránili (byli jsme přesvědčení, že o to už se příroda postarala sama), ale prostě náhoda je blbec a občas se tělo zachová jako takovej ten strom, co těsně před smrtí se vzchopí a ještě jednou na maximum vykvete ![]()
@ugluk vždyť já to samý…
. Spíš jsem to myslela tak, že by zakladatelka viděla, jestli má smysl investovat do sterilizace, protože ji čeká ještě pěkných pár plodných let nebo jí budou stačit jiný formy ochrany…
Já kondomu věřim asi ze všech druhů ochrany nejvíc (i když bych ho nikdy nepoužila
) ale podle mě vše ostatní může selhat mnohem pravděpodobněji než tohle…
Sterilizace je až moc velký zásah do těla a asi bych do toho nešla i když už bych děti opravdu nechtěla, to radši potratovou pilulku ![]()
@Nickjmeno píše:
Já kondomu věřim asi ze všech druhů ochrany nejvíc (i když bych ho nikdy nepoužila) ale podle mě vše ostatní může selhat mnohem pravděpodobněji než tohle…
Sterilizace je až moc velký zásah do těla a asi bych do toho nešla i když už bych děti opravdu nechtěla, to radši potratovou pilulku
Jakože budeš každý těhotenství řešit potratovou pilulkou?
![]()
@Janli píše:
Jakože budeš každý těhotenství řešit potratovou pilulkou?![]()
![]()
Jakože budu věřit antikoncepci a když náhodou selže, tak to vyřeším takhle, fakt neplánuji být těhotná každý měsíc ![]()
Je mi 30, mám dvě děti a třetí nechci ani omylem. Gynekolog mě přesvědčil, ať zkusím nejdřív tělísko a když tak po 35 nebo 40 podstoupím sterilizaci. Sice je to pořád operace, ale dělají je laparoskopicky, takže to by šlo.
Prakticky jenom přeruší vejcovody. Daleko horší je, když vytahují dělohu - to je opravdu šílený zásah do těla, do toho bych nešla. Ale do té první varianty bez problémů.
Stokrát radši operace, než další dítě, které už bych nezvládla ![]()
@LilyJane píše:
Je mi 30, mám dvě děti a třetí nechci ani omylem. Gynekolog mě přesvědčil, ať zkusím nejdřív tělísko a když tak po 35 nebo 40 podstoupím sterilizaci. Sice je to pořád operace, ale dělají je laparoskopicky, takže to by šlo.
Prakticky jenom přeruší vejcovody. Daleko horší je, když vytahují dělohu - to je opravdu šílený zásah do těla, do toho bych nešla. Ale do té první varianty bez problémů.
Stokrát radši operace, než další dítě, které už bych nezvládla
Ale děloha se neodstraňuje při sterilizaci. pro odstranění dělohy musí být sakra důvod. Buď myomy nebo onkologický onemocnění a to jdeš na odstranění dělohy ještě ráda…
@Janli no, já o tý sterilizaci lehounce uvažuju i po čtyřicítce a se svou osobní a rodinnou anamnézou
I když mě doktoři přesvědčujou, že mám mnohem větší šanci jít si vsadit sportku
Ale prostě zvžuju, že mi to za ty nervy stojí. Zrovna mám dva dny zpoždění, na který mám ve svým věku plnej nárok, a člověk už spekuluje coby kdyby… pokud to má zakladatelka podobně, což mi přijde, že má, možná bych do toho šla i s vidinou, že je to jenom na dva-tři roky. Ale dva-tři roky klidu. Ale to si musí nastavit sama, já uvádím jenom svůj hel pohledu.
@LilyJane děloha se pouze z důvodu sterilizace neodstraňuje nikdy, ale kloní se dneska místo k přerušení ke kompletnímu odebrání vejcovodů, právě z důvodu jednak eliminace i těch pár promile rizika, druhak pro to snížení rizika rakoviny, když už se to dělá, ať je těch benefitů více a trvalejších. ale na rozdíl od dělohy, ty vejcovody tam maj jen fnkci „transportní trubky“, takže jejich odstranění žádné potíže nepřináší.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak se chráníte proti nechtěnému těhotenství ve věku kolem čtyřicítky. Mám dvě děti a další dítě bych už nezvládla ani psychicky ani zdravotně. Vždy jsme s manželem používali jen kondom, ale teď mám trochu obavy, jestli to není málo a nechtěla bych, aby došlo k nechtěnému otěhotnění. Hormonální antikoncepci ani tělísko mít nemůžu. Přemýšlela jsem nad sterilizací, ale všichni v okolí mě odrazují, že je to příliš velký zásah do těla. Důvod, proč to řeším, je ten, že kolem mě teď několik kamarádek a známých otěhotnělo po čtyřicítce, což mě dost vyděsilo, protože jsem už předpokládala, že vzhledem k věku je pravděpodobnost otěhotnění minimální.