Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@gusica čekat 3 měsíce se po tomto očkování nemusí, v těhotenství se vakcína podávat nemá, tak bych počkala až po té druhé dávce. I když asi je malá pravděpodobnost že by se tak rychle zadařilo. Ale druhá dávka se dá podat i 2 týdny po první, takže to můžeš uspíšit. 3. dávka se dává 5-12 měsíců po první, několik let bych jí tedy neodkládala. Pokud bys takto odkládala tak doporučuji před tou třetí dávkou nabrat protilátky, pokud bys žádné neměla bylo by třeba to celé opakovat.
@Lucka1111 : dekuju :
vim ze se da i 2 tydny po prvni ockovat, sestra mi to nabizela ale protoze jsme na to zas tak nespechame tak mi to za 4 tydny vyhovovalo. Jen 3 mesice je dost. Ale jak pisete kdo vi kdy se zadari… a tu treti si mam v planu nechat naockovat po porodu
No to budes asi ale kojit ne? Takze po porodu to neni uplne nejlepsi napad…
@gusica 3 měsíce fakt není třeba čekat. To jen u živých vakcín a ne u všech. 3 měsíce bych dodržela po Priorixu, tam jsou zarděnky a ty jsou teratogenní. FSME je neživá vakcína. U kojení bych ale taky neočkovala. Asi bych tomu nechala volný průběh a když neotěhotníš do 5 ti měsíců tak si dej 3 dávku, pokud ano tak se to bude muset odložit. Ty protilátky není problém nabrat.
@suvik @Lucka1111 : ja kojila jeste pred 2 tydny a byla jsem ockovana proti tetanu, cernemu kasli a jeste necemu a FSME, pry to pri kojeni nevadi… ted nekojim a cekam na sve sny coz muze trvat i par mesicu Jako u prvni dcery; u te jsdm 3. Mesic po kojeni dostala menstruaci takze mozna delam povyk pro nic za nic ![]()
@gusica boostrix při kojení nevadí, ani v těhotenství (tetnus + černý kašel + záškrt), u FSME je doporučení očkovat jen v případě že prospěch z vakcinace převáží případná rizika. Já bych kojící ani těhotné očkování nedoporučila.
@Lucka1111 : ano to bylo ono. Hmmm to jsem nevedela, tak necham tu treti davku az po kojeni, neda se nic delat ( teda jestli to.do tech 5 mesicu klapne).. dekuju za info ![]()
Přípustné intervaly očkování najdeš tady, hledej zkratku TBE (úplně dole). Rozestup mezi 1. a 2. dávkou je až 1 rok, mezi 2. a 3. a jakoukoliv další 10 let. https://ospozs.cz/document-view?…. Při kojení bych osobně taky nic neočkovala, i když oficiální kontraindikace to není (to ale není skoro nic).
Ahoj.
V pátek 30.11 mám jít na druhou dávku vakcíny proti klisteti. Ms má přijít až v úterý 4.12. Už dva měsíce mám vysazene prášky a snažíme se. Teď se ale bojim nechat ockovat
. Test udělám ráno před ockovanim. Určitě se ale poradím se závodní doktorkou, která vakcíny picha. Co myslíte? Co byste dělaly? ![]()
@Joujou94 Pro klid můžeš očkování posunout, nic se nestane. Ale na druhou stranu, lze očkovat i těhotné proti klíšťové encephalitidě. U nás to sice není tak běžné a většina praktiků to neděla, ale v očkovacích centrech se těhotné očkují a v zahraničí už je to běžné i u praktiků. Tak buď v klidu a zbytečně se nestresuj ![]()
@Venceslavka píše:
@Joujou94 Pro klid můžeš očkování posunout, nic se nestane. Ale na druhou stranu, lze očkovat i těhotné proti klíšťové encephalitidě. U nás to sice není tak běžné a většina praktiků to neděla, ale v očkovacích centrech se těhotné očkují a v zahraničí už je to běžné i u praktiků. Tak buď v klidu a zbytečně se nestresuj
Aneb, jak ohrozit jeste nenarozene dite.
Proč chceš před otěhotněním očkovat
? To je zase asi nějaký troll, aby se rozproudila diskuze na absurdní téma.
@Reflex Proč troll? Já taky byla na vakcínách, encefalitida, žloutenka plus by mi daly i tetanovku, kdyby byla prošlá. To se v dospělosti nesmí? Navíc klištovka se očkuje po pul roce, takže kdo ví, co bude za pul roku, když si davas první davku…