Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga píše:
@Sonule78 pravou chřipku nemůžou navíc chytnout v jedné sezoně opakovaně, to nelze, letos ani chřipka nebyla,
ovoce na imunitu nestačí - kor to dnešní většinou uměle vyhnané,
ať vám doktorka předepíše už zmiňovaný Bronchowaxom a Luivac
Mimořádní šťastlivci mohou chytit během 1 sezóny chřipku A a pak i B, ale vídám to tak 1-2 x ročně. U dětí, i hospitalizovaných, nejčastěji vídám RS viry, adenoviry, rhinoviry a koronaviry (jiné než Covid). Jen letos jsme nic moc nenašli, chřipku jsem neviděla ani jednu.
Já jsem se nechala dvě zimy očkovat proti chřipce a obě jsem byla zdravá, loni jsem nestihla dávku a strávila jsem zimu v posteli. Na letošní už mám dávku zarezervovanou 😁 za mě ano, i děti bych nechala, když vím, že to pomůže
@Pudloslava mě právě zaujalo to, že existuje vakcína, která se stříká do nosu a nemusíš děti stresovat injekcí.
@Sonule78 píše:
@Pudloslava mě právě zaujalo to, že existuje vakcína, která se stříká do nosu a nemusíš děti stresovat injekcí.
tak v podstatě to dětem neublíží, ale neočekávej, že to bude všespásné a že nebudou už nemocné
@Sonule78 píše:
a má možnost ji tvoje doktorka mít? Nevím, jestli je to u nás běžně rozšířené.
@vokishka píše:
zatím jsem četla, že ji očekávají a právě horší, protože jsme tím loni neprošlli. Ale asi záleží na tom, jaká budou opatření. Pokud pořád roušky, tak by to mohlo být omezené.
Já myslím, že víc, než na respících zde bude záviset na tom, zda se sem vůbec chřipka dotáhne z Asie. A vzhledem k tomu, že tam jsou v řiti a pročkování v nedohlednu, tak by letos ještě chřipka dorazit nemusela.
@Sonule78 píše:
V tomdle ohledu bych byla drsoň a radši bodla ověřenou klasiku
Už jsem vyzkoušela tři dětské doktorky (buď jsem nebyla spokojená, nebo jsme se stěhovali) a všechny mi zatím vakcínu doporučovaly, protože děti jsou fakt celou zimu mimo. A předpokládám že doktoři vědí, že proti viróze by vakcína nezabrala, takže asi to chřipka bude. Já si netroufám sama určovat diagnózu, moc nepoznám jestli je to obyčejná viróza nebo už chřipka, takže spoléhám na lékaře.
@Lama Lama Myslíš, že bude vakcína méně účinná, když se stříká do nosu? Já předpokládám, že jen vymysleli něco šetrnějšího k dětem, ale efekt bude stejný…
@vokishka jo jo, má možnost ji sehnat. Právě mi jí nabízela a chválila ji, že je šetrnější aplikace, že se děti nemusí bát.
@Lama Lama píše:
V tomdle ohledu bych byla drsoň a radši bodla ověřenou klasiku
neudělá ti vakcína do nosu právě tu kýženou slizniční imunitu, co nám u CV vakcíny tak chybí?
@Sonule78 píše:
@Lama Lama Myslíš, že bude vakcína méně účinná, když se stříká do nosu? Já předpokládám, že jen vymysleli něco šetrnějšího k dětem, ale efekt bude stejný…
Nevim. Prostě veřim klasice víc, než novinkám. At to vyzkouší někdo jinej.
Injekci zvládnou.
@Pudloslava píše:
neudělá ti vakcína do nosu právě tu kýženou slizniční imunitu, co nám u CV vakcíny tak chybí?
Je to možný. Mě až tak nechybí. Chřipka moc ale rýmičky nedělá, ne? ![]()
@Lama Lama píše:
Je to možný. Mě až tak nechybí. Chřipka moc ale rýmičky nedělá, ne?
u té chřipky je to asi fuk, pokud na to nepohlížíš zodpovědně a nejde ti o to, aby dítě nebylo bezpříznakový přenašeč. U Cv by to, myslím, dost bodlo.
@Sonule78 píše:
Už jsem vyzkoušela tři dětské doktorky (buď jsem nebyla spokojená, nebo jsme se stěhovali) a všechny mi zatím vakcínu doporučovaly, protože děti jsou fakt celou zimu mimo. A předpokládám že doktoři vědí, že proti viróze by vakcína nezabrala, takže asi to chřipka bude. Já si netroufám sama určovat diagnózu, moc nepoznám jestli je to obyčejná viróza nebo už chřipka, takže spoléhám na lékaře.
to se asi bez testu, podobného jako PCR na covid, nedá úplně poznat - ale v nemocnicích běžně ten test na chřipku dětem před covidem dělávali