Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Holky hlásí se vám zakladatelka. Tak jsem tedy očkovaná proti žloutence.Ale teď babo raď, chceme jet v tom prosinci a podívejte se, jaká je situace na středním východě. Tak si nakonec ještě říkám, zda tam jet. Emiráty jsou bezpečné, ale jde mi o tu cestu tam.
Letecke spolecnosti pripadne odklaneji lety ze vzdusneho prostoru, kde hrozi problemy. Deje se tak u Ukrajiny, takze tady to nebude jine. Ja se chystala do Jordanska na vlastni pest s ditetem. Syna urcite brat nebudu, to vim jiste. podle vyvoje situace, sama uvidim. Ale Jordansko je soused Izraele, je to doslova o kilometrech. Nemohla bys jezdit nikam takto. Ja kdyz se ohlednu, tak jsem byla snad na kazdem miste-meste (kolikrat primo na tom namesti, stanici metra, letisti), kde se odehral pred/po nejaky velky teroristicky utok. Vcetne Palestiny. Clovek bud je natura na cestovani nebo ne. Kdo ma strach, muze jezdit s CK po mistech, kde je riziko minimalni. Nebo po CR. To nemyslim nijak zle. Kazdy na to neni. Ty z te dovolene mas uz predem vic strachu nez radosti mi prijde
. Ja razim jedno heslo, kdyz z neceho nemas dobry pocit nebo hned obavy, nedelej to. Jinak ale riziko dnes ciha vsude. Na druhou stranu vim, ze lidi, co se boji cestovat je vetsina. Asi nejsi sama, kdo ted duma, zda jet do UAE. Jestli se bojis, nejezdi.
Za me je nadale UAE stejne bezpecna destinace. Pesky pres Libanon nebo Izrael tam snad nejdete ![]()
@Anonymní píše:
Holky hlásí se vám zakladatelka. Tak jsem tedy očkovaná proti žloutence.Ale teď babo raď, chceme jet v tom prosinci a podívejte se, jaká je situace na středním východě. Tak si nakonec ještě říkám, zda tam jet. Emiráty jsou bezpečné, ale jde mi o tu cestu tam.
Na Blízkém východě je „nejaka situace“ kazdou chvili, letecke koridory se tomu prizpusobi, kvuli MH 17 snad i rychleji. Mrkni se na flight radar kudy ted litaji. Leteli jsme nekolikrat behem konfliktu v Syrii, koridor se trochu menil.
@Mutlice píše:
Letecke spolecnosti pripadne odklaneji lety ze vzdusneho prostoru, kde hrozi problemy. Deje se tak u Ukrajiny, takze tady to nebude jine. Ja se chystala do Jordanska na vlastni pest s ditetem. Syna urcite brat nebudu, to vim jiste. podle vyvoje situace, sama uvidim. Ale Jordansko je soused Izraele, je to doslova o kilometrech. Nemohla bys jezdit nikam takto. Ja kdyz se ohlednu, tak jsem byla snad na kazdem miste-meste (kolikrat primo na tom namesti, stanici metra, letisti), kde se odehral pred/po nejaky velky teroristicky utok. Vcetne Palestiny. Clovek bud je natura na cestovani nebo ne. Kdo ma strach, muze jezdit s CK po mistech, kde je riziko minimalni. Nebo po CR. To nemyslim nijak zle. Kazdy na to neni. Ty z te dovolene mas uz predem vic strachu nez radosti mi prijde. Ja razim jedno heslo, kdyz z neceho nemas dobry pocit nebo hned obavy, nedelej to. Jinak ale riziko dnes ciha vsude. Na druhou stranu vim, ze lidi, co se boji cestovat je vetsina. Asi nejsi sama, kdo ted duma, zda jet do UAE. Jestli se bojis, nejezdi.Za me je nadale UAE stejne bezpecna destinace. Pesky pres Libanon nebo Izrael tam snad nejdete
no do Jordánska bych v nejbližší době nejela. Izrael už vyzval své občany, aby ho hned opustili. Dají se čekat nejrůznější nepokoje, můžeš přijít k úrazu náhodně, někam se nevhodně připleteš.
@Mutlice píše:
Letecke spolecnosti pripadne odklaneji lety ze vzdusneho prostoru, kde hrozi problemy. Deje se tak u Ukrajiny, takze tady to nebude jine. Ja se chystala do Jordanska na vlastni pest s ditetem. Syna urcite brat nebudu, to vim jiste. podle vyvoje situace, sama uvidim. Ale Jordansko je soused Izraele, je to doslova o kilometrech. Nemohla bys jezdit nikam takto. Ja kdyz se ohlednu, tak jsem byla snad na kazdem miste-meste (kolikrat primo na tom namesti, stanici metra, letisti), kde se odehral pred/po nejaky velky teroristicky utok. Vcetne Palestiny. Clovek bud je natura na cestovani nebo ne. Kdo ma strach, muze jezdit s CK po mistech, kde je riziko minimalni. Nebo po CR. To nemyslim nijak zle. Kazdy na to neni. Ty z te dovolene mas uz predem vic strachu nez radosti mi prijde. Ja razim jedno heslo, kdyz z neceho nemas dobry pocit nebo hned obavy, nedelej to. Jinak ale riziko dnes ciha vsude. Na druhou stranu vim, ze lidi, co se boji cestovat je vetsina. Asi nejsi sama, kdo ted duma, zda jet do UAE. Jestli se bojis, nejezdi.Za me je nadale UAE stejne bezpecna destinace. Pesky pres Libanon nebo Izrael tam snad nejdete
Já cestuji normálně a strach nemám, naopak mě to nabíjí. Akorát letím prvně do takové oblasti. Těším se tam, jen vím, že se lítá přes Irák a Irán.
A situace je teď taková, jaká je.
@vokishka píše:
no do Jordánska bych v nejbližší době nejela. Izrael už vyzval své občany, aby ho hned opustili. Dají se čekat nejrůznější nepokoje, můžeš přijít k úrazu náhodně, někam se nevhodně připleteš.
Můj plán je na leden-únor, tak se může situace změnit. Být Izraelcem, aktuálně bych se spíš bála vrátit
že by se Jordánsko plánovalo zapojit, moc nemyslím, ale fakt je, že to je muslimská země na dosah.
Ono právě připlést se člověk může kdekoliv. Mně šlo na cestách o zdraví jednou, a to v jedné ze sousedních zemí na nádraží - a to mám nějaké země i v jižní Americe, ale nejhorší zážitek je pár set kilometrů od domova. člověk nikdy neví, ale jasně, že naproti tomu nepůjdu, pokud tam budou v lednu pořád lítat rakety. Podobný konflikt tam byl 2014 a já jsem Palestinu jela celkem nedlouho potom. A dobrý. Otázka je, jak to bude teď trvat dlouho.
Příspěvek upraven 21.10.23 v 17:12
@Anonymní píše:
Já cestuji normálně a strach nemám, naopak mě to nabíjí. Akorát letím prvně do takové oblasti. Těším se tam, jen vím, že se lítá přes Irák a Irán.A situace je teď taková, jaká je.
Přes Irák jo, to si i pamatuji, párkrát jsem v Dubaji přestupovala, ale je to dost let. Irák si vzpomínám, že byl na radaru na těch zábavních terminálech pro cestující, jak to tam vždycky tak „odsejpá“ ta cesta
Ale pokud něco hrozí, letecké společnosti do toho vzdušného prostor u nevstupují.