Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím.
Naše doktorka nás ve 3 měsících chce naočkovat hexou a zároveň dát i 2. Dávku rotaviru. Me to přijde na to malý tělíčko naráz hrozná zátěž. Má s tím někdo zkušenosti?
I do budoucna s jinými vakcinami a očkování naráz?
Rotavirus…to je vakcína, která se polyka? Prochází zažívacím ústrojím.
Tak to není stejne jako dávat dvě injekce naráz.
Někdo k tomu dává ještě i prevenar
hele jestli se ti to nezdá, tak to proste odmitni, řekni, ze přijdete třeba za dva týdny na to druhé.
Tak asi se nestane nic strašného, ale nedělala bych to, riziko nežádoucích účinků je prostě zvýšené. Řekla bych „ne, děkuju, my přijdeme na ty rotaviry radši až za týden. Můžeme zase v pondělí ráno?“ nebo tak něco. Nic nevysvětlovat, neomlouvat se, nediskutovat.
Me se zdali 2 vakciny naraz moc, tak jsme davali vse jednotlive. Pak jsem cetla, ze to ma urcity duvod, proc se jich dava vice naraz
. Noramalne jsem rekla doktorce, ze mam obavy jich davat vicero a domluvili jsme se.
Více vakcín najednou se nedává ne proto, že se zesilují nežádoucí účinky, ale kvůli tomu, že pokud nastane nežádoucí reakce, nevíš, na kterou vakcínu ji má. Takže já nikdy nedávám dvě najednou.
Hexu s rotaviry jsem u obou dětí dávala dohromady a vždy bez komplikací. Já to nechávám dávat dohromady, snižuji tím počet návštěv lékaře. My si totiž s naprosto železnou pravidelností z čekárny odneseme nějakou chuťovku, minimálně sopel. ![]()
Dvě určitě ne. Po jednom a v rozestupu min.14 dní. Rozhodujes ty a ne doktorka.
Taky jsme to tak měly myslím, že to byl ale prevenar. Dr mi říkala, že jsme tady ještě šetrní, že v Anglii to píchají naráz. Takže rovnou 3 dávky.
Odmítnou to můžeš
Obě dcery dostaly první hexu a prevenar ve 4 měsících, obě vždy bez komplikací.
Ja dala naraz myslim 3. Rikala jsem si ze pokud bude mit nejakou reakci, tak to aspon bude jen jednou a ne co 14 dni. Nevyhoda ja, ze pokud by tu reakci mel hodne silnou, tak nevime na kterou.
U me prevladlo to, ze jsem ho proste nechtela tahat tolikrat k dr.
Osobne bych svemu diteti nikdy nedala vice ockovani najednou
toto mi nabidnout pediatr tak bych v neho ztratila duveru…dej ockovani alespon s minimalnim rozestupem a distatecnou pripravou na kazdou vakcinu. Pro tak male dite je jakekoliv ockovani opravdu narocne a ikdyz ty procesy uvnitr tela nejsou videt
davat vicero ockovani je za me sazka do loterie a nechtela bych riskovat, ze vyhraju nejake vedlejsi ucinky a nedej boze trvale nasledky. Pokud das dve naraz nikdy pak nebudes vedet z jake valciny to bylo a nebudes se moci ani nikam odvolat ![]()
Náš pediatr doporučoval Hexu + Bexero naráz. S dovětkem, že většina dětí to snáší dobře. Já v. ůl jsem podlehla a samozřejmě reakce jak Brno, dítě hotový, my taky. Od té doby to měl vše rozložené s dovětkem lékařky vždy " když je takový citlivý "… jediný důvod proč to tak perou je, aby se to všechno stihlo ( ten kalendář je dost nacvakaný když se to vezme i s nepovin.).
Ty jsi rodič. Ty o tom rozhoduješ. Pokud to tak cítíš, jednej dle sebe. Rozestupy mezi očkováním by měl být minimálně co 14 dnů.
Narvat 3 vakcíny bych nedělala už vůbec.
Dvě očkování současně bych nedala. A myslím si, že není správně to, že to vůbec pediatr navrhuje.