Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, podobné diskuze už tu sice jsou, ale ne moc aktuální, tak zakládám novou. Byly vaše děti očkovány proti klíšťové encefalitidě? Malý (3 roky) má jít zítra. Jsem z toho taková rozpolcená, nečetla jsem o tomto očkovaní zrovna nejlepší recenze. Na druhou stranu, malý je nonstop venku a bohužel za ty 3 roky měl už hodně klíšťat, i přes repelenty atd. Dost se té nemoci bojím. Jaké měly vaše děti reakce? A myslíte, že se za posledních 10 let ta vakcína třeba nějak vyvinula, že nemá takové vedlejší účinky? Jak byste se rozhodly vy? Pořád to můžu zrušit, ale fakt nevím, mám z té encefalitidy respekt. Doktorka neříkala o nějakých rizikách nic ![]()
Děkuji moc za aktuální názory a zkušenosti!
Jinak, já dostala klíšťovku taky tak ve 3,4 letech a reakci jsem třeba neměla žádnou
A to už je přes 20 let…
Proti klíšťovce jsme očkování doma všichni a nikdo (ani děti) neměl sebemenší reakci. Toto je jedno z nepovinných očkování, které jsem se rozhodla dát. Následky onemocnění můžou být velmi závažné. Pokud syn reaguje na očkování bez problémů, nebála bych se a šla na něj. Držím palce.
Moje starší dcera měla v 5ti letech klistovou meningoencefalitidu, mladší jsem hned nechala naockovat, reakci neměla.
Naočkovat bych nechala, respektive dceru nechám hned jak to půjde. Sama jsem naočkovaná, jen je blbé, že musíš stále myslet na přeočkování…
@Gabiiinka píše:
Ahoj holky, podobné diskuze už tu sice jsou, ale ne moc aktuální, tak zakládám novou. Byly vaše děti očkovány proti klíšťové encefalitidě? Malý (3 roky) má jít zítra. Jsem z toho taková rozpolcená, nečetla jsem o tomto očkovaní zrovna nejlepší recenze. Na druhou stranu, malý je nonstop venku a bohužel za ty 3 roky měl už hodně klíšťat, i přes repelenty atd. Dost se té nemoci bojím. Jaké měly vaše děti reakce? A myslíte, že se za posledních 10 let ta vakcína třeba nějak vyvinula, že nemá takové vedlejší účinky? Jak byste se rozhodly vy? Pořád to můžu zrušit, ale fakt nevím, mám z té encefalitidy respekt. Doktorka neříkala o nějakých rizikách nic
Děkuji moc za aktuální názory a zkušenosti!Jinak, já dostala klíšťovku taky tak ve 3,4 letech a reakci jsem třeba neměla žádnouA to už je přes 20 let…
očkování je povolené od 1 roku. Po konzultaci se 2 pediatry a lékařkou zabývající se vývojem vakcín jsem očkování 3 letému dítěti dala. Následky žádné. Za 10 let se žádný vývoj v této vakcíně opravdu neuskutečnil. Jen pro zajímavost, např. ve Francii tuto vakcínu nemají a neočkují, prý není důvod. Ovšem viděla jsem 3 letou holčičku s probíhající encefalitidou a to opravdu nechceš u svého dítěte zažít.
Jsme s dceou ockovane obe, zadnou reakci jsme nemely. Krom teda toho, ze dcerka byla takova vlacna. Je ji 7,5roku a loni jsme mely 3 davku ![]()
Děkuji moc za všechny reakce! Jsem trochu klidnější a souhlasím s tím, že bych opravdu nechtěla u malého zažít encefalitidu… Na očkovaní zatím reagoval bez větších obtíží, jen u první hexy měl teplotu, ale to je normální
Heled nevahej. Ted zas nebyla zadna zima a klistat bude vsude mraky… takze bych ockovala a klidne uz ted tim zrychlenim schematem…
Jinak ja minuly rok dodelala ockovani na klistovku abych pak par dnu po tom chytla borelku… jesteze aspon na to jedno uz ockovani je.
Letos jsme byli na boostru po 3 letech. celkem tedy uz 12. dávka v rodině a nikdo nikdo nic.
Syn a dcera (7 a 3roky) oba ockovani jsou a nemeli zadnou reakci.
@Gabiiinka píše:
Děkuji moc za všechny reakce! Jsem trochu klidnější a souhlasím s tím, že bych opravdu nechtěla u malého zažít encefalitidu… Na očkovaní zatím reagoval bez větších obtíží, jen u první hexy měl teplotu, ale to je normální
Dcera byla ve 4 letech, reakce žádná ale ona obecně po očkováni reakce nemívá. Synovi plánuju dat taky okolo 4 let, s manželem oba očkováni jsme.
Tady bych rozhodne neváhala a dala bych, reakce se neboj, radši risknout teplotu po očkováni než zažít encefalitidu ![]()
Jeste dodám, ze znám i děti co byly na očkováni už ve 3 letech. Naše současná pediatricka očkuje klistovku pry většinou v 5, ja ji dceři dala dřív a nebyl problém. Bývala detska ockovala už od 3.
Čeká mě to tenhle měsíc u obou dětí, syn 5 a dcera 3 roky. Neváhám, fakt se toho onemocnění bojím. Radši přežiju pár dní teploty, než následky encefalitidy
Syn 7 let. Zrychlené schéma a bez realce. Jsem klidnější. Čeká ho v létě tábor a klíšťata jsou všude.
Ahoj, obnovují diskuzi.
Holky, nechaly byste naočkovat i 14m minco? Jsem spíš rozhodnutá pro NE, pro letošní rok, do budoucna bych určitě ráda. Má už za těch 14 měsíců velkém 9 očkování + plánují dodatkového meningokoka, tak mi to přijde už jako fakt dost. ![]()