Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jaska33 píše:
Děkuji za odpověď. Jdeme se očkovat v pátek, tak doufám že to bude v pohodě. Přečetla jsem tady hromadu diskuzí a připadlo mi že snad není dítě bez mírné nebo dokonce žádné reakce.
Tak logicky, jak už psala @Baba, když nechám naočkovat dítě a ono je v pohodě, tak kvůli tomu nebudu zakládat diskuzi o tom, že prcek byl bez reakce. O čem bych v ní tak klábosila?
Jinak k tématu - můj první syn dostal obě dávky MMR před druhými narozeninami a byl naprosto bez reakce.
Nenechala jsem v 15 mesicich, ale o 10mesicu později a bez reakce…zadne podrazdeni, teploty, prujem nic…ani u druhe aplikace..
@jaska33 píše:
Dobrý večer maminky, najde se tady maminka která naočkovala MMR vakcínu v 15 měsících a dítě bylo v pohodě a bez nežádoucích účinků?
Očkovány byly obě děti, obě bez jakýchkoli reakcí.
@Mirka Dušínová píše:
Já bych raději kdyby můj mladej nějakou mírnou reakci měl a tělo vytvořilo imunitní paměť…reakci neměl absolutně žádnou, ovšem v 5 letech nemá žádné protilátky proti příušnicímdoufám, že vzhledem k tomuto pro mě neuchopitelnému očkovacímu schématu to nechytne v pubertě, když už protilátky mít nebude skoro nikdo
Mám to úplně stejně. Moc nechápu hon na „bez reakce“. Já byla dost nervózní, když dítě nemělo „aspoň“ teplotu. I když ono je to jedno, jak píšeš, v pubertě už nebude mít protilátky skoro nikdo ![]()
První dávka: byla hnusná reakce na takové to psychické a nervové spektrum, plus se podělala hrubá motorika a měla chycené i spojivky.
Druhá dávka: to jsem byla hodně opatrná a nechala očkovat až skoro ve třech letech, to proběhlo relativně v klidu, ve srovnání s první dávkou.
Poučení pro mě: u druhého dítěte posunout na pozdější věk a budu věřit, že krom například teploty se nic nepodělá, takže si troufám říct, že reakce nemusí být bouřlivá, když se to dobře načasuje…
Zase třeba nevím, jestli je úplně dobře, když tělo nedá odezvu minimálně tou zvýšenou teplotou, ve smyslu, že v těle došlo k nastartování jakési obrany. Nevím jak to popsat, tak alespoň tak nějak laicky si myslím, že nějaká reakce v rámci normálních nežádoucích účinků, není úplně na škodu.
Prvni syn v 15 mes a mel 2 nesvedive pupinky, druhy v 17 mes a naprosto bez reakce.
@Fikta Spíš si myslím, že většina maminek nehoní dítě s teploměrem, tak zvýšenou teplotu na třeba 37,1 ani nezaregistrují. (Já syna po očkováních pro jistotu párkrát přeměřím, ale on má po mě náběh na prudké zvyšování teploty, takže když se teplota přiblíží k 37,5 tam musím hlídat, za 10minut může mít 40, já na to trpím dodnes)
U nás v 16ti mesicich naprosto bez reakce. Navic pichnuti bylo do rucky - dcera se na to divala a ani nepipla, takze ani zadny jekot, ktery jsem cekala, nebyl