Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jaký máte nazor na očkování proti chřipce a máte po očkování nějaké vedl. účinky?
Chřipku jsem asi měla 1× v životě, chytají se na mě jiné nemoci. Očkování proti tomu nikdy, ale babička pravidelně 1× ročně chodí, žádné vedlejší účinky nemá.
Byla jsem, jeden den trochu zvýšená teplota, 2 dny únava, lehce bolest v místě vpichu - v pohodě.
Chodíme každý rok už asi dvacet let, začali jsme když jsme prodělali hodně nepříjemnou chřipku. První dva roky jsem měla reakci jako slabší chripku, vadilo mi to a kdyby to tak bylo i po třetím očkování, už bych nikdy nešla. Ale dali mi pak jinou vakcínu, Vaxigrip a bylo to v pořádku, od té doby nic. Manžel ani jednou nic.
Ta první a druhá vakcína byla Influenza. Údajně měla být „jemnější“, doktor mi ji dal proto, že jsem krátce předtím prošla léčbou ukázek stafylokoka a nechtěl riskovat reakci na údajně „drsnější“ Vaxigrip ![]()
Chodím pravidelně a vedlejší účinky v principu žádné, občas lehká bolest té ruky. Ale na druhou stranu, třeba po darování krve mě bolí víc.
@Tom-tb píše: Více
Chodím každý rok a max bolest místa v Pichu jeden den. A je pravda, že nemocný víceméně nebyvam nebo jen velmi krátce. Jestli je to spojeno s tím, těžko zříct.
Byla jsem jednou v životě a uz nepůjdu. Celou zimu se mi porad vracela nějaká viroza, porad jsem byla na hromadě. Na chřipky netrpím, nemocna jsem tak dvakrát do roka. Ale tenkrát to bylo hrozne.
Byla jsem teď poprvé, před 2 roky jsem chytla chřipku poprvé v životě a už to nechci zažít- měla jsem už náběh na zápal plic, horečky, kasel, zvracení. 14 dní doma. Poprvé neschopenka. Minulý rok jsem to prosvihla tak tento rok už ne tak snad to pomůže. Po očko mě jen bolela ruka asi 1-2 dny jinak nic.
@j.a.n.i1 píše: Více
Já jsem letos byla najednou na chřipku i na covid a zajímavé bylo, že ta ruka od chřipky mě nebolela vůbec, ale ta druhá od covidu jak prase.
@adresa Já měl Vaxigrip a zatím bez vedl. účinků, jsem astmatik, proto jsem šel, tak uvidíme…
@lucad77 píše: Více
Taky jsme si letos poprvé dali obojí najednou a muž říkal totéž co ty. Druhý den už bez bolesti.
Mě vůbec.
@Tom-tb píše: Více
Když jsi doteď nic nepocítil, tak věřím, že to bude v pořádku