Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, potřebovala bych poradit.. zda mám nechat malou 2 měsíční očkovat na RSV nebo ne… Upřímně se bojím protože jsem o tom nikdy neslyšela takže nad tím hodně přemýšlím… máme se rozhodnou do konce týdne.. prosím poraďte mi děkuju za pochopení
@Elza25 tohle jsem neockovala a že toho mají dcery dost i navíc..např. žloutenku, klíšťovku..
Takové ty sezónní nemoci neřeším.
Asi promysli jak a kde se s miminkem plánuješ pohybovat v zimním období, jestli je tam vyšší riziko, že to někde drapne ![]()
RS víry jsem neockovala..ani nevím proč. asi že to doktorka tenkrát nenabídla…jinak mají navíc meningokoky i pneumokoky a mám v plánu i klistovku a žloutenku A
To slyším poprvé a tak jsem chvilku googlila. Malá je nějak ohrožená - má špatnou imunitu, nějaké onemocnění? Protože jinak je to vyloženě zbytečné. Asi se divím, že ti to doktorka vůbec nabídla ![]()
@Elza25 očkuje se to teď nově od října a jen první RSV sezonu miminka, kdy jsou tito prcci nejvíc ohroženi. Ja to měsíční dceři dala očkovat, reakci na to neměla žádnou. Starší dcera to chytila v pěti měsících a skončila na pět nocí na kyslíku v nemocnici. Kvůli špatné zkušenosti s prvním dítětem a vzhledem k tomu, že starší chodí denně do dětského kolektivu, jsem neváhala. Dříve než letos se to miminkům v ČR neočkovalo, proto jsou zde reakce, že to pediatři nenabízeli a že je to tím pádem asi zbytečné.
Je to hrazeno teď nově, jak píše @FlowerB . Dříve to bylo hrazeno jen pro nedonošence. Není to ale očkování v pravém slova smyslu, je to monoklonální protilátka - pasivní imunizace, takže tam nejsou negativní reakce jako po očkování. Já jsem to nechala dát, protože s RS viry je ročně hospitalizováno asi 1000 děti v České republice, skončí často na plicní ventilaci a asi tři děti ročně zemřou.
Neporadím, jestli očkovat, ale moje miminko tím kdysi prošlo a sranda to rozhodně nebyla.
Já bych do toho šla určitě. Za syna se to ještě neočkovalo.
Děkuju za rady ✨
No přemýšlím že nakonec dám malou očkovat. Přece jenom mám 3 letého syna a pohybuje se venku mezi dětmi..
Dokonce už byla nemocná chytla to od brášky takže možná to nakonec bude nejlepší 🙂
My to plánujeme pro tritydenniho teď někdy. Má tři starší sourozence a už stačil chytit rýmu ![]()
Prý se to dřív dávalo jen nedonosencum, teď to pojišťovna začala hradit všem miminum.