Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, vzhledem k tomu, že se blíží chřipkové období, tak by mne zajímaly názory nebo spíše argumenty pro a proti očkovaní proti chřipce v těhotenství. Teď začínám třetí trimestr a budu to na příští kontrole řešit s doktorkou, tak si chci dopředu zjistit více info ![]()
Četla jsem, že podle studií je to v těhotenství bezpečné. Navíc, že chytit v těhotenství chřipku je dost rizikové (komplikace, předčasný porod, nízká porodní váha, atd). A navíc, že se po očkovaní protilátky mohou dostat i k miminku a chrání ho tak po narození. V mnoha státech se tedy očkovaní proti chřipce už roky doporučuje (zejména u těhotných) a není to tím pádem nic neznámého a nevyzkoušeného.
Na druhou stranu spousta lidí je proti. Četla jsem už různé diskuse, ale nenašla jsem tam žádný seriózní argument proč jsou proti (většinou jsou to jen emoční útoky nebo subjektivní názory “to bych nikdy” nebo “známá se očkovala a stejně chřipku měla”, atd)…
Předem děkuji za komentáře. Seriózní, prosím… Díky ![]()
Ps: kdyžtak sem můžete dát i odkaz na články nebo studie, kde se o tom píše ![]()
Příspěvek upraven 30.10.21 v 01:04
Napriklad nektere zeny se boji, ze z vakciny dostanou anafylakticky sok a tim zabiji sebe i sve dite. U ockovani proti chripce hrozi tez vypuknuti syndromu Guillain-Barrého.
Jinak to, ze nekdo vyhodnotil vakcinu jako bezpecnou neznamena, ze te vakcina nemuze poskodit. Znamena to, ze kdyz te poskodi nebo zabije, tak tva smrt, ve srovnani s tim, kolika ostatnim lidem to pomuze, stoji porad za to = jinymi slovy: benefity prevazuji nad rizikem.
Příspěvek upraven 30.10.21 v 00:47
Netěhotná jsem po očkování měla týden zimnice, horečky a v místě vpichu obrovskej „nádor“… ne, nechtěla bych tenhle stav zažít těhotná.
@Aneta.Berg S tím souhlasím, že nakonec je třeba porovnat benefity s rizikem. Právě si říkám, jestli pravděpodobnost chytit chřipku a riziko vážných komplikací není větší, než rizika po očkovaní? ![]()
Tu studii, o které jsem četla ale byla porovnání těhotné bez očkovaní a těhotné s očkováním - a výsledek, že komplikace byly v obou skupinách stejně časté. Nebylo to srovnávané s benefity.
@Nickjmeno Opravdu něco jako nádor nebo to myslíš jako bolest ruky? To je po očkovaní myslím normální a v podstatě žádaná reakce, jak tělo reaguje a vytváří se imunita. A nemyslím si, že by to nějak vadilo, ale ta horečka už je horší, tomu je třeba se v těhotenství vyhnout…
@Thea42 píše:
@Aneta.Berg S tím souhlasím, že nakonec je třeba porovnat benefity s rizikem. Právě si říkám, jestli pravděpodobnost chytit chřipku a riziko vážných komplikací není větší, než rizika po očkovaní?![]()
Tu studii, o které jsem četla ale byla porovnání těhotné bez očkovaní a těhotné s očkováním - a výsledek, že komplikace byly v obou skupinách stejně časté. Nebylo to srovnávané s benefity.
Studie hodnotila komplikace spojene s cim? S chripkou nebo s ockovanim?
Jinak benefity a rizika ve skupine nemas sanci zhodnotit. A u sebe taky ne, protoze neznas vsechny promenne - napr. zdravotni stav sveho ditete. Navic rizika spojena s ockovanim nemas sanci ovlivnit. Jediny co clovek muze ovlivnit ve svuj prospech je snizeni rizika nakazeni chripkou.
@Aneta.Berg píše:@Thea42 píše:
@Aneta.Berg S tím souhlasím, že nakonec je třeba porovnat benefity s rizikem. Právě si říkám, jestli pravděpodobnost chytit chřipku a riziko vážných komplikací není větší, než rizika po očkovaní?![]()
Studie hodnotila komplikace spojene s cim? S chripkou nebo s ockovanim?
Jinak benefity a rizika ve skupine nemas sanci zhodnotit. A u sebe taky ne, protoze neznas vsechny promenne - napr. zdravotni stav sveho ditete. Navic rizika spojena s ockovanim nemas sanci ovlivnit. Jediny co clovek muze ovlivnit ve svuj prospech je snizeni rizika nakazeni chripkou.Studie hodnotila komplikace spojene s cim? S chripkou nebo s ockovanim?
Jinak benefity a rizika ve skupine nemas sanci zhodnotit. A u sebe taky ne, protoze neznas vsechny promenne - napr. zdravotni stav sveho ditete. Navic rizika spojena s ockovanim nemas sanci ovlivnit. Jediny co clovek muze ovlivnit ve svuj prospech je snizeni rizika nakazeni chripkou, zpusovem, ktery nema nezadouci ucinky na zivot matky a ditete.
@Aneta.Berg Ta studie sledovala komplikace co se týče těhotenství, ale nechci se tu o ni moc rozepisovat, neboť jsem ještě nečetla tu původní zprávu ale jen článek o ní.
Máš pravdu, že ta rizika a benefity člověk na 100% nezjistí. A snížit riziko nákazy, to je pro mne samozřejmost (to člověk snižuje už kvůli riziku Covidu a jiným nemocem). Jenže manžel chodí občas do práce a na kontroly k doktorům musím, tomu se člověk nevyhne. I když teda u doktora alespoň všichni mají roušku, tak to snad pomůže i proti chřipce.
@Thea42 píše:
@Nickjmeno Opravdu něco jako nádor nebo to myslíš jako bolest ruky? To je po očkovaní myslím normální a v podstatě žádaná reakce, jak tělo reaguje a vytváří se imunita. A nemyslím si, že by to nějak vadilo, ale ta horečka už je horší, tomu je třeba se v těhotenství vyhnout…
Neni bolest v miste vpichu jako bolest…ockovani proti chripce muze zpusobit trvale poskozeni nervu. Nize zasilam seznam co muze vakcina zpusobit. Studie na to jsou, nezadouci ucinky jsou obecne uznavane, mrkni treba na stranky tzv. HRSA - program na odskodnovani obeti poskozenych vakcinou v USA. Konkretne na vakcinu proti chripce jsou kazdorocne obetem vyplaceny vubec nejvetsi kompenzace a je dano za pravdu nejvetsimu poctu stezovatelu. Studie jsou, staci dohledat podle nazvu symtomu viz. obecnr uznavane zavazne nezadouci ucinky:
Zranění ramene
Guillain-Barre syndrom (GBS)
Transverzální myelitida ™
Neuromyelitis optica (NMO)
Akutní diseminovaná encefalomyelitida (ADEM)
CIDP
Optická neuritida
Brachiální neuritida
Záchvaty
Periferní neuropatie
Encefalopatie
Cerebelární ataxie
@Thea42 obrovskou červenou vařící bouli přes půl ruky co tepe jak kdyby měla každou chvíli prasknout opravdu nepovažuju za žádanou reakci, nebylo to první očkování, takže vím jak to má vypadat, ale i nežádoucí účinky se někdy dostaví a v těhotenství bych to fakt neriskovala
Když mně přijde, že jsi víceméně rozhodnutá, proč zakládat diskuzi?
Byla jsem na očkování proti chřipce na doporučení gynekologa v 35 týdnů. Vše bez problémů malá i já. Šla jsem hlavně proto, ze se protilátky přenesli i na malou. Jsou jí skoro tři roky a kromě koronaviru nebyla nikdy nemocná. A i v očkovacím centru paní doktorka chválila, že jsem přišla. Teď u druhého jsem byla navíc ještě na černém kašli na konci těhotenství.
@Bubllenka Právě, že nejsem. Zatím jsem slyšela hodně argumentů pro (hlavně od doktorů, žiju v zahraničí a tady to dost podporují). Tak mne zajímají ty argumenty proti, že si je chci více nastudovat, abych o tom více věděla a mohla se rozhodnout na základě lepší znalosti tématu. Najít na internetu seriózní informace trvá hodiny, tak jsem si říkala, že třeba to téma zkoumat někdo také a můžeme sdílet poznatky ![]()
@Aneta.Berg Díky za seznam. Náhodou nemáš nějaký článek nebo studii, kde by psali, jak moc je to pravděpodobné. Třeba ten GBS syndrom jsem našla, že se objevuje cca u 2 z milionu očkovaných, zatímco po prodělané chřipce se objeví mnohem častěji. S tou horečkou už je to horší, ta je prý u 1-2% očkovaných, tak si říkám, že když bych šla, tak bych počkala alespoň do 32-35 týdne.
Musím si o tom najít více info…