Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holka to zrovna před Vánoci podstoupila, neváhala jsem a nikdy neměla po žádném očkování reakci ![]()
Které?
Meningokok se ockuje béčko (dvě davky pro dospele) a taky acyw (dospělým se dává jedna davka).
Nevím jak u mládeže.
Říká se že bexsero se snáší hůře.
Jsem očkovaná v dospělosti a bexsero bylo horší než acyw.
Acyw jsem téměř nevnímala.
Béčko únava bolest ruky spavost na více dní.
Bexsero mají oba synové uz od mala placené. Snaseli dobre. Meningokok je hnus
Moje děti (2 a 4 roky) mají Bexero i Nimenrix, dcera měla 1 večer teplotu 38,5 a jinak dobré, syn bez reakce. (stihli jsme to ještě do limitu, kdy to hradila pojišťovna.) Sice není až tak pravděpodobné, že to chytnou, ale pokud by se stalo, může to mít rychlý spád.
Příspěvek upraven 09.01.24 v 13:29
Obě děti jsou očkované…starší ma bexsero i nimenrix, mladsiho ted čeká třetí dávka bexsera…vzhledem k tomu že pracuji ve zdravotnictví tak jsem neváhala a nechala očkovat…přemýšlim i o TBC…
Obě děti jsou očkované mají bexero i nimenrix a snášeli to dobře. Byly očkováni ve 2 letech.
@Anonymní píše:
Přeji hezké odpoledne,jdu si pro radu. Synovi bude 14 a lékař nám doporučil očkování proti meningokoku. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Plánujete něco takového? A pokud jsou Vaše děti očkované, měly nějaké reakce.
Syn jako malý nenesl očkování úplně dobře a je alergik. Má všechna povinná očkování, ale některá měl odložena i o několik let. Navíc před několika lety byl hospitalizován v nemocnici (v izolaci) právě pro podezření na virovou meningitidu, která se díkybohu nakonec nepotvrdila.
Děkuji za Vaše názory!
Co to presne znamena, ze nenesl ockovani dobre?
Moje deti maji vsechna ockovani povinna i zakladni nepovinna (pneumokok, meningokok, klis. encef., rotaviry teda ne, kojim) Starsi syn tezce zvladal prvni ockovani proti MMR..to byl masakr. Ale jak byl starsi, a navic druha davka, tak dalsi uz bylo ok. Ta ziva vakcina je proste horsi. Ockovani proti meningokovi bylo naopak vzdy v pohode, nijak problematicke mi neprislo (maji oboje).
Jinak bych ockovala, je v rizikovem veku. Je to vzacne, ale kdyz to nahodou chytne, je to silena nemoc s hroznymi nasledky a bohuzel mnoha mrtvymi. Samozrejme nevim, jak reagoval na jine vakciny a v jakem zdr. stavu je. Urcite konzultovat s vice lekari!
Mimochodem, v osmnacti - devatenacti bych doporucila jeste preockovat.
Příspěvek upraven 09.01.24 v 14:03
Holky, kdo jste to dali miminkum, jen upozornuji, ze to chrani tak pet let. Nejvyssi riziko je u deti do peti let a pak puberta a adolescence. To uz ale nebudou chraneni vakcinou, musi se preockovat.
Syn dostal ve 3,5 - 4 letech postupně Bexero i Nimenrix. Oboje bez reakce. Vzhledem k tomu, že znám dvě rodiny, kde o dítě přišli kvůli meningokokům (v jednom případě 20letý kluk, v druhém batole), tak jsem neváhala.
Ale na druhou stranu je třeba říct, že to není naštěstí zas tak častá nákaza. Záleží na tobě, v tom ti nikdo neporadí. Já si osobně myslím, že i když to častá nákaza není, rodiče těch zasažených dětí si ani nikdy nepřestanou vyčítat, že neočkovali. ale to je můj pohled…
Příspěvek upraven 09.01.24 v 14:16
@Zmatka Jj kluci dostali jako mrnaví a budu preockovavat 100%. Mam v okolí chlapecka po meningokovi bez části rukou. Tehle nemoci se fakt bojim.
@Tichošlápek U nas to same, z blizkeho okoli mlada holka umrela. A pak z hodne vzdaleneho miminko, jenze mu byly tak ctyri mesice, pet maximalne. To jsem tou dobou davala prvni Bexero. Nevim, jaky typ meningokoka konkretne to miminko melo, ale nejspis se tomu v tak nizkem veku predejit nedalo. Leda apelovat na vetsi proockovanost cele populace
Pry od te doby, co se ockuje (i kdyz nepovinne) mnozstvi pripadu klesa, ale popravde jsem to nejak dal neoverovala. Samozrejme smysl by to davalo.
Nemoc je to sice extra hnusna, ale nastesti pomerne vzacna.
Takze tam ta rizika vs. benefity budou podle me nekde sul nul, ona ani ta vakcina neni zcela bezrizikova, spousta mechanismu, ktere v organismu po vakcinaci probiha, stale neni vubec objasnena.
Navic dite, ktere neni uplne zdravotne ok, bych stejne neockovala.
@Lucie_Sx píše:
Nemoc je to sice extra hnusna, ale nastesti pomerne vzacna.
Takze tam ta rizika vs. benefity budou podle me nekde sul nul, ona ani ta vakcina neni zcela bezrizikova, spousta mechanismu, ktere v organismu po vakcinaci probiha, stale neni vubec objasnena.Navic dite, ktere neni uplne zdravotne ok, bych stejne neockovala.
To ale neni pravda. Pokud chytnes meningokoka, tak 15-20 % deti umira, z toho 10 % i pres lecbu.To je jen smrt - amputace, poskozeni mozku jsou dalsi %.
Vakcina se testovala na obrovskych tisicech lidi a deti, z toho ZADNE hlasene umrti, ZADNY zavazny nasledek. U sedmi lidi z tech tisicu doslo ke Kawasakiho nemoci, ale cisla jsou tak nizka v tom poctu, ze se neda vubec rict, jestli tam je nejaka souvislost. Obecne Kawasakiho nemoc muze vyvolat jakekoliv ockovani, tedy i proti tetanu napriklad (coz davaji snad i naprosti odpurci kazdeho ockovani). Ale ze by Kawasaki byl opravdu zpusoben nejakou vakcinou je jen spekulace, zadny vyzkum, ktery znam, to nepotvrdil.
https://www.idnes.cz/…2_zdravi_abr
Stává se že občas se nakazí taky vysokoškoláci. Rizikové období.
U nás je více takových případů, kdy studenti přišli o končetiny a postižené některé orgány.
Přeji hezké odpoledne,
jdu si pro radu. Synovi bude 14 a lékař nám doporučil očkování proti meningokoku. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Plánujete něco takového? A pokud jsou Vaše děti očkované, měly nějaké reakce?
Syn jako malý nenesl očkování úplně dobře a je alergik. Má všechna povinná očkování, ale některá měl odložena i o několik let. Navíc před několika lety byl hospitalizován v nemocnici (v izolaci) právě pro podezření na virovou meningitidu, která se díkybohu nakonec nepotvrdila.
Děkuji za Vaše názory!
Příspěvek upraven 09.01.24 v 14:12