Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Slyšeli jste někdo o očkování proti oparům? Trochu jsem početla na netu. Působí to i proti oparům co se tvoří na ústech, nebo je to jen proti pásovému oparu?
Ted jsem četla nějakou studii a píšou tam ochranu pouze proti pásovému oparu a že nemá vliv na vznik oparu na rtu. Přeci jen to způsobuje odlišný vir…
@Aries6 píše: Více
Jakoby je to stejný vir. Jakmile jednou proděláš plané neštovice, vir zůstane v těle a pak může propuknout jako pásový opar… očkovaní co jsem našla je pro lidi 50+.
Ale nevím, zda to je to, co myslela zakladatelka.
Každopadne jsem nikde nenašla, že by chránilo před “klasickým” oparem na rtu/genitálu. Skrz viry co je způsobují.
@zuzanka320 píše: Více
tak to jsem našla stejné… že to je očko proti pasovému oparu
@KKK85 píše: Více
Vzhledem k virům co to způsobují je to celkem logické. Jelikož jsem dřív dost trpěla na opary (na rtu), tak jsem se lékařky několikrát ptala, zda už něco není
a tak mi svitla malá naděje, s tvým příspěvkem. Ale bohužel asi nic ![]()
noo mě právě taky pro dceru.. ona má opary hoodně často. Téd právě jich má asi 5 ![]()
vždy u nemoci a tak.. chodíme i na imunologí, a ono je to více méně neřešitelné.. jen se nasazuje herpesin léky… ale předejít se tak nějak nejde
. Už to není naštěstí tak časté, ale i tak pořád jsou… kdysi i 10-15× za rok… teď už třeba „jen“ 5-7× za rok
@KKK85 píše: Více
Achjo…. Ja měla od puberty tak 8× za rok… taky nikdo nikdy nic nevyřešil. Vždy při MS/oslabená imunita a nebo stačilo špatně umyté nádobí v jídelně/restauraci a opar jsem hned mela.
S prvním těhotenstvím (ťuk, ťuk) to zmizelo a už mám necelý 3 rok klid.
dceři od roku a půl… a to jako tedy olezla celá pusa… to nešlo spočíst ty opary.. to mívala fakt psycho. Ale snášela to vždy fakt dobře.