Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@LolaAA píše:
Ahoj, vzhledem k současné situaci plánujete očkovat děti proti tuberkulóze? Já o tom začínám vážně uvažovat. Dávali jste děti už dřív naočkovat? Zaznamenali jste nějaké vedlejší účinky? Díky
Kdyby konflik nezačal, tak se o TBC ani neví. Když jsem měla děti malé a ptala jsem se zde na kalmetizaci, tak mě zde diskutující div nerozcupovali, přesto, že nám kalmetizaci doporučoval pediatr. Naštěstí jsme na něj dali a již před lety jsme děti nechali očkovat. Rozhodně se nejedná o nemoc, která by se už nevyskytovala. Jen pozor - očkuje se staršími látkami, které už nejsou 100% na všechny kmeny, něco v tom smyslu mi říkali na plicním. Jinak nežádoucí účinky žádné. Jen do zaleceni strupu by se dítě nemělo koupat ve veřejných bazénech.
@LolaAA píše:
Ahoj, vzhledem k současné situaci plánujete očkovat děti proti tuberkulóze? Já o tom začínám vážně uvažovat. Dávali jste děti už dřív naočkovat? Zaznamenali jste nějaké vedlejší účinky? Díky
Dcera byla očkovaná povinně jako jedna z posledních, a to doslova.
Měla po očkování dlouho zvětšenou uzlinu v podpaždí. Už jsem dostala termín od dětské na plicní, pokud to nezmizí, ale naštěstí to zmizelo. Ale jsem za to očkování ráda. Stejně bych tenkrát asi o tom uvažovala jí to kvůli cestování dát.
Nechávala jsem očkovat všechny tři děti už před pár lety. Vedlejší účinky žádné, jen tomu dítěti, které bylo kvůli výpadku vakcíny očkované až v 10 měsících, vyhnisávala pustulka déle, než ostatním dvěma, které byly očkování jako novorozenci.
Nejstarší dceru jsem chtěla nechat očkovat kolem jejího roka, bohužel mantoux test ji vyšel pozitivní, takže diagnóza latentní TBC. Vyžádala jsem si ještě test z krve, ten vyšel negativní, ale stejně musela na půl roku brát antituberkulotika.
Na základě této zkušenosti jsem si u dalších dvou dětí vyžádala očkování proti TBC v jejich 1. měsíci života - oba dva bez reakce…
Já mám obě děti naočkované od miminek. Dcera to měla ještě povinné, u syna jsme dávali dobrovolně. Reakci neměli ani jeden.
@roba18 Ale ano, už dost dlouho se o šíření TBC mluví. Že už jsme ji měli celkem pod kontrolou, ovšem s otevřením hranic se zase dost rozmáhá. Vnoučata očkovaná jsou.
@inkakřivák píše:
@roba18 Ale ano, už dost dlouho se o šíření TBC mluví. Že už jsme ji měli celkem pod kontrolou, ovšem s otevřením hranic se zase dost rozmáhá. Vnoučata očkovaná jsou.
Když jsem před pár lety zakládala diskusi, byla jsem označena za šílenou matku, že TBC očkování je zcela zbytečné. Pediatr a na plicním měli jiný názor. Jsem ráda, že jsem je tenkrát poslechla. Sice očkovací látka není 100% ale alespoň nějaká ochrana. Spíš jsem tím chtěla poukázat na fakt, jak se lidi řídí veřejným míněním a nezjišťují si věci sami. Podobné to bylo s očkováním na meningokoky (v ČR do loňského roku cca 30 případů ročně). Dokud nebylo hrazené z vzp, tak to byla pro většinu lidí zbytečnost - však je jen 30 případů. Najednou se začalo hradit z vzp a a všichni se děsí meningokoka. Ale každého věc. Jen poukazuji na čistě sociologický scénář chování lidí.
@roba18 naprostý souhlas! Když jsem před 3 roky platila dceři očkování na meningokoky byla jsem naprostý blázen a prý vyhozené peníze. Teď má každý naočkovaný jen to nejmladší dítě, protože je to zadarmo.
@Karolina0311 píše:
@roba18 naprostý souhlas! Když jsem před 3 roky platila dceři očkování na meningokoky byla jsem naprostý blázen a prý vyhozené peníze. Teď má každý naočkovaný jen to nejmladší dítě, protože je to zadarmo.
Jj, mám to stejně. Tu TBC určitě dej, pokud jsi rozhodnutá. Občas se nějaké ohnisko objeví. A nemají jen Ukrajinci, i Vietnamci očkování moc nemají.
@inkakřivák píše:
@roba18 zase hodně lidí si ničeho, co je zadarmo, neváží.
Proto je otázka, zda by se některé (většina úkonů) neměla hradit. Snížit povinné ZP, zavést dobrovolné zdravotní připojištění a bylo by rázem po shodku ve zdravotnictví.