Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Několikrát jsem někde četla, že zastánci očkování si mají založit vlastní diskuzi a nevtírat se na vaše protiočkovací témata, kterých je tu naopak mnoho a nechce se mi to číst. Takže pokud už někde byly mé otázky zodpovězeny, stačí mi odkaz, nemusíte se opakovat;-) Nechci zakládat flame, ale prostě mi to už tak půl roku vrtá hlavou…
Takže já se chci zeptat hlavně na toto: Rozhodl se někdo z vás neočkovat i přesto, že rozumí principu, na jakém imunitní systém a vakcinace funguje? Že nejde ani tak o protilátky, ale paměťové B-lymfocyty, že po sekundárním setkání s antigenem je imunitní reakce mnohem rychlejší a zacílenější = účinější, protože se právě díky těm paměťovým buňkám ušetří tak týden času? Jak funguje prezentace antigenů, návaznost adaptivní imunity na vrozenou?
Že se do vakcín přidávají nepříliš zdravá adjuvans, je věc druhá, ale kolik z vás se podobně poctivě vyhýbá hliníku v deodorantech a antiperspirantech?
Teď se zrovna dívám na přednášku paní A. Petek a jsem si jistá, že se po dodívání ještě moje otázky (a údiv nad tím, co je možné) znásobí. Za možný útočný tón se omlouvám, ale jsem v šoku (jako ostatně z každého jiného projevu populismu - ať už se Petek přirovnává k Pasteurovi nebo Rath k Havlovi a Horákové)…
Zatím jsem teprv na začátku a to jak „pomlouvá“ Jennera, je neuvěřitelný! Obdivuju toho pána, že při tehdejší úrovni znalostí přišel na něco tak fungujícího, což potvrdily až mnohem pozdější objevy principů (viz výše). Btw. před 200 lety byl průměrný věk dožití 45 let. Proč je dnes dvojnásobný? (nápověda: mýdlem to nebude…
)
Myslíš, že mýdlem ne?
Já bych řekla, že uznání existence bakterií mělo poměrně zísadní vliv dejme tomu na úmrtnost šestinedělek, ve kterých se lékaři hrabali rukama kdovíodkud a pak to vychcípávalo na horečku omladnic ![]()
Informace o vakcinaci mám povšechné, populistické, nicméně už rozdíl mezi celoživotní imunitou záskanou proděláním některých nemocí a vakcínami přinejmenším nedokonalými, které přestanou po čase fungovat mi přijde poměrně výmluvný v tom, že nikdy nikdo neví, jak to s tou vakcínou v těle vlastně dopadne a jestli má nebo nemá význam ji podávat. O běžně podávaných vakcínách, které jako vedlejší účinek mají náchylnost k „chytání“ kmenů, proti kterým vakcína není, mi přijde už poněkud alarmující, obzvlášť ve chvíli, kdy se rodiče o vakcinaci rozhodují na základě toho, že je vakcína zadarmo a nikdy si ani nepřečtou příbalový leták, co dítěti případně hrozí jako vedlejší účinek. ![]()
Řekla bych, že oslavování vakcinace jako původce toho, kolik se lidé dožívají je stejně prdlé jako ubezpečování se neočkujících, jak mají výjmečně zdravé děti, které v prvních letech svého života neměli ani rýmu a přisuzování tohoto jevu absenci vakcinace.
Jako jo, fajn, dobrej výkřik, ale stejně jako u výhradně neočkujících - malinko fanatický a tím podrývající svoi informační hodnotu.
Jak se tak posouvám dál v tom videu, koukám, že jsem to téma měla založit jinak:
Vyvracení nepravd, polopravd a omylů z videa Anity Petek (viz http://www.youtube.com/watch?…)
(Předem k mé odbornosti, mám vystudovanou imunologii. Ale nemyslím si, že vím všechno, podrobnosti si vyhledávám v odborných článcích.)
„virus (…) a dneska se všichni tváří, jak když vědí, o čem hovoří“, pane bože, ta se mi snad jen zdá!!
![]()
No, asi toho mám už pro dnešek dost, zasmála jsem se vydatně:-)
Ja jsem tu jeji prednasku nevidela, ale staci mi zkusenosti maminek a moje vlastni k tomu, abych selskym rozumem dosla k tomu, ze zrovna pro moje dite tohle vhodny neni…
@careynka ono totiž něco jinýho je, když někdo mektá, jak profit z vakcinace procentuálně převáží nad vedlejšími účinky a když potom jde o VLASTNÍ dítě, které se normálně vyvíjí, všechno zvládá, rodiče z něj mají radost a v 1,5r se to dítě vyvíjet přestane, získané dovednosti zapomene a nakonec ještě v 9letech nemluví, dělá do plín atd. Člověk pak nahlíží na některé jevy trochu jinak, protože se ho dotknou opravdu osobně a na nejdražší bytosti na světě.
edit:pardon, zaměnila jsem citace z videa za něco jiného
Petek dokoukej, je to sranda ![]()
Akorát je smutný, že sem opakovaně natrefila na matky, co přestaly očkovat jen kvůli téhle přednášce ![]()
Ta její přednáška někde podrobně rozebraná je, ale v němčině.
@Gladys píše:
@careynka ono totiž něco jinýho je, když někdo mektá, jak profit z vakcinace procentuálně převáží nad vedlejšími účinky a když potom jde o VLASTNÍ dítě, které se normálně vyvíjí, všechno zvládá, rodiče z něj mají radost a v 1,5r se to dítě vyvíjet přestane, získané dovednosti zapomene a nakonec ještě v 9letech nemluví, dělá do plín atd. Člověk pak nahlíží na některé jevy trochu jinak, protože se ho dotknou opravdu osobně a na nejdražší bytosti na světě.
edit:pardon, zaměnila jsem citace z videa za něco jiného
to je presny…a jeste se ti doktor - ten, ktery tomu „rozumi“ nejvic, nebo by aspon mel - vysmeje, ze se bojis TEPLOTKY…jak ja tohle slovo nesnasim ![]()
zeptejte se rodicu deti postizenych vakcinaci, jak prevazuje benefit ockovani nad vedlejsima ucinkama, pak dostanete odpoved na vse, co chcete slyset
@Gladys píše:
Nicméně už rozdíl mezi celoživotní imunitou záskanou proděláním některých nemocí a vakcínami přinejmenším nedokonalými
No, rozdíl je v tom, že nejdřív je potřeba tu imunizaci proděláním onemocnění přežít, což se ne všem v minulosti povedlo…
Ale mně se třeba taky nelíbí příliš brzké očkování novorozenců živou vakcínou proti tuberkulóze bez screeningu, jak je na tom dané dítě s imunitou. Ten test je jednoduchej a předešel by zbytečné smrti takových imunonekompetentních dětiček, ale prej u nás na něj nesjou prachy…
Ostatní vakcíny jsou v tomto směru neškodné, páč jsem mrtvé, pokud se teda nepočítá to adjuvans. Ale to se zas dávat musí, protože bez něj by se imunitní reakce dostatečně nerozvinula, paměťové B-buňky by se nevytvořily a očkování by bylo k ničemu. Bohužel se pořád neví, na jakém principu funguje a čím ho nahradit…
Myslíš, že mýdlem ne?Dobře, tak nejen vakcinace, ale i antibiotika a ta hygiena taky. Každopádně právě boj proti parazitům (infekcím, chcete-li) na to měl nezpochybnitelný vliv.Já bych řekla, že uznání existence bakterií mělo poměrně zísadní vliv dejme tomu na úmrtnost šestinedělek, ve kterých se lékaři hrabali rukama kdovíodkud a pak to vychcípávalo na horečku omladnic
(..) Řekla bych, že oslavování vakcinace jako původce toho, kolik se lidé dožívají je stejně prdlé jako ubezpečování se neočkujících, jak mají výjmečně zdravé děti, které v prvních letech svého života neměli ani rýmu a přisuzování tohoto jevu absenci vakcinace.
Jako jo, fajn, dobrej výkřik, ale stejně jako u výhradně neočkujících - malinko fanatický a tím podrývající svoi informační hodnotu.
Za fanatismus se omlouvám, jsem holt v šoku, jak všelijak se mohou podávat fakta)
Mě by zase zajímalo, pokud jsou očk. vakcíny takové svinstvo způsobující zdravotní problémy, tak proč se vakcíny nechovají stejně i u zvířat?
@AneMa píše:
Za fanatismus se omlouvám, jsem holt v šoku, jak všelijak se mohou podávat fakta)
no vidis to, a mne malyho naockovali bez myho vedomi v porodnici na silnou nov. zloutenku a jeste v den, odkdy bylo ockovani tbc zruseny ![]()
@Julie5 píše:
Mě by zase zajímalo, pokud jsou očk. vakcíny takové svinstvo způsobující zdravotní problémy, tak proč se vakcíny nechovají stejně i u zvířat?
chovaji, treba maly plemena mivaji tezky reakce a upozornuje na to kazdej veterinar… a treba placaty plemena - nevim proc - na to jsou obzvlast haklivy. Vem si ze stejnou davku pichnou doze, co ma 90 kilo a civave, co ma sotva kilo
@Julie5 píše:
Proč myslíš že ne?
Měla jsem kocoura, z útulku, brala jsem si zdravé mazlivé zvíře, v očkováku měl jen jednu vakcinaci na vzteklinu, vzala jsem ho k veterinářce, aby ho celkově prohlídla, ta mi řekla, že tu vzteklinu je potřeba přeočkovat, protože odstal vakcínu jen jednou. OK, přeočkovalo se, po pár dnech začal být kocour divnej, slintal, netrefil se do záchůdku, chodil klidně s kaděncem na zadku (u kočky nemyslitelné, jsou čistotné a i on byl), stranil se, nakonec jsem ho musela s přetěžký srdcem vrátit, protože mi v bytě oseděl kdeco. V útulku mu udělali všemožné testy, které jeho stav mohli způsobit, na nic se nepřišlo - přisuzuju to vakcinaci. Hlavně tu změnu jsem neviděla jen já, viděla ji paní z útulku, můj tehdy ještě přítel…
@Baba píše:
Petek dokoukej, je to sranda
Akorát je smutný, že sem opakovaně natrefila na matky, co přestaly očkovat jen kvůli téhle přednášceTa její přednáška někde podrobně rozebraná je, ale v němčině.
Hmm, proto by se právě měla dělat osvěta:-) A asi si to najdu, německy teda rozumim dost mizerně, ale chtěla bych si ověřit, jestli se nepletu.
Nad tím vlivem očkování na autismus (nebo na co narážíte) musím v literatuře zabádat. Když vidim, jak je tělo složitej systém, tak bych si netroufala tvrdit jen podle pozorování podle zkušeností lidí z okolí nebo netu. Klinický studie (kterým se teda taky moc veřit nedá, pořád je tam neodhadnutelný vliv mnoha jiných faktorů) se prováděj na minimálně stovkách až tisících případech + je to ošetřený kontrolama.
Příspěvek upraven 11.09.12 v 20:48
@careynka píše:
Vem si ze stejnou davku pichnou doze, co ma 90 kilo a civave, co ma sotva kilo
To snad ne, na očk. jsem chodila před 15 lety a vždy se mě ptali, kolik má pes kg. Jestli je to teď jiné
, ale nezdá se mi to.
@Julie5 píše:
To snad ne, na očk. jsem chodila před 15 lety a vždy se mě ptali, kolik má pes kg. Jestli je to teď jiné, ale nezdá se mi to.
nam vayi psy jen kvuli leku