Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@AneMa píše:
A co tohle jako důvod? http://www.vesmir.cz/…-a-astmatiku
Tak čumění na bednu způsobuje alergie…
Jako taky teorie…
Co se týče atopického ekzému… Tak jednak spousta maminek atopiků tady píše, že se jejich dětem ekzém rozjel nebo zhoršil po očkování a druhak očkování uvádí jako jeden ze spouštěčů Mudr. Štěpánka Čapková, dermatoložka z Motola…
Naše dětská mi ale tvrdila, že to není prokázané…
![]()
@peggy.sl píše:
Je na to nějaká studie, že opravdu žijí desetiletí? nebo je to jenom,,víra,, a zbožné přání?
Joo, na to jsou studie, např.: Crotty, S. et al. Cutting edge: long-term B cell memory in humans after smallpox vaccination. J. immunol. 171, 4969–4973 (2003).
http://www.jimmunol.org/…10/4969.long
@rébi píše:
Tak čumění na bednu způsobuje alergie…Jako taky teorie…Co se týče atopického ekzému… Tak jednak spousta maminek atopiků tady píše, že se jejich dětem ekzém rozjel nebo zhoršil po očkování a druhak očkování uvádí jako jeden ze spouštěčů Mudr. Štěpánka Čapková, dermatoložka z Motola…
Naše dětská mi ale tvrdila, že to není prokázané…![]()
Nee, je to hypotéza (ne teorie!), že málo pohybu a sterilní prostředí způsobuje alergie.
S tim ekzémem.. hmm, třeba by to spustila nějaká infekce, kdo ví.. Každopádně se mi teď už nechce hledat, jestli je to nebo není prokázané.
@AneMa píše:
Kteří imunologové, ráda si něco přečtu:-)
A dík, to jsem potřebovala slyšet:-D Ne, ale vážně, já tomu fakt nerozumim, to ale asi nikdo, jen čerpám ze svých omezených znalostí a odborné literatury.
Jako jo, rozumíš tomu, jak se vytvoří paměťové B-buňky… A dál píšeš: „to ale asi nikdo“ ![]()
O těch imunolozích to vím z druhé ruky, možná je tady někdo, kdo ví víc… ![]()
A taky jsou pediatři, co svoje děti neočkují… ![]()
Ale vždyť v textu se připouští, že očkování ma take vliv na rozvoj alergii:
Vzrůst výskytu alergií v rozvinutých zemích v letech 1960–1990 evidentně souvisí s mnoha faktory provázejícími „západní“ styl života. Zmiňme alespoň omezený styk s přírodními antigeny, zvýšenou hygienu, změny ve stravovacích zvyklostech, potlačení řady chorob očkováním, znečištění životního prostředí novými škodlivými látkami (např. produkty automobilizmu či chemikáliemi uvolňujícími se z plastických hmot), zvýšený styk s některými alergeny a sedavý způsob života.
Konec citace.
Nebo jsem to pochopila špatně?
@peggy.sl píše:
@AneMa píše:
Je na to nějaká studie, že opravdu žijí desetiletí? nebo je to jenom,,víra,, a zbožné přání?
Joo, na to jsou studie, např.: Crotty, S. et al. Cutting edge: long-term B cell memory in humans after smallpox vaccination. J. immunol. 171, 4969–4973 (2003).
http://www.jimmunol.org/…10/4969.long
Třeba 1-2 desetiletí…
To by vysvětlovalo, proč tolik náctiletých a 20-letých dneska chytá příušnice… ![]()
@kaštinka píše:
Vzrůst výskytu alergií v rozvinutých zemích v letech 1960–1990 evidentně souvisí s mnoha faktory provázejícími „západní“ styl života. Zmiňme alespoň omezený styk s přírodními antigeny, zvýšenou hygienu, změny ve stravovacích zvyklostech, potlačení řady chorob očkováním, znečištění životního prostředí novými škodlivými látkami (např. produkty automobilizmu či chemikáliemi uvolňujícími se z plastických hmot), zvýšený styk s některými alergeny a sedavý způsob života.
Konec citace.
@rébi píše:
Třeba 1-2 desetiletí…To by vysvětlovalo, proč tolik náctiletých a 20-letých dneska chytá příušnice…
V tom článku píšou o neštovicích a vychází to přes 50 let, nejstaršího tam měli člověka očkovaného před 60 lety;-)
@AneMa píše:
Já bych se dala, ale už jsem, takže by to bylo zbytečné:-) A taky proto, že já jsem, tak myslím, že nemám právo rozhodovat za svoje dítě a nedávat ho očkovat.
ale ockovanie nema predsa dozivotnu ucinnost. mas skontrolovane protilatky, ci skutocne nastala zelana reakcia organizmu?
ano, aj ja si myslim, ze nemam pravo rozhodovat za svoje dieta a davat ho ockovavat.
@peggy.sl píše:
Mají všichni lidé stejný imunitní systém?
V principu ano (až na některé abnormality), ale každý má jinou variantu, jinou míru regulace, jinou historii…
Je to podobný, jak s jakýmkoliv jiným znakem, např. každý má vlasy, vypadaj podobně, ale každý má jinou barvu, jinou kvalitu a jinej účes.
@AneMa píše:
V principu ano (až na některé abnormality), ale každý má jinou variantu, jinou míru regulace, jinou historii…
Je to podobný, jak s jakýmkoliv jiným znakem, např. každý má vlasy, vypadaj podobně, ale každý má jinou barvu, jinou kvalitu a jinej účes.
Díky…to jsem potřebovala vědět…
@kaštinka píše:
Konec citace.
Joo, to se tam píše, věděla jsem, že se toho chytnete, ale stejně to nebyl důvod, proč sem ten text nedat:-). Hledala jsem tuto souvislost a potvrzena skutečně nebyla, u několika studií vychází naopak korelace očkování s ochranou proti alergiím.
@AneMa Mě tedy hodně přesvědčila ta rozsáhlá studie…
Po zhodnocení všech analyzovaných dat dospěli lékaři k závěru, že prodělání spalniček v dětství může být jedním z faktorů, který chrání děti před rozvojem alergických onemocnění.
http://www.alergieaja.cz/…alnicky.html
Tak i kdyby očkování samo o sobě alergie nespouštělo, tak tím, že zamezíme výskytu běžných dětských onemocnění, tak jsou děti pak méně odolné (to si myslím). Jak už tady někdo psal - vybíjení klínu klínem
Přírodu ošálit nejde ![]()
Zajímá vás, co se stane, když se přestane plošně očkovat?
Historie zná odpověď. V Japonsku v 70. letech si toto vyzkoušeli s černým kašlem. Do začátku 50. let tam byl výskyt tohoto onemocnění cca 150 případů na 100 000 obyvatel ročně. Pak začali očkovat zabitou celobakteriální vakcínou, která byla postupně dále vylepšována. Na začátku 70. let se počet nemocných ustálil na cca 0,5 na 100 000 obyvatel. Jenže pak se začaly projevovat vedlejší účinky jedné složky vakcíny, dokonce z toho byli 2 mrtví kojenci. Tak se v roce 1975 očkovat přestalo. V roce 1979 pak bylo 11,3 nemocných na 100 000 obyvatel, zemřelo 41. V roce 1981 se začalo očkovat znovu, ale vylepšenou vakcínou obsahující jen části bakterie. 1988 bylo zaznamenáno 0,4 případů černého kašle na 100 000 obyvatel. Dnes se to už velmi významně blíží k nule.
Viz graf, pochází z článku Acellular pertussis vaccines in Japan: past, present and future
Author(s): Watanabe, M ; Nagai, M
Source: EXPERT REVIEW OF VACCINES Volume: 4 Issue: 2 Pages: 173-184 DOI: 10.1586/14760584.4.2.173 Published: APR 2005
Zájemcům pošlu pdfko, bohužel je přístupnej jen pro předplatitele. Abstrakt je tady .
Pokud jde o ty vedlejší účinky, na které zemřeli ti dva kojenci: četnost výskytu encefalopatie při původní verzi očkování v letech 1970–1974 byla 16,3 a v nové éře 1989–2000 1,3 na 10 milionů dávek.