Očkování psů proti vzteklině - přežitek?

2182
5.10.16 23:32

Očkování psů proti vzteklině - přežitek?

Ahoj, chováme léta psy. Jdeme teď na očkování na vzteklinu. Nemám nic proti očkování proti psince atd.atd.,ale pochybuji o nutnosti o. proti vzteklině, považuji to za zbytečnou zátěž např. pro staré psy, vzhledem k tomu, že vzteklina v ČR se takřka nevyskytuje (byl zaznamenán v posledních desítkách let 1 případ u netopýra,1 u lišky).Můžete říct, že je to právě očkováním psům…No nevím. Považujete vy vakcinaci proti vzteklině za nutnou? Zvlášť každoroční, což je zátěž pro psa? Ví někdo skutečně o reálném případu výskytu vztekliny ze svého okolí?:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6650
5.10.16 23:49

Očkování proti vzteklině se nemusí aplikovat každý rok. Vakcíny jsou účinné 3 roky, dřívější přeočkování je nutné v případě vyjetí do některých Evropských zemí, kde se vzteklina stále vyskytuje. Zeptejte se veterináře na tříleté očkování.
Jinak očkování proti vzteklině považuji za velmi důležité. Najdou se totiž i.ioti, kterým nestačí pomoct psům z českých útulků a tahají sem načerno a bez řádné karantény psy ze slovenska nebo ukrajiny, kde se bohužel vzteklina vyskytuje.
Jinak vzteklina je povinná, kvůli tomu, že je přenosná na člověka a smrtelná. Za neočkování je pokuta, myslím, že 10 000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
5.10.16 23:51

@maskovak No, nevím, nedávno jsem četla rozhovor s lékařkou - kapacitou na infekční onemocnění, a ta říkala, že nejvíce se bojí právě vztekliny. Protože není pravda, že je vymýcená, naopak - vrací se a poměrně nedávno (snad loni) bylo zachyceno několik případů vztekliny u psů na východním Slovensku ve vyloučených osadách. To mi přijde hodně blízko na to, abych zavrhla očkování proti nemoci, na kterou neexistuje žádný lék a průběh je fakt hrůzný.

Máme feny, obě seniorky a zatím jsem nikdy nezaznamenala, že by je očkování proti vzteklině nějak zatížilo. Teda jedna z nich vždycky průjmuje, ale má chronický zánět střev a rozhodí ji cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
5.10.16 23:54

@Leli83 Já jsem právě četla hodně názorů o negativních reakcích na očkování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
5.10.16 23:54

Tak my s naším pejskem jezdíme na očkování každý rok, pravidelně v dubnu :lol: I tak jsem ráda, že nám ji celou prohlidne. A zase je na rok klid :) Pejska máme mladého. Kdo ví jak to budu řešit až bude v důchodovém věku.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
5.10.16 23:59

Pozn. Četla jsem snad o 2 případech lišek na Slovensku…Ale jak by se reálně dostal pes gaučák tady k vzteklině?:-)Spíš mi to připadá jako byznys pro výrobce, prodejce vakcín a veterináře, protože finančně je to obrovský byznys…Přenáší se jen kousnutím, tj. musela by nastat teoretická situace, že by se kdesi vyskytla nakažená liška a psa by kousla…Procento pravděpodobnosti si vypočtěte sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
6.10.16 00:14

Ja tedy nejsem zadny zkuseny chovatel, ale selsky rozum mi rika urcite ockovat. Krome tohlo ze je to ze zakona povinne, tak bych nikdy cubu nevystavila riziku ze nekde chyti vzteklinu… Ano sice to ze potkate lisku je minimalni sance ale nikdy preci nevite na jaky toulavy nebo zanedbany zvire kde narazite? Jak by to asi pak vypadalo kdyby nikdo neockoval… Jinak i nase Vet ockuje s triletym rozestupem ;-)

Příspěvek upraven 06.10.16 v 00:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
6.10.16 00:15

@maskovak Proto dobrý veterinář, řekne pravdu o nutnosti přeočkovat každý rok, nedávno jsem o tom mluvila s naším veterinářem, ten mi řekl, že všechny dostupné vakcíny mají účinnost tři roky. Častější očkováni považuje za tahání peněz ze zákazníků. Jediné, kdy se očkuje dřív, je při vycestování a při účasti na mistrovsvích evropy kynologických sportů, kde bývá požadavek na očkováni ne staršího jednoho roku (Kvůli účasti psů z rizikových zemí).
A gaučák se k vzteklině může dostat snadno, jak můžete vědět, jestli ten pes co ho potkáváte na procházce nepochází ze „záchranné“ mise na východě, kde je vzteklina bohužel čím dál tím víc běžná a kde se potloukají smečky zdivočelých psů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
6.10.16 00:53

@Heivka No já bych o smečkách vzteklinou nakažených psů pochybovala…Tady je záznam ze Slovenska, nějací psi se prokázali v roce 013,tj.3 roky zpět, ale v lokalitě se šíření potlačilo, a pak nějaké lišky v roce 15…Náš pes vzhledem k věku nikam nechodí, jen na zahradu, a že by se liška z dané slovenské oblasti nebo potažmo pes ze záchranné mise, o niž píšete (a o níž nic nevím),nechodí k nám žádní psi, dostali k nám na zahradu a kousli ho, považuji za, mírně řečeno, nepravděpodobné. Zde záznam výskytu na Slovensku:http://www.svssr.sk/…_besnota.asp
Sice dodržujeme zákon a očkujeme, ale považuji to u starších či slabých psů za pěknou blbost, když tam nehrozí riziko. Kdyby to bylo infekční vzduchem atd.,tak prosím, ale toto je skutečně jen kousnutím. Mastí si kapsy výrobci a veterinární byznys, včetně veterinářů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
6.10.16 06:04

@maskovak Ono nejde jen o slovensko, ale bohužel, lidi zachraňují i psy z ukrajiny, rumunska a podobných zemí.
Pokud chcete dostát zákonu a ulevit zátěži psa, chtějte tříletou vakcínu. Očividně nemáte z vašeho veterináře dobrý pocit. Pak není nic jednoduššího, než ho změnit. My veterináře měnili několikrát, než jsme narazili na jednoho, kde se naši psi nebojí, všechno vysvětlí a nabídne všechny alternativy léčby kde vysvětlí jak případný dopad na psa a samozřejmě i cenový aspekt. Ano, máme to k němu dál, ale zdraví mých psů je důležitější než pohodlné cestování za veterináři.
Jinak pokud váš pes není těžce nemocný nebo již tak starý, že neujde víc než pár kroků, tak je to chudák. Nevzít psa na procházku, aby si splnil základní potřebu účelného pohybu je kruté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
6.10.16 06:13

My psa vztwklinpu jeho posledni tri eoky neockovali, mel nejake zdravotni potize, takze nevime, jak by to zvladnul. Posledni rok nebyl ockovany vubec, ale taky jsem s nim skoro vubec nikam nechodili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.10.16 06:25

My ockujeme i domácího jorksira. Co my s ním půjdeme před garáž tam doběhne ratlík staré sousedky, která si třeba řekne co ty že netřeba ockovat a nakazí nám ho? :zed:
Ockujeme a budeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30412
6.10.16 06:45

@maskovak dáváme vakcínu co 3 roky a pes ji zvládá bez problémů, tak to neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23964
6.10.16 07:23

My holky očkujeme každý rok. Naši bydlí u lesa. A já si myslím, že vzteklina se nešíří právě proto, že jsou všichni psi proočkovaní.

Ono neočkování děti už je tak profláknutý, že se teď budou dělat stejný boje za očkování psů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4338
6.10.16 07:34

My teda očkovali velkou loni a na další máme jít až v roce 2018. Očkování každý rok teda nechápu, ale vím že na vesnicích se to tak dělá :) Jinak já jsem rozhodně pro očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný