Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím všechny maminky. Včera jsem byla n kontrole 19tt a dr.mi řekl že mi příšte napíše recept na očkovací latku Rhesonativ s doplatkem (1000kč) na očkování proti tomu abych příšte bez problému otěhotněla a mimi bylo zdravé.Je to prej novinka pro těhotné mamminky které mají krevní skupinu O-. Sem z toho nějaká zmatená vubec nevím o co jde ale samozdřejme naočkovat se nechám. Zajímá mě jestli už o tom někdo slyšel nebo je to samozdřejmost???
Tady o tom něco máš… ale nevím o tom, že by se dával preventivně vždy, když je matka Rh- většinou se dává až po porodu, pokud je dítě Rh+, pokud je totiž taky Rh-, tak je to zbytečné
http://www.lekarna.cz/…kcni-roztok/
Ale novinka to rozhodně není, registrováno je to už dlouho, v roce 2006 to mělo prodloužení registrace.
A ten doplatek mi přijde taky podezřele velký, to je cena pokud si to hradíš celé sama, jinak ukazuje DB ministerstva zdravotnictví doplatek cca 200,–
neslyšela jsem o tom a asi bych si to ani píchnout nenechala. Jsem taky O- a počkala jsem si, až jak to bude vypadat po porodu. Přeci jen, nechat se očkovat dopředu aniž bych věděla, zda náhodou malý nebude taky negativní…to mi přijde zbytečné. Po porodu jsem injekci dostala, po půl roce jsem šla znova na odběr krve a vše je v pořádku. No a neplatila jsem ani korunu
Jo a jen tak mimochodem, ještě jsem k tomu trochu pátrala a našla jsem, že ta injekce po porodu se musí dát stejně, i kdybys už ji dostala v těhotenství.
A dává se ta samá látka, co ti doktorka nabízela a není to žádné očkování, ale lidský imunoglobulin a obsahuje protilátky proti Rhesus (Rh) faktoru.
Takže mi to přijde naprosto zbytečné… v těhu se to dává třeba před amniocentézou nebo při zranění břicha, prostě když hrozí, že se krev mimča potká s tvojí.
přijde mi to divné už jen proto že se doktor ani jednou nezeptal jakou má krevní skupinu otec miminka. Prej je to novinka at si nachystám 1000kč že to neproplácí pojištovna samozdřejme aniž by se zeptal jestli to budu chtít nebo né.Tak ted nevím co si o tom mám myslet,ale díky za odpovědi zase jsem o něco chytřejší
právě že mi to chce píchnout v 28tt tak jestli je to zbvtečne tak nevím proč bych si to měla nechtat už tedkom.A o tom že hrozí něco miminku nic neříkal,jen že je to prevence pro moje další těhotenství
Tak jestli doktor neví Rh faktor otce pokud máš 0-, tak to je na pováženou… pokud má taky Rh- tak je naprosto zbytečné cokoliv řešit a i pokud je Rh+ tak nevím…
Ještě jsem ti našla ten druhý odkaz i se studiemi, kde právě bylo tohle podání v těhu a přijde mi, že výsledky jsou plus mínus stejné jako když se ta v těhu vynechá, s výjimkou případů, kdy se v těhu aplikuje z nějakého konkrétního důvodu.
Rozhodnutí je na tobě, ale mě by se tenhle přístup doktora nelíbil a odmítla bych to.
http://www.sukl.cz/…n/search.php?… a dej ten odkaz na SPC122223.doc
moc díky,přítel má Rh+ i když je to asi vlastně jedno jakou má,stejne nejvíc záleží na tom jakou má krevní skupinu mimi a to stejne nikdo neví,muže mít tu i tu. No spíš mi jde o ty peníze,jsem bez práce i bez pěnez tak že je vše na přítelovi
To je jasný, že záleží na dítku, ale Rh+ je „silnější“ takže pokud jste jeden + a druhý -, tak je cca 75% šance, že dítě bude Rh+
A jestli řešíš peníze, tak by se na to vykašlala, nevidím v tom výrazný přínos.
zdravím, taky jdu na Rhesonativ ve 28.tt.
v prosinci 2009 jsem potratila a dostala jsem Rhesonativ na nynější těhotenství .. a teď mám dostat na další těhotenství.
Když se to aplikuje teď v těhu, tak to na něj nemá vliv - mi bylo vysvětleno, ale taky jsem z toho špatná. A NAVÍC to nejde sehnat, u nás v Prostějově jsem polítala všechny lékárny a nic ![]()
No já mám taky krevní skupinu O rh negativní a byla jsem očkována ve 28tt a platila jsem jen 200Kč. Důvod proč je stejný jako váš, je dobré pro další těhotenství, vždy se očkovalo až po porodu nyní už ve 28tt.
Mněteda doktor řekl, že přeočkování je nutné ve 28. týdnu a četla jsem to i v někola doporučeních
Chtěla bych oživit dizkuzi. Jsem rh- a moje první dítě je rh+. V prvním těhotenství mi aplikovali očkování Rhesonativ (zhruba ve 28.tt). Jsem teď podruhé těhotná a doktor mi ho zase kolem 28.tt nabízí. Na internetu ani nikde jsme moc nenašla výhody nebo nevýhody, nebo třeba to, jestli to očkování chrání to dítě co zrovna čekáte nebo se to dáva, kvůli dítěti co byste čekali do budoucnosti. Děkuji za odpověď.
Nedávno jsem četla že se začíná preventivně očkovat v 28 tt všechny negativní maminky, ale mě doktor jen bral krev a kyž tam nevyšly žádné protilátky tak nic neřešil… spíš bych se zajímala jestli když máš první dítě pozitivní, tak jestli ti dali injekci po porodu(a popřípadě jestli i za ten pulrok kontrolovali krev)… celkově z toho co jsem o tom zatím načetla, tak během těhotenství to chrání aktuální mimi(pokud jsou proti němu tvořeny protilátky) a po porodu by to mělo být aby to chránilo příští miminko… většinou během těhotenství se ta krev velmi málo promíchává, po porodu už více, první těhotenství proto bývá prý málorizikové protože to málo krve ještě nevyvolá žádnou reakci, ale při porodu se tvoje krev seznámí s větším množstvím krve a to samé malé množství u dalšího těhotěnství by už mohla poznat a začít na něj reagovat… tak se zeptej na injekci po prvním porodu a jak jsi na tom co se týče protilátek teď… ale asi bych ji brala…
..no tak ja mam taky -, vsechny moje deti plus, ockovani jsem dostala vzdy po porodu, hlidali mi behem tehu protilstky, mela jsem vzdy o dva odbery navic oproti klasickemu rozvrhu krevnich testu…, jen pokud by vysly hodnoty z krve zvysene, sla bych automaticky na rhesonativ:-)