Od kdy očkovat děti proti klíšťatům

Anonymní
13.8.10 19:26

Klíště

O očkování jsem četla pár věcí, vím, že každý má na to jiný pohled, ale zajímalo by mě, od kdy očkovat proti klíšťatům.
Malý má 18měsíců, švagrová do mě hučí, že mám dát.. ale nevím, no. Zase moje sestřenice říkala, že by nedala očkovat tak malé dítě, že možná později. Borelioza…
děkuji za názory

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
13.8.10 19:36

Za sebe bych řekl pár věcí: především klíšťata nepřenášejí jen lymskou boreliózu, nebezpečnější je podle mě klíšťová encefalitida, zánět mozkových blan. Proti klíšťatům jako takovým očkování není, je vždycky jen proti té jedné konkrétní nemoci. No a borelióz, pokud vím, je několik různých druhů, jeden z nich můžeš údajně dostat i kapénkovou cestou jako chřipku… tam klíšťata vůbec nefigurují.
Hlavně bych zachoval klid, neplašil se - a snad toto očkování může počkat do vyššího věku dítěte… teda pokud nebydlíš někde u lesa na Vysočině nebo v jižních Čechách.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
13.8.10 19:56

Juro, jako téměř vždy s Tebou souhlasím… :lol:

Pokud nebydlím na místě, kde chytnu dvě klíšťata do měsíce, nepokládám to pro malé děti za nezbytné… Mají toho i tak dost a třeba žloutenka či pneumokok mi přijdou rozumnější.

Moje tříletá dcerka za svůj život zatím nechytla jediné klíště… Praha se jimi taky zrovna nehemží, že :mrgreen: … a pokud vyrazíme někam do lesa, je oblečená do dlouhých kalhot a dlouhého rukávu. Zatím se to osvědčilo, takže toto očkování rozhodně neplánujeme ani pro mladšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.8.10 19:58

Bohunko, jenom drobné doplnění: kamarádův otec je profesionální entomolog-penzista a podle jeho zjištění se 95% klíšťat vykytuje na louce na okraji lesa, tak do 20 metrů od nejbližšího stromu… Nejlíp na trochu stinném místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22013
13.8.10 20:01

Děkuji… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.10 20:13

no tak, asi jsem to blbě napsala no, ale spíš mi jde o to, jeslti dát dítěti vakcinu, která se běžně dává proti určitému typu boreliozy. .Je mi jasné, že jako porit takovým klíšťatům se neočkuje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Osmaci
13.8.10 20:19

U nas jsou klistata vsude ve meste.Vyjdu ven pred bytovku a projdu se po trave a mam kliste,takze je to uz davno co se kliste vyskytovalo jen v lese nebo u lesa.Ja decka ockovane nemam.A tak male bych jeste nedavala ockovat.Stejne ti to pomuze jen na jednu nemoc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.8.10 20:21

já o to neusiluji, ale pořád do mě hučí švagrová, že ona má, a řeči okolo, že bych měla taky. zajímalo mě, jestli to někdo má, a když ano, od kdy tak očkují

• Citovat
  • Upravit
15674
13.8.10 20:24

Proti borelioze očkování není (aspoň o něm nevím), očkuje se proti encefalitidě. Naše doktorka (vlastně obě, ke kterým jsme chodili) doporučuje neočkovat touto vakcínou děti do 3 let, protože toto očkování prý ovlivňuje nervovou soustavu a takhle malé děti ji nemají dovyvinutou.

Já mám v plánu nechat naočkovat starší dceru letos na podzim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
13.8.10 20:27

Já jsem před pár lety měla klíště po výletě na Říp, šla jsem s kočárkem, takže jen po cestě a nejsem si vědoma, že bych prošla místy, kde by mohla být klíšťata. Takže nejspíš jsou opravdu i tam, kde by to člověk nečekal. Pokud je teda pravda, že nepadají ze stromů :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
13.8.10 21:08

Ahojky! Já se ptala naší dr. a ta mi to rozhodně nedoporučila. Synovi budou 4 roky a rodiče bydlí u lesa, jsme z Vysočiny, ale dr. je toho názoru, že reakce na toto očkování je příšerná :nevim:
Prý by své děti nikdy očkovat nenechala - jedině až ve školním věku, ale takhle malé ne. :nevim: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
916
13.8.10 21:11

U dětí mladších dvanácti let je očkování nadbytečné. Riziko, že děti budou mít po prodělání klíšťatové encefalitidy trvalé nežádoucí následky je téměř nulové a tím je riziko při prodělání onemocnění bezesporu nižší, než rizika očkování.Dr. Hirte – Očkování pro a proti

Tuto knihu doporučuji všem maminkám, které mají o očkování pochybnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
13.8.10 21:19

Mám naočkovaného staršího syna, očkován první dávkou byl když mu bylo 2a3/4roku, mám kamarádky co říkali, že jim to dr naočkuje až od 6 let, je to individuální, my jsme sice z Prahy, ale malej měl letos už tři klíštata, takže já se toho fakt bojím, vakcínu jsem dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
916
13.8.10 21:26

Ten strach je opravdu neoprávněý, Kubykulo. Téměř všechny trvalé následky či úmrtí po encefalitidě mají dospělí nad 50 let. Pro děti tato nemoc skutečně není moc nebezpečná, zatímco očkování přináší nepoměrně větší rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
24.4.12 12:15

Malýmu budou v červenci tři roky…taky mám strach z klíšťat protože po této slabé zimě se jich objevuje hodně…doktorka mi řekla že očkuje od 5-ti let…ale pokud na tom trvám tak musím přijít i s přítelem a podepsat to oba…že prý to má nějak vliv na možkovou činost…tak nevím…sice nás objednala na příští měsíc ale nevím jestli mám nebo nemám očkovat…mám z těch klíšťat fakt strach…navíc když malej proleze každou trávou..všude se válí a leze do křoví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek