Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky POMOOOC
Jaké jsou u vašich nejmenších reakce na očkování?
Malý dnes dostal hexu + prevenar …
Normálně papá asi 4×-5× Nutrilon a 4× ho kojím.
Dnes jedl jen 2× Nutrilon a 2× jsem ho kojila.
Jak poznám bez teploměru že má 38° teplotu?
Jinak spinká ani si dnes nechtěl hrát hned zíval a kňoural že chce spinkat.
Malý byl trochu spavější než jindy, ale co popisuješ, tak na všechny tyhle příznaky mě doktorka upozornila při očkování.
my měli podobnou reakci, spavější, kňourací, menší chuť k jídlu a teplota. Bez teploměru 38 nepoznám, musela jsem měřit ![]()
Ty nemáš teploměr ![]()
Já už po zkušenostech poznám, když má dítě teplotu. Prostě je „horké“, chytnu na čelíčko, na tělíčko a vím. Samozdřejmě přeměřuju, na vlastní odhad se nespoléhám..A taky podle dechu. Dítě s horečkou rychleji a povrchněji dýchá. Jde to slyšet hlavně ve spánku.
Co se týče reakcí, malá měla na hexu a prevenar vždy večer teplotu kolem 39, byla neklidná, asi jí bolely ty vpichy, před usnutím více plakala, přes den byla naopak ospalejší, myslím, že i méně jedla.
Myslím, že je to normální.
Jak odhadnout bez teploměru, kolik má dítě teplotu, neporadím, protože tady neplatí, čím vyšší teplota, tím teplejší čelo. Malá měla v dubnu 40,4, schválně jsem si vzala teploměr k lékařce, jestli mi měří dobře, ona ji přeměřila naším i svým, odpovídalo. To měla ale hnisavou angínu, sem to nepatří.
teplotu právě těch 38 po odečtu poznám tak, že malá prostě hoří na celém těle
Bez teploměru poznám jedině opravdovou horečku, jinak ne - ještě tak teď u starší, ale u mimina ne. Snad jedině trošku podle dechu, je rychlejší a povrchnější, ale jistá si nejsem nikdy. Takže nic ve zlém, ale nemít doma teploměr, mám-li mimino, to já osobně absolutně nechápu, to bych pro něj snad jela do pohotovostní lékárny… ![]()
Jinak, naše paní doktorka doporučuje po tomto druhu očkování dát dítěti na noc půlku nurofenového čípku. Preventivně proti teplotě, ale především proto, že ho to prostě bolí… přestože třeba teplota nevyleze. Proto je mrzuté, poplakává a méně jí. Bolí ho místo vpichu, cítí se slabé a nerozumí tomu… Takže já osobně po hexe na teplotu nečekám a na noc půlku dávám vždycky.
Taky souhlasím s Bohunkou, Nurofen není jen na teplotu, ale taky na bolest, zklidnění..
Já např. dávám Nurofen malé na noc i při neklidu k vůli prořezávání zoubků. Opravdu to pomáhá. Myslím si, že jedna dávka „navíc“ neublíží. Ani dítěti není příjemné, když se budí bolestí, nepříjemnými pocity z jakékoliv příčiny.
My jsme očkovaly hexu+synflorix,a v pohodě.Ono každé mimčo reaguje asi jinak.
Moje malá měla vždy večer teplotu přes 38 a druhý den byla v poho. Jak píšou holky teplotku poznám podle, že je teploučká má vařící ručky a nožky, ale jak vysoká je tak poznám z teploměru. Jinak jídlo mi jedla normálně, některé děti více spí, ale Terka si jela podle toho jak potřebovala, na nás to nějak nepůsobilo.
Děkuji všem za názory,rady i kritiku.
Teploměr dnes krátce po 20:00 hod spadl na zem.
To by nebylo to nejhorší… pokud by jsem ho ovšem nerošlápla když jsem ho hledala ![]()
HMarketa píše:
Pro malé miminko nemáš teploměr???? Já vím, že se tady podivuje víc maminek, ale musím to napsat, protože mi padá čelist. My byli dneska taky na očkování, přes den dobrý, večer jsme naměřili víc, ale Dr. nám řekla, jak bude až nad 38° tak máme něco dávat, to bez teploměru nepoznáš, to je spíš hazard, to snad není taková částka a vůbec na každém rohu je lékárna, nebo sousedka půjčí. Zde se šetřit nevyplácí.
sousedku asi nějakou máme,ale neznám ji když tady bydlíme jen krátce
Holky, a na co teploměr? Při 38 se stejně teplota nemá srážet. Já nesrážím ani při 39…
Lasicka píše:
Holky, a na co teploměr? Při 38 se stejně teplota nemá srážet. Já nesrážím ani při 39…
Ahoj,
doktorka mi řekla že když bude mít 38° mám mu dát čípek.
Ahoj,
přežili …
Probudil se v 21:00hod dostal Nutrilon …
10 minut si hrála a chtěl spinkat …
Jo ještě při přebalování jsem mu dala čípek…
pro jistotu tak tu píše BohunkaP