Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Janne009 Pokud malého hned prohlédneš po procházce a případné klíště vytáhneš hned a správně, riziko nákazy je téměř nulové. K přenosu dochází až po určitém počtu hodin (to si nepamatuji.) Bydlíme na Vysočině, stále v přírodě a dceru očkovat nenechám. Prohlížím a používám repelenty. O nežádoucích účincích jsem slyšela dost na to, aby mě dostatečně odradily.
@BohunkaP píše:
Juro, jako téměř vždy s Tebou souhlasím…![]()
Pokud nebydlím na místě, kde chytnu dvě klíšťata do měsíce, nepokládám to pro malé děti za nezbytné… Mají toho i tak dost a třeba žloutenka či pneumokok mi přijdou rozumnější.
Moje tříletá dcerka za svůj život zatím nechytla jediné klíště… Praha se jimi taky zrovna nehemží, že… a pokud vyrazíme někam do lesa, je oblečená do dlouhých kalhot a dlouhého rukávu. Zatím se to osvědčilo, takže toto očkování rozhodně neplánujeme ani pro mladšího.
Tak já jsem si říkala, jak mi na staršího klíšťata nejdou, když má během týdenního pobytu 2-3 a vy dokonce žádné… můj mladší má z každé vycházky, kde je nějaká tráva, i při dlouhých kalhotách a rukávech, nakrmenosti B-komplexem a postřikování levandulovou esencí i 10-15 kousků, větší část stihneme setřást nepřisátá, ale občas nějaké minimini unikne a vidíme ho až za déle, až povyroste
Přesto mladšímu je 8, nemám ještě žádný velký strach, je neurologicky zdravý. Ale problém jsou pro mě pobyty na táboře a s babi, hůř vidí a klíšťata vyndavají možná i 3. den. Tak to prostě je. Minulý rok jsem v přímém přenosu (spolupracovnice) zažila nakonec úmrtí po klíšťovce, u ženy těsně pod 30 lety. Takže přemýšlím a považuju, zatím neočkuju, ale u staršího vidím i výhody.
Klíštata se vyskytuji v mestskem parku, kde je trava vetsi nez 20 cm.. Klistata muzou byt i na stromech. Maji rady stinne a vlhke prostredi. Pri slunnem pocasi zalezaji pod zem. UV zareni je spalí. To same i mraz… Ja mam 18 mesicniho syna a jsem opravdu radeji v parku kdyz je trava posecena a sviti krasne slunicko… Ockovat zatim je zbytecne… Pockam tak na 3-4 roky… To same udelam u mladsiho ditete zatim nenarozene:)
V podstate je mi jedno jestli na ockovani prispiva pojistovna, jde mi jen o blaho a zdravi mych deti:)
@Barunka12343 píše:
Klíštata se vyskytuji v mestskem parku, kde je trava vetsi nez 20 cm.. Klistata muzou byt i na stromech. Maji rady stinne a vlhke prostredi. Pri slunnem pocasi zalezaji pod zem. UV zareni je spalí. To same i mraz… Ja mam 18 mesicniho syna a jsem opravdu radeji v parku kdyz je trava posecena a sviti krasne slunicko… Ockovat zatim je zbytecne… Pockam tak na 3-4 roky… To same udelam u mladsiho ditete zatim nenarozene:)V podstate je mi jedno jestli na ockovani prispiva pojistovna, jde mi jen o blaho a zdravi mych deti:)
mzslím, že proti klíšťatům se dá očkovat až od 6 let
tuším…??
Tak nám to Mudr. nedoporučila ani u našeho tříleťáka. Taky se klíšťat bojím, ale nám zatím skvěle fungují spreje proti hmyzu a klíšťatům. Na chalupě děti běhávají v neposekané trávě, válejí se tam a zatím jsme netahali ani jedno klíště. A to byla naše malá loňské léto v lezoucím období.
Přesně, já se doktorky ptala (čistě pro informaci, máme chatu u jezera) a taky se na očkování dětí moc netvářila…
Dobry den,
jsem rada, ze je tu toto tema. Ja s tim take bojovala, protoze mam hruzu z klistat, ale ma doktorka mi rekla, ze do 4 let to nedoporucuji hlavne neurologove, protoze reakce na vakcinu byva u takto malych deti vyznamna a ze do 12 by vubec neockovala.
Očkuje se teda spíš vakcína je pro děti od 2 let, ač jsem doktorku žádala, ať mi malou naočkuje, řekla že ne
že děti boreliózu atd.snášejí velice dobře a jsem za chvilku fit…a doporučila mi ať něchám očkovat sebe
že dospělý to snáší onemocnění stokrát hůř než děti … takže ona je semnou hned hotová, musela bych ji očkovat jinde ![]()
Ahoj , naše dětská doktorka nám doporučila toto, nejprve povinná očkování,před nástupem do školky žloutenka, po ní hned meningitida a po pátém roce klíštovka.
každá doktorka doporučuje jinak, my už meningitidu (meningokok typu C)máme, malá měla rok a pár měsíců…
Mám 4+měsíční holčičku a na jaře začneme chodit na zahradu. Přemýšlíme s manzelem jestli ji mam dat ockovat proti klíšťatům. Neni to brzy, nebo kdy se ockuji. Děkuji
Podle mě je to blbost. Proti klíšťatům se neočkuje. Jenom proti klíšťové encefalitidě. Častější onemocnění přenášené klíštětem je borelioza a na tu očkování neexistuje.
@Capelucia děkuji. Ptala jsem se kdy ockovat. Vase odpověď mi moc nepomohla
Promiňte, že jsem se nepřesně vyjádřila. Podle mě je to blbost dávat to takhle brzy do miminka. Výrobce nedoporučuje vakcínu dříve, než ve 16 letech.