Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@DituskaKnizka ani doktoři nedoporučují brzké očkování proti klíšťové encefaliditidě - tak rozhodně by ti žádný doktor miminko nenaočkoval - navíc tak malé miminko po pobytu v přírodě velmi lehce celé prohlédneš, jestli klíště nemá
toto očkování bych dala až v době, kdy dítě jezdí samo na tábory, což znamená nejdřív po 7. roku
@Anonymní píše:
O očkování jsem četla pár věcí, vím, že každý má na to jiný pohled, ale zajímalo by mě, od kdy očkovat proti klíšťatům.
Malý má 18měsíců, švagrová do mě hučí, že mám dát.. ale nevím, no. Zase moje sestřenice říkala, že by nedala očkovat tak malé dítě, že možná později. Borelioza…
děkuji za názory
No z technického hlediska je to tak, že očkovat samozřejmě můžete, na druhou stranu je v tomto věku užitečnější očkování - třeba chřipka, meningitidy, pneumokoci, plané neštovice. Samozřejmě je dobré očkovat dítě v tomto věku i proti klíšťové encefalitídě, jen je třeba uvážit priority. V současné době začíná epidemie chřipky, v předjaří začíná často epidemie planých neštovic, takže jestli chcete mít zdravé dítě a tyto očkování nemáte, pak bych začal tou chřipkou, ale jestli je nechcete nebo máte, tak klidně dejte encefalitidu nemá smysl na nic čekat.
@stinga píše:
@DituskaKnizka ani doktoři nedoporučují brzké očkování proti klíšťové encefaliditidě - tak rozhodně by ti žádný doktor miminko nenaočkoval - navíc tak malé miminko po pobytu v přírodě velmi lehce celé prohlédneš, jestli klíště nemá
toto očkování bych dala až v době, kdy dítě jezdí samo na tábory, což znamená nejdřív po 7. roku
To není pravda očkuje se od roka, já mám dítě naočkované proti encf. od 18 měsíců.
@Capelucia proto se ptám kdy ockovat. Protože to asi nevím. A zaroven se bojim aby něco na te zahrade nechytla.
@DituskaKnizka píše:
@Capelucia proto se ptám kdy ockovat. Protože to asi nevím. A zaroven se bojim aby něco na te zahrade nechytla.
chápu, že se bojíš, ale když malou každý večer po pobytu na zahradě celou prohlédneš, jestli klíště nemá a pokud ano, hned ho vyndáš, tak není třeba plašit
@DituskaKnizka píše:
@Josef44 má nebo bude mít všechna povinna ockovani.
No tak pokud nic jiného nechcete, můžete klidně očkovat encfltd. Imunita 14 dni po druhé dávce, první tu dejte hned a druhou asi za 6 týdnů pak bude mít dítě zhruba za 2 měsíce imunitu a na jaře se už nebudete muset bát klíšťové encefalitidy. Pozor nechrání proti lymské borelióze tu ovšem lze vyléčit pomocí ATB.
@DituskaKnizka píše:
@Josef44 i kdyz ji je 5mesicu?
očkování je možné od 12 měsíců. pokud máte pětiměsíční dítě uvažujte o očkování nejdříve zhruba za rok tj. na sezono klíšťat pro rok 2021. Pro 5 měsíční dítě je vhodné očk. proti onemocnění pneumokoky a meningitidou.
@DituskaKnizka píše:
hele určitě ne. Moje dítě mělo první klíště v půl roce, taky lezla po zahradě. Vyplašeně jsem letěla k doktorovi a hned se radit o očkování. Říkal, že vůbec, minimálně do pěti let prý určitě ne, že u dětí, kdyby to náhodou chytly, je ten průběh tak mírný a bez následků, že to vůbec nedoporučuje.
@stinga to je blbost encefalitida se přenáší velmi rychle a nikdy není záruka že při rychlém vyndání nákaza neproběhne… Navíc oproti borelióze o sobě nedá ani vědět formou červeného fleku… Prodělala jsem encefalitidu přesně vím kde to klíště bylo měla jsem ho přísáté max hodinu a nezabránilo nákaze včasné vyndání…
Obecně žádné očkování zdravému dítěti neublíží. Riziko vedlejších následků je zanedbatelné oproti riziku při neočkování. A takové ty vymysli jako že bude autista po očkování a podobné jsou jen bludy lidí, co chtějí být zajímavý ne jsou úplně…