Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsem zdravotní sestra již 8 let. Pracovala jsem celou dobu na dětském oddělení, řešila případy lehké i ty velmi těžké. Bohužel ne vždy to dopadlo dobře.
Od roku 2015 jsem začala pracovat u dětské lékařky na obvodě. Co zažívám tam, jsem opravdu nečekala.
V nemocnici vždy když dítě mělo, například pneumokokovou pneumonii lékař se pouze zeptal zda, je očkované, pokud nebylo, nikdo nic neřešil a léčilo se, věděla jsem, že lze proti této nemoci očkovat, ale neměla jsem dostatečné informace o očkování – nyní je mám.
Mnoho matek spíše nematek přijde do ordinace dětské PL a hned odedveří vykřikuje, odmítáme očkovat. Podotýkám, že přijdou se zdravým krásným miminkem na první návštěvu a o očkovaní zatím nebyla ani řeč, protože se začíná očkovat až od 9 týdne. Strategicky jim paní doktorka řekne, o očkování si promluvíme později. Když se jich jako sestra zeptám, proč mají, takový odpor k očkování začnou koktat a zjistím, že jim to řekla kamarádka, že po tom muže dítě zemřít, onemocní nebo další nějaké sci-fi. Za své praxe jsem zažila dítě jenž zemřelo na černý kašel, zemřelo na pneumokoka na meningokoka ale na očkování? To jsem opravdu nezažila.
Nevím co se děje ve světě, co se odehrává v hlavách matek, proč je taková proti očkovací kampaň. Kdo na to přišel a kde to vzniklo, se ptám. Nebudu taky popisovat nic o imunitním systému o reakcích na očkování, nemá to byt odborný článek o očkování, těch je spousta. Má to být dotaz nematky na matky co Vás k tomu vede? Co Vás vede, k tomu přijít do ordinace v době prevencí sednou si vedle maminky s novorozeným miminkem a nakazit ho bůh ví čím, třeba Vaše dítě má černý kašel a maminka toho novorozence ještě nestihla očkovat – přejete si, aby zemřelo? Co Vás vede k tomu nedat očkovat své dítě? Bojíte se zvýšené teploty? Nebo plačtivosti? Nemocí se nebojíte? Říkáte si je proti tomu lék, v nemocnici nás zachrání… Ne vždy, před týdnem jsem obdržela zprávu své kamarádky z nemocnice, zemřelo dítě – malé nevinné dítě na černý kašel, jenom proto, že matka to dítě nedala očkovat – kdo za to kruci může? Proč se to děje? Kdo za tu smrt bude potrestán, NIKDO! Když matka úmyslně zabije své dítě, dostane 20 let, co když todle je také úmyslné zabití? Pro mne ano! Děti by neměly umírat jen proto, že si rodiče něco přečtou, nebo jsou neinformovaní a nechtějí se informovat. Co vy na to maminky, že Vaše dítě, které je sice očkované, ale nemá všechna povinná očkování, si hraje s dítětem na písku, které by mělo mít očkování, ale nemá protože, maminka očkování odmítla a vy jste neměli ještě ten správný věk dát dítě očkovat, olizujou stejné hračky objimaj se, jsou v kontaktu, sedí vedle sebe ve školce ve škole – nejsou pro Vaše děti časovaná bomba? Odpovězte si samy – pro mě jsou.
Je mi z toho smutno! Děkuji všem maminkám, které neztrácí zdravý selský rozum! Bez Vás by to už nešlo!!!
Díky za přečtení…
Vím, že u tohoto článku se pohybuji na velmi tenkém ledě.
Máš tady milion diskusí na toto téma, nač nová?
Moje dítě má povinná očkování, jiná ne. Naše doktorka je ale rozumná, očkuje pouze skutečně zdravé děti, když jsem odkládla první mmr, protože malý měl rýmu, tak mi řekla, že by ho stejně nenaočkovala, protože zrovna byla chřipková epidemie.
A znám lékaře (a najdeš to i na jejich webech), kteří - rýma, to je nic - očkují i „trochu“ nemocné děti. Z toho jsou pak výraznější vedlejší účinky, od běžných teplot po vážné nemoci, znám i z rodiny. Dítě sice nezemřelo a anemá ani trvalé následky, ale bylo to s ním hodně špatné. Kdyby všichni očkovali pouze skutečně perfektně zdravé děti, následků po očkování by bylo méně a rodičů odmítajích očkování zcela také.
Hele, tady zase bude hromada spikleneckych teorii, reci o tom, jak mam pravo si se svym ditetem delat co chci, a nula nula nic o socialni odpovednosti.
Ja si myslim, ze existuje hodne velmi rozumnych kompromisu mezi ockovat presne podle kalendare a neockovat vubec, a obe strany by je mely zvazit.
Vadi mi, ze se nekdo tvari, ze pokud neockouji na tyden podle doporuceni, jsem krkavci matka a konspirator, a stejne tak mi vadi, pokud nekdo nabada ostatni, at neockuji VUBEC, ze se na to dnes neumira.
ano, PROTOZE JSOU VSICHNI OCKOVANI
![]()
Taky jsem zazila umrti miminka v nemocnici na pneumokokovou infekci a dodnes z toho mam trauma, ac jsem tomu jen prihlizela. Zbytecna smrt, ktere slo predejit. A pak posloucham hysterie o tom, jak je ockovani proti pneumokokovi skodlive, blablabla
![]()
kazde jedno dite, ktere zemre na nemoc, ktere slo predejit, je jedna smrt, ktera se nemela stat.
Klidne dejte ockovani pozdeji, ale dejte ho.
Ale vysvetlujte tohle matkam v dobe, kdy sobectvi, egoismus a hrabani na vlastnim pisecku vladne svetu…
Matka umyslne zabila sve dite
takze kdyz jsem nedala nepovinna ockovani, tak jsem nematka, co chce zabit sve dite? ja to ani nedočetla..
Řeknu ti to ze svého pohledu. o očkování jsem se nikdy nezajímala až když jsem byla těhotná, tak se u švagra projevila autoimunitní choroba a postupně jsme začali zjišťovat, že je tím prolezlá veškerá část manželovi rodiny. takže ne, opravdu se nebojím teplotky.
takže jsme kontaktovali očkovací centrum, dostali speciální očkovací kalendář - očkovalo se jinou vakcínou - žádná hexa. první dvě dávky v pohodě. třetí katastrofa, když pominu zvýšenou teplotu a otok, se kterým se tak nějak počítá, tak mi dítě prořvalo deset minut po vpichu několik týdnů a nebylo to uknouraný dítě, ale hodinové pláče s krátkými přestávkami na spánek a pak znova. takže další očkování jsem odmítla a odsunula na neurčito.
jo odhadla jsi správně, že tímto se pohybuješ na tenkém ledě. a bude tu bitka. Ale myslím, že nemáš právo ze své pozice zdravotní sestry soudit někoho, kdo má jiný názor než ty. v řadě zemí je očkování dobrovolné a já bych toto rozhodnutí taky nechávala zcela na rodičích ![]()
Tak myslím že si to asi tady schytáš… jinak pokud k mé lékařce přijde matka s nemocným dítětem v době prevencí, nedejbože v době kterou má vyhrazenou pro poradnu pro kojence, sestra je vyžene pryč a bohužel to tam musí opět vydezinfikovat, to samé naopak, musím se přiznat, že už jsem zažila oba případy, právě i ten, kdy matka s novorozencem přišla do čekárny plné nemocných lidí a chtěla po sestře aby je vzali hned aby malé něco nechytlo, to teda čuměla celá čekárna i sestra.
Jinak jao zdravotníka tě chápu, já jsem teda očkovací matka, malá očkování zvládala celkem dobře, jediné co jsem teda dala navíc oproti povinnému očkování je právě ten pneumokok a TBC, na TBC už jsem se tady setkala s názorem že to je blbost, že se to opět nerozmáhá, ale řekla bych že opak je pravdou. Jinak bych řekla že některé neočkující matky mají právě toho načteného až moc, neříkám že nejsou vedlejší účinky očkování, jsou, mě to taky rve srdce když vidím jak očkujou to malý tělíčko a co v tý vakcíně je, ale já se zase snažím eliminovat vedlejší účinky, hlavně hliníku který je nosičem, homeopatikama a od té doby co je používám, vidím že to zvládá daleko lépe.
Naprosto chápu že jsi z některých matek na prášky, já chodím k dětské lékařce ke které jsem chodila už jako malá a známe se celé rodiny, takže tam je trošku jiný vztah a občas co vypráví, nad tím zůstává rozum stát, fakt vás jako zdravotníky lituju, nejen co se týče očkování, ale i léčby, někteří neumí pracovat s informacema co máme všichni k dispozici na netu a přijdou do ordinace, už vědí co jim je a jen chtějí napsat léky… já bych to asi nedala
@lear píše:
Hele, tady zase bude hromada spikleneckych teorii, reci o tom, jak mam pravo si se svym ditetem delat co chci, a nula nula nic o socialni odpovednosti.Ja si myslim, ze existuje hodne velmi rozumnych kompromisu mezi ockovat presne podle kalendare a neockovat vubec, a obe strany by je mely zvazit. Vadi mi, ze se nekdo tvari, ze pokud neockouji na tyden podle doporuceni, jsem krkavci matka a konspirator, a stejne tak mi vadi, pokud nekdo nabada ostatni, at neockuji VUBEC, ze se na to dnes neumira.
ano, PROTOZE JSOU VSICHNI OCKOVANI![]()
![]()
Taky jsem zazila umrti miminka v nemocnici na pneumokokovou infekci a dodnes z toho mam trauma, ac jsem tomu jen prihlizela. Zbytecna smrt, ktere slo predejit. A pak posloucham hysterie o tom, jak je ockovani proti pneumokokovi skodlive, blablabla
![]()
![]()
kazde jedno dite, ktere zemre na nemoc, ktere slo predejit, je jedna smrt, ktera se nemela stat.
Klidne dejte ockovani pozdeji, ale dejte ho.
Ale vysvetlujte tohle matkam v dobe, kdy sobectvi, egoismus a hrabani na vlastnim pisecku vladne svetu…
moc pěkně napsáno
![]()
Není to reklama na očkování. Rozhodně neznám lékaře, který očkuje nemocné dítě, nemá k tomu důvod. Rozhodně jsem nemluvila o nepovinném očkování. Tento článek je jen dotaz proč? Já jsem z toho smutná a myslím, že tento web slouží k tomu se ptát, nebo ne?
Moje neurolozka chce zabit mého syna.. ![]()
PAC mu očkování úplně zamítla..
Jinak tady na jihu řadí ve velkém spalničky..
Dostávají je i děti ockovane proti nim.
Učinost velká..fakt.
@Judithkaj píše:
@Zoina to,že jsi sestra již 8 let má tady někoho přesvědčit o tvých zkušenostech? Jistě víš, proti kolika kmenům je vakcína a kolik jich je, stejne, jako víš ostatní věci. Ať si každý očkuje jak chce. Nedávný výrok soudu mluví právě o tom, že rodiče mají svoje práva. Tak jej respektuj, snaž se je pochopit a věř, že dotazy k rodičům na to, co mají proti očkování nepřísluší sestře. To je věc lékaře. Ty si spravuj kartotéku a nepouštějí se do větších diskuzí.
Vidíš a já to beru tak, že když se slečna ptá, tak se zajímá o svůj obor… a myslím, že invektiva v podobě správy kartotéky nebyla nutná
@Martina84 Možná právě proto, že jsi to nedočetla, tak jsi přešla fakt, že „úmyslné zabití“ bylo zmíněné po úmrtí na černý kašel. Možná to bylo myšleno v souvislosti k černému kašli, ale možná to bylo myšleno i obecně - když matka dítě úmyslně otráví apod.
Tohle je zas tenký led a bude tu plodná diskuze…Nicméně z praxe vidím, že zdravotníci díky přímým zkušenostem v očkování vždy uvidí větší přínos, než rizika. Rizika jsou vždy a všude. Těžko je v tomhle ohledu předvídat a paušalizovat, protože nikdy nebudou mít stejné podmínky a reakce dvě různé děti. To je jako o přínosu kojení…Přínos tam je, ale těžko to zkoumat, aby to bylo reálně podložené. A z toho, co známé je, tak si každá skupina vybere to své, co chce slyšet. ![]()
@Zoina souhlasim s tebou. Neockujici nechapu, ale respektuju jejich volbu. Ale at pak nekvikaj kdyz nemuzou jejich deti do skolky nebo na tabor. ![]()
Nemluvím o tom kdy dát očkování - dítě s nízkou porodní váhou s neprospíváním nikdo nebude očkovat v 9 týdnech. Mluvím celkově o očkování.
u paní Judithkaj je vidět co si myslí o zdravotních sestrách… ne jen lékař řeší spoustu věcí s matkama. Ale i ta blbá zdravotní sestra z kartotéky muže mít vysokoškolské vzdělání a nemusí být hloupá jen na vytahovaní karet. Běžte se podívat do nemocnice.
Taky nechápu, co je to dneska za „módu“ řešit tak očkování a neočkovat ![]()