Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den damy, mám dotaz kdo se s tím setkal třeba mi nějak pomůžete. Prosím do predu bez urážek a konfliktních diskuzi. Každého věc tak proto se chci zeptat jelikož vím ze tu bývají i zdravotnice a můžou dat rozumnou odpověď. Každopádně mám 7 měsíčního synka a doktorka nás nutí do očkováni proti tuberkulóze vyloženě stylem ze pokud mu to nedám tak je to povinna ze zákona nahlásit a ze ho nevezmou do školky a budeme omezení a buh vi co všechno. Já jsem cizinka a prý je to kvůli tomu ale já ziju v ČR republice už přes 15 let a skoro všechna moje rodina je tady, tatínek umřel, Tečka. A ne ze ji to proste nezajímá ze to bylo doporučeno z porodnice. Na očkováni proste mám svůj názor a opravdu nepovinná očkováni mu nechci dávat za tím si stojím. Nejsme ze žádné menšiny a nějaký špíny! jak moje tak partnerova rodina je na úrovni a slušný a normální lidi a proste tohle je docela diskriminace, podle otce můj syn je cech papírové je cech a proč má dostávat nějaký očkováni které je už přes 10 let nepovinný jako cizinec? ![]()
Jinak naše doktorka je opravdu suprova ale v tomhle mě fakt dost naštvala…je starší a mám pocit ze se drží nějakých komunistických standardu…no co si o tom myslíte/poradíte? ![]()
Dr. dostala doporučení z porodnice? A to na základě čeho? Já tedy nevim, jak to mají cizinci a ani, jak to probíhá teď, ale před pár lety se vyplňoval v porodnicích formulář právě ohledně očkování na TBC.Ty jsi ho vyplnila a na základě odpovědí dr. potom rozhodli o doporučení k očkování či neočkování…neznam z českých dětí vůbec nikoho, komu by bylo očkování doporučeno a to třeba já se o to docela zajímala, protože jsem sloužila 10 let před těhotenstvím na plicním + TBC odd. v nemocnici a věděla jsem, že se tam i pravděpodobně budu po rodičovské vracet. A ani to nebyl „důvod“ nechat dítě naočkovat proti TBC, takže pokud to není vysloveně legislativní věc (jakože cizinec=povinnost),nedokážu si moc dobře představit, kdo by to kritérium k očkování vlastně splňoval.
@Camille111 Doporučení ke kalmetizaci neznamená, že bys byla nějaká špína, ale že jsi žila v zemi, kde je vyšší výskyt TBC. Já s mužem jsme Češi, žijeme v ČR celý život a doporučení jsme dostali proto, že jsme byli půl roku v Jižní Americe, kde není tak vysoká proočkovanost. Já jsem to brala jako výhodu, po zvážení jsem nechala naočkovat všechny své děti. Ale jestli to bereš jako nějakou urážku a nebo máš k očkováni negativní vztah, tak dítě očkovat nemusíš a dr. si nemá co hlásit. Doporučení je pouze doporučení, ne povinnost.
Příspěvek upraven 21.04.23 v 16:50
@Fíbí 106 Nám ho doporučili proto, že jsme byli půl roku v Jižní Americe. Asi na to nějaká jednotná kritéria mít budou, vyplňoval jsem dotazník 3×, pokaždé ho hodnotil jiný doktor a pokaždé jsme dostali doporučení. Ale jak je to s práci na plicním odd. to by ses asi musela zeptat v kalmetizačním centru, proč to není indikace k očkováni.
Člověče, já bych z toho nedělala otázku diskriminace, ale zeptala bych se sama sebe: je pro dítě horší očkování proti tuberkulóze, nebo tuberkulóza? Nevím, jestli to jsou hoaxy, ale teď se hodně mluví o tom, že případů tubery i u nás v ČR přibývá a dost často bývá rezistentní na léčbu.
Jinak jo, v porodnici se vyplňuje dotazník, do kterého napíšeš, odkud jsi a kam jsi v poslední době cestovala a podle toho se vyhodnotí, jestli ses pohybovala/pohybuješ se v rizikových oblastech se zvýšeným výskytem TBC. Kdybych já jako Češka jezdila do zemí, kde je vysoké riziko, taky by mi „nařídili“, abych dítě nechala naočkovat. A upřímně bych se tomu nebránila.
Ale i povinná očkování můžeš odmítnout. Jen je otázka, jestli to stojí za to.
Nahlasit vas na Hygienu nesmi.
Pokud ma podezreni na tyrani ditete, nahlasit vas muze na ospod (tam si budou tukat na celo).
Do skolky tbc ocko mit nemusi.
Ani povinna ockovani nemusis davat, pokud nechces.
Doktorce muzes podepsat papir, ze to dat nechces a nazdar, vubec se tim nestresuj.
Kazdopadne migranti (nejen) z Ukrajiny jsou obrovsky problem a ocko na tyhle formy bohuzel uz ani moc nefunguje.
Mluvila jsem s clovekem, co tu tajy zije uz dlouho, ma prehled o situaci a rikal „ani nechtejte vedet, co tu ted vsechno mame“.
@annali píše: Člověče, já bych z toho nedělala otázku diskriminace, ale zeptala bych se sama sebe: je pro dítě horší očkování proti tuberkulóze, nebo tuberkulóza? Nevím, jestli to jsou hoaxy, ale teď se hodně mluví o tom, že případů tubery i u nás v ČR přibývá a dost často bývá rezistentní na léčbu.Jinak jo, v porodnici se vyplňuje dotazník, do kterého napíšeš, odkud jsi a kam jsi v poslední době cestovala a podle toho se vyhodnotí, jestli ses pohybovala/pohybuješ se v rizikových oblastech se zvýšeným výskytem TBC. Kdybych já jako Češka jezdila do zemí, kde je vysoké riziko, taky by mi „nařídili“, abych dítě nechala naočkovat. A upřímně bych se tomu nebránila.
Já bych konkrétně na tuberkulózu nechala holky naočkovat, teď jenom nevím jestli je naočkují, budu muset zjistit jak to teď funguje, poslední dobou nad tím uvažuji.
Očkování proti TBC je skoro k ničemu. Proti nákaze jako takové nechrání, chrání pouze proti invazivním formám, navíc ještě s poměrně mizernou účinností (odhaduje se méně než 50 %).
@mamule42 píše:
Já bych konkrétně na tuberkulózu nechala holky naočkovat, teď jenom nevím jestli je naočkují, budu muset zjistit jak to teď funguje, poslední dobou nad tím uvažuji.
Taky o tom uvažuji, nejstarší ještě dostala v porodnici těsně před zrušením a mladší děti nemají. Chci se poradit s doktorkou, až tam někdy půjdeme.
@Doctus píše:
Očkování proti TBC je skoro k ničemu. Proti nákaze jako takové nechrání, chrání pouze proti invazivním formám, navíc ještě s poměrně mizernou účinností (odhaduje se méně než 50 %).
Tak to je škoda že je to tak neúčinné, takže není žádná naděje jak děti proti tomu ochránit?
@Dadda8 píše:
Taky o tom uvažuji, nejstarší ještě dostala v porodnici těsně před zrušením a mladší děti nemají. Chci se poradit s doktorkou, až tam někdy půjdeme.
Poslední dvě holky taky už nemám očkované, ale když tady Doctus píše že je to neúčinné tak teda nevím.
@annali píše:
Akorát že když odmítne povinné očkování, nemusí jí vzít dítě do školky, na tábory, školy v přírodě a hypoteticky může dostat pokutu. Za neočkování proti TBC žádný postih nehrozí, to si dr. vymyslela nebo zakladatelka špatně pochopila.
@mamule42 V kalmetizačním centru mi říkali, že největší smysl má očkovat novorozence, maximálně kojence do roku věku. Pak už ta účinnost prudce klesá a v podstatě to ztrácí smysl.
@Hoa Mai píše:
@mamule42 V kalmetizačním centru mi říkali, že největší smysl má očkovat novorozence, maximálně kojence do roku věku. Pak už ta účinnost prudce klesá a v podstatě to ztrácí smysl.
Ani na kojence uz to nefunguje.
Jak deti ochranit? Budovat jim silnou imunitu, aby to proste nechytly.
A pak jsou ruzne alternativni postupy, kterym ne kazdy veri.
@Doctus píše:
No tak ty jsi doktor to víme. Ale já k tomu napíšu něco, ck mi minulý týden řekl můj imunolog. Očkování má smysl do třech let věku, pak už ne. Chtěla jsem děti nechat doočkovat. A proočkovanost generací zpět, smysl mělo.