Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevíte, jak je to s očkováním na zánět stř. ucha u miminek? Je tuším nějaká kombi vakcína nebo jiná, která je i na toto??
Očkuje se na pneumokoka, který může být jednou z příčin zánětů středního ucha (ale nemusí). Je teď tuším v doporučených očkováních a je alespoň částečně hrazený.
Ale není to prevence zánětu středního ucha, ten může nastat i tak.
Přimlouvala bych se hlavně za očkování odděleně od hexavakcíny.
No právě že moc dobře nerozumím tomu, že můj 9-ti měsíční syn má všechny zákl. očkování přes pojiš´tovnu a od Silvestra mu už podruhé včera píchali obě uši.
Tak, která vakcína mu měla pomoci? ta na Pneumokoka? Je ještě něco jiného, co se třeba platí?? Máme to v rodině, ty uši, tak bych tomu ještě ráda něčím předešla.
No ale vakcína proti pneumokokovi není v základním povinném očkování, je nepovinná.
A ani ta nemusí pomoct, prevenar 13 je očkování proti 13kmenům, ale je jich snad přes 90, takže pomoct to může, ale nemusí.
Chtělo by to při infekci udělat rozbor, co zánět způsobilo, pokud nějaký kmen, který je obsažen ve vakcíně, tak by to vážně mohlo pomoct, jinak ne.
a jak na to, už máme nasazené antib. a kdo mi rozbor udělá, ušní???
No vyter z ucha by se mel udelat, kdyz ho pichaji a jeste pred nasazenim antibiotik
Jinak dost zajimavych informaci je v tehle diskusi, kde jsme taky resily zanet str. ucha
https://www.emimino.cz/…-ucha-91473/
Ahoj, já jsem též jako malá trpěla na záněty středního ucha, nicméně je fakt, že většina těchto zánětů je způsobena viry, takže očkování nemusí pomoct. Tím očkováním myslíš Prevenar nebo Synflorix, ale jak už tu bylo psáno, ve vakcíně je jen několik kmenů původce, tudíž očkování na zánět středního ucha nemůže nikdy fungovat stoprocentně, je chybou si myslet, že když naočkuju, mám tzv. vystaráno
Já bych to udělala tak, že bych si u ošetřujícího lékaře vyžádala kultivaci a citlivost na antibiotika a dávala je cíleně. O očkování jsem též dlouho přemýšlela, ale nakonec se rozhodla ho nedat.
podíl na zánětech může mít i stavba ucha (krátká eustachova trubice) - proto se taky řiká, že z toho časem vyrostou
my jsme po mnoha měsících trápení dali i to očko (ve výtěrech to bylo taky, ale tam byla i jiná zvířena), už tedy byla po operaci (to bylo už pak, že zoufalí se stébla chytá), primárně pomohlo zlikvidovat ložisko zánětu v uších, který určitě měla (tedy u nás to pomohlo)
Ivana_xxx píše:
Nevíte, jak je to s očkováním na zánět stř. ucha u miminek? Je tuším nějaká kombi vakcína nebo jiná, která je i na toto??
Zeptám se ještě na ORL, je tam rozumná doktorka, co si o tom myslí,dětská nic moc. jinak všem děkuji za zkušenosti atd.
Gabinka1 píše:
podíl na zánětech může mít i stavba ucha (krátká eustachova trubice) - proto se taky řiká, že z toho časem vyrostoumy jsme po mnoha měsících trápení dali i to očko (ve výtěrech to bylo taky, ale tam byla i jiná zvířena), už tedy byla po operaci (to bylo už pak, že zoufalí se stébla chytá), primárně pomohlo zlikvidovat ložisko zánětu v uších, který určitě měla (tedy u nás to pomohlo)
Ahoj, já jsem nakonec dítko nechala očkovat Prevenarem při 2. hexe. V rodině na záněty děti trpí.
Co se týče, že s toho vyrostou, já měla první zánět v 27.letech na jednom uchu, ale spíš to bylo přechozenou virózou. Tak uvidíme, co Barborka, snad ji to mine.
Masinko9 ale to je právě ono, že záleží, čím to je způsobené. U malých dětí je to mnohdy tím, že jak jsou malé, některé maj krátkou eustachovku a rýma tam vlítne hned a ucpe se to - proto se říká, že z toho některé vyrostou
Tak jako tak to způsobuje vir nebo bakterie, ale ty děti s krátkou jsou na to náchylnější (u nás to podle mě bylo, že se tam udělalo ložisko, kterés e pořádně nedoléčilo)
Tak hlavně, aby nemarodila (já zánět měla poté, co mi do něj celé horké letní odpoledne foukal ventilátor)