Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
34896, 26.5.2006
Dobrý den, pane docente, mám jen jednu otázku: jaký máte názor na očkování proti planým neštovicím? Nechal byste očkovat svého vnuka? A jaká je vhodná doba pro naočkování? Předem děkuji za odpověď.
Očkování proti planým neštovicím je vhodné.Můj vnuk byl již očkován a to po druhém roce života, po skončení pravidelného očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli, žloutence B, Hemofilu b, polio, zarděnkám, spalničkám a příušnicím.
To je dotaz z poradny Doc.MUDr. Nováka,CSc. na www.porodnice.cz
Plané neštovice mohou často probíhat komplikovaně, obzvlášť u starších dětí a dospělých. A u malých dětí je to docela nepříjemná záležitost. Já bych nechala naočkovat.
Ahoj,
k imunite po prekonani choroby: väčšina ľudí má dlhodobú ochranu, bohužiaľ, neviem, čo myslia tým „dlhodobú", som si však istá, že to bude viac, než 6-10 rokov, ktoré zaručí očkovanie. Po prekonaní choroby vírus ostáva v tele a při dlhodobom strese, smútku či trápení sa može aktivovať a vyvolať pásový opar.
Ako som písala, očkovanie nie je zárukou, že dieťa neochorie, japonské výskumy potvrdili, že 34% očkovaných dostalo neštovice menej než 7 rokov po očkovaní.
Pokiaľ sa ochorenie koli očkovaní v detstve presunie do dospelosti, vzniká dvojnásovné riziko komplikácií.
anaj: asi by som ešte skúšala nakaziť, ak by sa to nepodarilo do 10 rokov, vyšetriť protilátky (možno chorobu prekonal a bola taká mierna, že si to za neštovice nepokladala, vyšetrenie stojí asi 500Kč) a ak ich nemá, očkovať.
Asha: čerpám z internetu, ale najmä z knihy: Očkování pro a proti - rodinný rádce pro rozhodování. S lekármi je často ten problém, že majú provízie od farmaceutom za počet naočkovaných vakcín… ![]()
Jahoda: každá choroba je nepríjemná, ale to nie je pre mňa dovod sa jej za každú cenu vyhýbať, podľa mňa prekonanie každej choroby je pre organizmus prínosom.
Lema: odkazy poznám, ale ten o neštoviciach mi fakt dvíha tlak. Hnusná propaganda! „Len očkujte, a proti všetkému, aspoň budú naše zárobky vyššie!" ![]()
Gabika
Gabika, já uznávám Tvůj názor. Každé očkování má pro i proti. Ale medicína jde neustále dopředu, tak proč toho nevyužít. Proč nenaočkovat dospívající dítě proti meningitidě, která má vysoké procento úmrtnosti? Zrovna u této nemoci bych nerada, aby ji můj syn prodělal. Například plané neštovice mohou být nebezpečné pro těhotnou ženu, takže očkování u holčiček má smysl stejně jako očkování proti zarděnkám. Nedávno v naší republice proběhla na několika místech epidemie příušnic, onemocněli hlavně dospívající očkovaní kluci - tím narážím na fakt, že i očkování může selhat. A musíš uznat, že díky očkování se vymýtily pravé neštovice a u nás např. dětská obrna. A co se týká planých neštovic, pokud je člověk prodělá, má doživotní imunitu, ale může onemocnět pásovým oparem - taky nic příjemného. Naopak očkování chrání i před pásovým oparem.
Já prostě jsem zastáncem očkování a vím, že někdo zase své děti očkuje jen v rámci povinného očkování a nic zbytečně navíc. Kdo váhá jestli očkovat nebo ne, měl by mít co nejvíc informací o nemoci, komplikacích, četnosti výskytu, riziku nákazy a podle toho se rozhodl.
Nikomu nevnucuji svůj názor ani neodsuzuji nikoho, kdo je proti očkování.
Ahoj Jahoda,
no to som zase napísala niečo, čo bolo pochopené inak, než som chcela. ![]()
Píšeš dohromady niekoľko vecí, tak skúsim pekne postupne:
[quote:2d85669018]Ale medicína jde neustále dopředu, tak proč toho nevyužítAno, pokiaľ je ten pokrok skutočne LEN prínos. Pravda je bohužiaľ často taká, že na výskum nežiadúcich účinkov napríklad očkovania občas proste nie je dostatok vole, peňazí… ![]()
Ano, dospievajúce dieťa naočkovať, takisto naočkovať, pokiaľ sa chystáme do tropických krajín… Mne sa len nepáči to prehnané očkovanie miminiek a batoliat, a to koli tomu, že imunitný systém dozrieva až okolo 3 roku, a každý umelý zásah v tomto období je preň záťaž.
[quote:2d85669018]Například plané neštovice mohou být nebezpečné pro těhotnou ženu, takže očkování u holčiček má smysl stejně jako očkování proti zarděnkám.Pokiaľ dievčatko prekoná plané neštovice nehrozí, že by v tehotenstve preniesla chorobu na plod, a to ani v prípade, že bude ošetrovať choré dieťa. Znovu opakujem, očkovanie NEZARUČUJE TRVALÚ IMUNITU. A ak by toto bol jediný dovod, prečo sa teda očkujú aj chlapci (zarděnky sú ten istý prípad) veď oni tehotní nikdy nebudú… Takže ja si myslím, že očkovať áno, ale „na prahu dospelosti", keď už hrozí ťažší priebeh, alebo možné tehotenstvo.
[quote:2d85669018]Nedávno v naší republice proběhla na několika místech epidemie příušnic, onemocněli hlavně dospívající očkovaní kluci - tím narážím na fakt, že i očkování může selhatZnovu prípad krátkodobej ochrany očkovania. Možno keby neboli naočkovaní a prekonali chorobu v detstve, neboli by chorí jako dospievajúci a imunita by bola doživotná. U očkovaní ma totiž desí fakt, že neustále třeba na to myslieť, aby sa člověk nezabudol preočkovať a neschytal to „na staré kolená".
[quote:2d85669018]A musíš uznat, že díky očkování se vymýtily pravé neštovice a u nás např. dětská obrna.Ja som tiež zástanca očkovania. Nechcem, aby moje deti dostali záškrt či obrnu. Ale ak mám byť úprimná, tak trošku závidím mojmu otcovi, že úspešne prekonal ako dieťa dávivý kašel (vtedy sa ešte proti nemu neočkovalo), pretože to znamenalo veľký prínos pre jeho imunitný systém. Samozrejme, ja sa takých chorob bojím, a to práve koli tomu strachu z možných komplikácií s trvalými následkami, a preto očkujem. Ono neexistujú iba dva názory: 1. očkujme odušu, a 2. neočkujme vobec. Je milión názorov medzi týmto. Ja hovorím: očkujme rozumne a len pokiaľ je to nevyhnutné. To znamená, že niekoho naočkujeme aj proti chrípke, iného ale rozhodne nie.
Snáď som už teraz napísala všetko tak, ako som to myslela. ![]()
Ahoj jukni se na deníček co psala Inge nebo jukni ještě na tento https://www.emimino.cz/modules.php?… možná, že ti to trochu pomůže v rozhodnutí… Já asi očkovat malého nechám, zvažuji to, když ho můžu ušetřit něco tak nepříjemného..
Ahoj Gabika,
máš pravdu, to co jsem napsala je chaos, psala jsem to v rychlosti, moc věcí pletu dohromady, uvědomuju si to. Už bych to tak nenapsala. Měj se krásně.