Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, chtěla bych znát váš názor, jestli nechat naočkovat mimčo proti planým neštovicím?
Já sama jsem je ještě neprodělala, tak zvažuji jestli naočkovat i sebe.
Sorry, ale o řádek výš je diskuse o neštovicích - fakt by nestačila jedna???
Inge, díky za odkaz.
Petro, žádnou diskusi o řádek výš nevidím. Pročítala jsem to, ale o tom jestli nechat mimčo očkovat, jsem nic nenašla.
Ok, měla jsem pocit, že se dá zeptat v diskusi o tom jak dostt neštovice, navíc, když se tam o očkování mluví, ale to je jedno. Fajn, žes našla, cos potřebovala.
Ahoj Derida,
asi by som na tvojom mieste nechala naockovat seba, ale mimco nie. Podla mna je lepsie, ked to ako dieta prekona.
Gabika
Kdysi jsem psala dotaz ohledně kočárku do jedné otevřené diskuse a nikdo neodpověděl, proto jsem raději založila nové téma.
Ahoj, prave som to pisala do „Potrebuji poradit“, tak len kopirujem. ![]()
Ockovanie nezarucuje, ze ich nedostane, podla mna si to tym akurat moze posunut do dospelosti, pretoze ucinnost vakciny je len 6-10 rokov., pricom u 10-30% ockovanych vakcina vobec nezafunguje. Ak dieta prekona plane nestovice, v neskorsom veku to znizuje riziko, ze ochorie na cukrovku alebo rakovinu.
Takze, ak deti nemaju znizenu obranyschopnost, tak radim neockovat, ale nakazit.
Ak mas este nejaky dotaz, sem s nim ![]()
Gabika
Gabi, a co kdyz uz se s nimi nekolikrat setkal, ale nikdy nenakazil? A ted uz je v prvni tride a uz se mi moc nechce, aby tak dlouho zameskal, pokud by je nahodou chytil.
Jana
Ahoj,
Gabiko, to by mne dost zajimalo, kde to beres. Kdyz vezmem v uvahu, ze tuhle nemoc prodela vetsina populace…
Dneska jsem se o tom bavila s nasi dr. Problem je v tom, ze ani po prodelani nestovic neni imunita dlouhodoba. Dokonce se stava, ze dite, co prodelalo v 5ti letech nestovice, dostalo za tri roky pasovy opar (a to se donedavna tvrdilo, ze pasak dostanou jen dospeli!). Casto se stane, ze clovek je dostane dvakrat. V posledni dobe se objevujou i tezsi prubehy.
Na druhou stranu, pokud neni vylozene duvod, to ockovani neni nezbytny, i kdyz co jsem slysela, tak venku se ockuje, tusim ze v Kanade je dokonce povinny.
Ja jsem si vakcinu nechala pro malyho napsat. Ale jen z toho duvodu, ze jsem momentalne sama, nemam hlidani, zato furu prace a koncem mesice letime za manzelem. A jak ruzne ctu, tak to dost radi ![]()
Myslim, ze pokud nemate vaznejsi duvod, ockovani nema cenu.
I kdyz chytit nestovice v lete je hodne neprijemny ![]()
PS: pokud je dite ockovany a chyti nestovice, prubeh je mnohem mirnejsi.
Ahoj Derido,
u miminka ti moc neporadím jestli očkovat, já si myslím, že i tak mají toho očkování hodně takže bych neočkovala. Naštěstí to řešit nemusím, jedno dítko se právě doléčuje a druhé zatím chytlo od ségry všechno takže pravděpodobně i ty neštovice.
Ale tobě bych očkování doporučila. Měla jsem je ve 28 a byla jsem s tím měsíc doma a to byl zřejmě ještě lehčí průběh, teploty jsem neměla vůbec, pupínky všude… I dětská doktorka mi teď říkala, že kdybych jí řekla teď, že jsem je ještě neměla, očkování by mi doporučila. Holt před 5 lety jsem měla smůlu.
Katka
Také doporučuji tobě, aby ses nechala naočkovat. Já je chytla od dcery v 35 a bylo to strašné. Pupínky úplně všude - v puse, v nose, …, teploty ke 40. Naštěstí mne nikdo z doktorů neviděl, tak jsem nemusela do nemocnice. I psychicky to bylo strašný, když jsem si představila kolik jizev mi zůstane. Naštěstí zbyla jen jedna malinká… Ale kdybych věděla, že jsem je neměla, tak bych neváhala…
holky díky moc za názory, sebe nechám naočkovat určitě. A ohledně prcka, to ještě proberu s doktorkou. Vím, že v Holandsku také doporučují děti naočkovat, kvůli tomu, že když to přece jen chytnou, tak není průběh tak hrozný.