Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojki, prosím někdo info o otcovské dovolené? Kde najdu formulář? Na otcovskou má nárok každý tatínek? A jak je to s očr na druhé starší dítko? Kdo vystavuje? Děkuji.
@Monika Nika na otcovskou má nárok každý otec dítěte, který je zapsaný v rodném listu dítěte a dítě se narodilo po 21.12. 2017. A myslím, že se musí vybrat do 6 týdnů po porodu. A myslím, že normálně žádá zaměstnavatele.
OČR si myslím vystaví praktický lékař dítěte.
Ještě musí byt minimálně tři předchozí měsíce účasten na nemocenském pojištění.
Dobrý den,
posílám odkaz na wiki heslo otcovský příspěvek, kde je shrnuto vše.
Monika
@P4ja píše:
@Monika Nika na otcovskou má nárok každý otec dítěte, který je zapsaný v rodném listu dítěte a dítě se narodilo po 21.12. 2017. A myslím, že se musí vybrat do 6 týdnů po porodu. A myslím, že normálně žádá zaměstnavatele.OČR si myslím vystaví praktický lékař dítěte.
OČR vystaví v porodnici na matku. Starší dítě není nemocné, je to matka, která se o ně nemůže starat. Vystavuje se pouze na dobu pobytu v porodnici.
@fragola Tzn., že kdykoli je starší dítě nemocné, tak na něj otec dítěte nemůže čerpat OČR, protože je jeho matka na mateřské s druhým dítětem??? Nemluvím o tom, když je žena v porodnici.
@P4ja Netuším, jak to je v tomto případě. Psala jsem o případu, kdy je matka v porodnici. Snad ti odpoví někdo zkušenější ![]()
@fragola píše:
@P4ja Netuším, jak to je v tomto případě. Snad ti odpoví někdo zkušenější
Já totiž odpovídala na tuhle situaci víš..ne na to, jestli je žena v porodnici.
@P4ja OK. Vzhledem k tomu, že se zakladatelka ptala na otcovskou dovolenou, vztáhla jsem otázku na dobu, kdy bude v porodnici a podle toho jsem odpovídala.
@P4ja píše:
@fragola Tzn., že kdykoli je starší dítě nemocné, tak na něj otec dítěte nemůže čerpat OČR, protože je jeho matka na mateřské s druhým dítětem??? Nemluvím o tom, když je žena v porodnici.
Ne, to nikdo nezkouma. OCR muze čerpat
@Monika Nika Formulář najdeš tady: http://www.cssz.cz/…ojisteni.htm
@Tichošlápek píše:
Ještě musí byt minimálně tři předchozí měsíce účasten na nemocenském pojištění.
@admin skupin a soutěží píše:
Dobrý den,
posílám odkaz na wiki heslo otcovský příspěvek, kde je shrnuto vše.Monika
Ta informace, že by bylo nutné pojištění alespoň 3 měsíce (která je i v odkazu od adminky) není pravdivá. Ty 3 měsíce jsou nutné jen u OSVČ a zahraničních zaměstnanců. Vycházím z informací na stránkách ČSSZ a ze znění novely ve Sbírce zákonů .