OČR a práce při něm

5752
19.3.20 18:32

OČR a práce při něm

Dobrý den. Vyzná se tady někdo v OČR? Všude se píše, že pokud zajistí pečující osoba hlídání jiným člověkem schopným péče, může jít v době OČR normálně do práce a hen to vyznačí v tiskopise. Dneska mi paní na OSSZ tvrdila, že to nelze a max. se s mužem můžeme jednou vystřídat po celou dobu uzavření školky. Já ale mám střídavě vždy 3 dny v kanclu a 3 dny home office a ty 3 dny by klidně muž mohl do práce, vydělávat, platit daně a nečerpat ze systému. Na infolinku ČSSZ se nelze dovolat a jejich infomail nemůžu najít. Uááá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16332
19.3.20 18:37

Samozřejmě, že to lze. Nelze OČR ukončovat a znovu začínat, ale na ukončení OČR je přímo napsané, o dítě jsem pečoval ve dnech… a potvrzení zaměstnavatele, že zaměstnanec pracoval ve dnech… Tyto dny (odpracované) se z dávky vyloučí.
Takže OČR poběží pořád, ale vypíšete do něj dny, kdy manžel pracoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
19.3.20 18:41

Jde teda o OČR v době zavřené školky, tudíž na delší dobu. Jen mě zarazilo, že mi podávají na OSSZ informaci, že to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.3.20 18:58

@akavi jde to.. Bude to na tebe a dny, kdy budeš mít hlídání, tak normálně pracuj. Pak se odečtou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4261
19.3.20 19:00

No, to by mě taky zajímalo. Tenhle týden jsem doma, ale příští týden jsem chtěla jít do práce jen v pondělí a ve středu (úřední dny), jinak být doma. Jestli to je jinak u tý natažený OČR, než třeba u tý klasický devítidenní :nevim: Tam vím, že to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
19.3.20 19:03

@martina.se
@PapeJ
Právě, že vím, že to jde. Ale baba na OSSZ na mě ječela, že ne. Možná jinej systém. Nevím. Ale proč by to v tom formuláři bylo? Hádala se se mnou, že to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
19.3.20 19:04

@akavi baba je asi jebnuta.. Já to takhle dělám pořád :think: i teď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
19.3.20 19:09
@martina.se píše:
@akavi baba je asi jebnuta.. Já to takhle dělám pořád :think: i teď

Třeba byla z důchodovýho. Prý teď držej nějak služby na střídačku, aby se nezhroutil systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
19.3.20 19:14

Je rozdíl, jestli chces čerpat osetrovne jen ty a klidně jen některé dny a pak to ze chcete při jednom osetrovnem čerpat osetrovne dva, při čemž se klasicky muzete jen jednou vystridat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5752
19.3.20 19:30
@Elishka1 píše:
Je rozdíl, jestli chces čerpat osetrovne jen ty a klidně jen některé dny a pak to ze chcete při jednom osetrovnem čerpat osetrovne dva, při čemž se klasicky muzete jen jednou vystridat
Čerpat bude jen muž. Já budu hlídat děti v době home office, aby mohl do práce, čili ty dny mu sice poběží OČR, ale může do práce, nebude čerpat dávku. Pro systém asi lepší než kdyby byl doma, ne?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
19.3.20 19:37

@akavi v tom případě si může čerpat jen dny, kdy bude doma včetně víkendů. Ja jsem třeba čekala jestli nepovolí více střídání jako je to u dlouhodobého ošetřování, ale to asi nebude. Ale kdoví jak to dlouho bude trvat, nekteri to tak ruzne pytlikuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.3.20 08:17

Dobrý den, můžu se zeptat, když teď ošetrovačku prodloužili, jak to budete dělat s vypisovanim dnů do formuláře, které chcete chodit do práce? Moc tomu nerozumim. Zaměstnavatel musí formulář poslat na socku, abych mohla dostávat ošetřovné, není to tak? A pak už do něj nemůže tedy vypisovat.
Děkuji moc za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
22.3.20 10:12
@Marketule84 píše:
Dobrý den, můžu se zeptat, když teď ošetrovačku prodloužili, jak to budete dělat s vypisovanim dnů do formuláře, které chcete chodit do práce? Moc tomu nerozumim. Zaměstnavatel musí formulář poslat na socku, abych mohla dostávat ošetřovné, není to tak? A pak už do něj nemůže tedy vypisovat.
Děkuji moc za odpovědi.

Jsem mzdovka a logicky přepokládám, že by se papír nakopíroval a odevzdal jeden za březen, pak za duben atd…Dole by bylo, OČR pokračuje. Bohužel to nemám posvěceno ze strany OSSZ neb není možné se tam dovolat. Zítra zkusím někam napsat. Snad se to někam pohne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16332
22.3.20 10:18

@Cidre Můžu se zeptat, když jsi mzdovka, jestli netušíš, jak je to při dvou OČR? Vždy platilo, že mezi tím musel být 1 den v práci, ale když v současné situaci má paní OČR na dítě od doktora (dítěti je 10,5) a v úterý projde sněmovnou navýšení věku a ta paní např. k 25.3. ukončí OČR od doktorky a k 26.3. bude mít OČR z důvodu zavřené školy = nebude mezi tím mít ten den, tak je to v pořádku?
Já pevně věřím, že ano, když jde o úplně jiné důvody, ale zatím jsem nikde nenašla potvrzení, že v tomto bude výjimka. Nevíš náhodou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
22.3.20 10:20
@zrcadlo píše:
@Cidre Můžu se zeptat, když jsi mzdovka, jestli netušíš, jak je to při dvou OČR? Vždy platilo, že mezi tím musel být 1 den v práci, ale když v současné situaci má paní OČR na dítě od doktora (dítěti je 10,5) a v úterý projde sněmovnou navýšení věku a ta paní např. k 25.3. ukončí OČR od doktorky a k 26.3. bude mít OČR z důvodu zavřené školy = nebude mezi tím mít ten den, tak je to v pořádku?
Já pevně věřím, že ano, když jde o úplně jiné důvody, ale zatím jsem nikde nenašla potvrzení, že v tomto bude výjimka. Nevíš náhodou?

Je to další z dotazů, které bych si ráda ověřila, také mám v práci takový případ. Stejně jako ty si logicky myslím, že by neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat