Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jak stare mate deti? Dokud budes v nemocnici,tak urcite. Potom zalezi, zda to manzelovi napise tvuj doktor. Proplaci se ale myslim jenom 9 dni.
Pokud budeš v nemocnici, tak na OČR na Tebe nárok mít jako na ošetřovanou osobu nebude. Jedině že si to nechá napsat na někoho z dětí. Pak až budeš doma tak s OČR na Tebe by nebyl problém. Alespoň takto jsem to měla já letos v červnu, když jsem chtěla OČR na muže po těžké operaci. V době pobytu v nemocnici nikoliv, ale jak přišel do domácího prostředí, tak ano.
@Sue2008 nejmladší je rok a 2 měsíce a nejstaršímu budou 4
no my to na dýl ani nechceme . . . Chci pak začít fungovat ,ale manžel chce dodržet alespoň ten týden co doktoři navrhují ![]()
Na dýl jak 9 dní to nechceme
tak jsem právě přemýšlela ,že když budu nemocnici nechal by si to na prostřední dítko a nechal by si to i když bych byla doma
zda to jde ![]()
@Anonymní píše:
Na dýl jak 9 dní to nechcemetak jsem právě přemýšlela ,že když budu nemocnici nechal by si to na prostřední dítko a nechal by si to i když bych byla doma
zda to jde
Ano, takto to jde. OČR na dítě může čerpat i otec dítěte, i přesto, že je mamina na mateřské nebo RP s jiným dítětem
@Jedna babička je to je super
takže když to nebude přímo na nejmenší dítko (kvůli rp) neměl by být tedy problém ,že ?
Ani nám RP neseberou ?
@Anonymní píše:
@Jedna babička je to je supertakže když to nebude přímo na nejmenší dítko (kvůli rp) neměl by být tedy problém ,že ?
Ani nám RP neseberou ?
neseberou, neboj se. Takto to jde, kolega v práci to má takto na starší dítě velmi často. Jeho paní je doma na RP s mladším. Hlavně ať ti to na operaci dopadne co nejpozitivněji a jsi brzy doma. A zapojte do péče babky a dědky, pokud máte, ať můžeš co nejvíce odpočívat i doma. Je to extremní situace, tak ať pomohou. Držte se.
@Jedna babička tak to jste mě uklidnila
děkuji ???? no mám strach a nevim jestli víc z výsledků nebo operace
ale děkuji za povzbuzení ![]()
@Anonymní píše:
Na dýl jak 9 dní to nechcemetak jsem právě přemýšlela ,že když budu nemocnici nechal by si to na prostřední dítko a nechal by si to i když bych byla doma
zda to jde
proč by měl mít OČR na děti, když děti jsou zdravé? bude ji mít normálně „na tebe“. protože ty jsi osoba, která o děti normálně pečuje, ale onemocněla jsi/jsi hospitalizovaná v nemocnici, takže o děti už nemůžeš pečovat. na dobu pobytu v nemocnici ji manželovi normálně vystaví nemocnice, ale nevím, jestli nemocniční lékař může rovnou rozhodnout i o tom, že vzhledem k tvému stavu bude trvat i po propuštění, nebo jestli ji propuštěním ukončení (=hospitalizace skončila) a po propuštění ji musí vystavit tvůj lékař (= stále nejsi schopna pečovat o děti).
@sagina píše:
proč by měl mít OČR na děti, když děti jsou zdravé? bude ji mít normálně „na tebe“. protože ty jsi osoba, která o děti normálně pečuje, ale onemocněla jsi/jsi
Ano, zákon říká: § 39
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa
@Jedna babička píše:
Pokud budeš v nemocnici, tak na OČR na Tebe nárok mít jako na ošetřovanou osobu nebude. Jedině že si to nechá napsat na někoho z dětí. Pak až budeš doma tak s OČR na Tebe by nebyl problém. Alespoň takto jsem to měla já letos v červnu, když jsem chtěla OČR na muže po těžké operaci. V době pobytu v nemocnici nikoliv, ale jak přišel do domácího prostředí, tak ano.
Pokud bude anonymní v nemocnici, tak právě manžel OČR mít bude. Protože ona, jako osoba pečující o děti, se o ně starat nemůže. Je blbost dávat ošetřovačku na zdravé děti. Je to to samé, jako kdyby byla v porodnici. Taky manžel dostane OČR, aby se mohl postarat o starší dítě.
Tvůj případ je něco jiného, tobě ho neměli proč dávat. Manžel v nemocnici péči měl a doma ses starala ty. Nebo on je doma a stará se o děti?
@Anonymní píše:
Zdravímčeká mě konizace a vzhledem k mému zdravotnímu stavu (problémy se srdcem ) asi budu muset zůstat v nemocnici dýl než se po konizaci obvykle zůstává :/ navíc doktoři chtějí abych i v domácím ošetření měla aspoň týden klid a jen ležela
no máme tři děti takže to jde těžko… Tak jsem se chtěla zeptat zda má manžel nárok na OČR?
děkuji za odpovědi
Manžel OČR dostane, neboj. Ale nebude to psané na děti ale na „tebe“. Protože nejsi schopná postarat se o děti. Po propuštění z nemocnice ti ho nejspíš ukončí ale není problém si pak nechat napsat u svého praktického lékaře.
Zdravím
čeká mě konizace a vzhledem k mému zdravotnímu stavu (problémy se srdcem ) asi budu muset zůstat v nemocnici dýl než se po konizaci obvykle zůstává :/ navíc doktoři chtějí abych i v domácím ošetření měla aspoň týden klid a jen ležela
no máme tři děti takže to jde těžko… Tak jsem se chtěla zeptat zda má manžel nárok na OČR?
děkuji za odpovědi