Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
za chvilku se mi narodí druhé dítko, cca rok od prvního. Moje mamka bydlí od nás 400 km takže se vidíme málo a hrozně nás to obě trápí.
Manžel půjde na otcovskou dovolenou, jakmile se to malý narodí. A já bych chtěla, aby za mnou přijela po těch 14 dnech i moje mamka. Aby tu byla se mnou, pomohla mi, atd. Ale nechci, aby si na to čerpala dovolenou. Představovala bych si tak týden. Může jít na OČR na mě nebo na mého prvního syna?
Prostě šlo by nějak udělat, abych ji tu po těch 14 dnech měla na ten týden a ona si kvůli tomu nemusela brát dovolenou v práci?
Děkuji za odpovědi a zkušenosti 😊
Mamka nevím jak, ale na dobu tvé hospitalizace v porodnici muže manžel čerpat ocr na první ditko a pak si teprve požádat o otcovskou. ![]()
@Semtex
To tak uděláme, manžel je vyřešen, jen ta mamka mě tam nejde nějak napasovat 😄
Ale jinak ti vřele doporučuji pozvat si mamku na pomoc, až manželovi skončí ta otcovska. Ať si ji “nevyplytvas”, když budeš mít doma zároveň i chlapa. Mas další maličké dite, to se ti ten týden pomoci od babičky bude určitě hodit navíc, vlastní zkušenost
a ne aby byla doma současně s muzem, to je celkem zbytečné.
@Semtex
Já jsem to možná špatně napsala, ale tak bych to právě chtěla.
Myslím, že to bude náročný začátek a tak bych byla ráda, kdyby se mnou byl doma manžel prvních 14 dní doma (což bude) a pak by přijela mamča 😊
Jen nevím, jestli se to může udělat nějak přes to OČR ![]()
@Moly K. píše:
@Semtex
Myslím, že to bude náročný začátek a tak bych byla ráda, kdyby se mnou byl doma manžel prvních 14 dní doma (což bude) a pak by přijela mamča 😊
Jen nevím, jestli se to může udělat nějak přes to OČR
To by ti asi musel vypsat gynekolog nebo třeba obvodak, pokud bys onemocněla ty nebo třeba starší ditko. Ale když nebudeš mít po porodu nějaký netypicky zdravotní problém, nenapíše ti to nikdo ![]()
@Moly K. Ať si vezme dovolenou a nevymýšlí blbosti. Na tohle dovolená je taky.
A ty mas nejake zdravotni potize? Nebo proc tve mamce mame tuhle srandu platit?
Nemusí si brát dovolenou, může si vzít neplacené volno. Fakt není důvod, aby ti stát platil pomoc v domácnosti.
@Moly K. píše:
@Semtex
Jen nevím, jestli se to může udělat nějak přes to OČR
Ocr ti musí napsat tvůj doktor, ale pokud nebudeš mít nějaké zdravotní problémy, tak pochybuji, ze to mamce napíše. Už tak doktoři těhotným rozdávají jen tak nemocenské, kdyby ještě vypisovali pulce příbuzenstva ocr na sestinedeli, tak kde bysme to byli? ![]()
Vy jste všechny tak milý a empatický 😊
Já jsem totiž měla za to, že jsem to kdysi někde četla, tak jsem se toho chytla a přála bych si to.
@Moly K. My jen nechápeme, proč když chce jet babička k dceři „na prázdniny“, proč si na to nevezme dovolenou jako si ji bereme všichni ostatní, ale chce OČR na zdravého člověka:)
@Moly K. je hezké že by sis to přála ale ne to fakt nejde…buď ráda že si na to vezme tu dovolenou…a že budeš mít doma chlapa…mě se nepoštěstilo ani jedno…děti mám 16m od sebe obě rozené císařem…akorát mi teda moji rodiče pohlídali starší dítko po dobu co jsem byla v porodnici
Tak protože tolik dovolené nemá, má tři děti a tři vnoučata tak jsem prostě nechtěla aby to čerpala na pomoc u mě.
A jak jsem psala, kdysi jsem to někde slyšela, takže jsem se chtěla jenom pozeptat jak to je.
Nejsme žádní nepřizpůsobiví, že bychom chtěly jen o*ebavat stát, obě jsme pracující, mamka těžce pracující, tak jsem se prostě jen zeptala.
A ne, neptala jsem se na to, co si i tom myslíte nebo jak se vám to zamlouvá, mě zajímalo jestli to jde. Nevíte, v jaké situaci nebo zdravotním stavu jsem já.
Prostě otázka byla jasně daná ![]()
Ono by to šlo na porod a po porodu, jak to bude mít manžel. Ale později fakt pochybuju, na základě čeho by se jí to OČR napsalo? I kdyby to starší dítko onemocnělo, vy už budete doma a můžete se o něj postarat. Ať si mamka teda zažádá včas o neplacené volno, když nechce čerpat dovolenou.