Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, chci se zeptat od kdy jste dávali botičky. Dcerce bude 8 měsíců a v postýlce nedělá nic jinýho než že stojí. Když jí dám na zem tak pořád leze a postaví se občas. Ještě nemá tendenci chodit sama okolo nábytku…jen když jí vezmu za ručičky. myslíte, že už jí mám dávt nějaké bačkůrky??
Což mě napadá další otázka. Neumí si v té postýlce zase sama sedou a pořád jenstojí musím jí sundavat,ale to se jí nelíbí chce pořád stát. Mám jí to nějak učit jak si zase sednout? Stane se mi, že občas to nevychytám a spadne, bouchne se samo a brečí.
Moc děkuji za radu.
A ještě jedna trochu hloupá - dávají se jí botičky o něco větší nebo jaké velikosti…
Keny, já se na tohle budu ptát zítra pediatra na prohlídce. Malý je na tom stejně jako tvoje dcerka. Leze, staví se na nožičky, ale snahu chodit zatím nemá, za ručičky ho tedy nebereme.
Všichni do mě hučí, at mu konečně koupím nějaké ty bačkůrky, že se mu bude líp stavět. Mě se to ale nezdá, proto se chci zeptat doktora.
Co jsem četla, tak se první botičky mají dávat, až mimčo začne chodit kolem nábytku, prostě až začne trávit hodně času vestoje.
Ahoj,pevne boticky poridit tehdy,az bude stani a chozeni prevazovat nad lezenim,tak mi to rekla dr a vetsinou to tak vsude pisou.
Mě řekla indtruktorka na plavání, že botičky mám dát, až bude většinu času trávit ve stoje, dokud převážně leze a stoupá si jen u něčeho, že radši ne. Doktorka mi na 10-ti měsíční prohlídce říkala totéž. Tak zatím šetřím
.
Ondra leze neustále, hodně času stojí a obchází nábytek, ale jakmile se opravdu chce přesunout, jde dolů na čtyři.
Sedat si se naučil sám, nedovedu si představit, jak bych ho to učila. Teď nemyslím ani tak normální sed, to je jasné, ale ani takové to „inteligentní poadáíní“. Prostě nějakou dobu si stoupal a pak řval, když chtěl dolů, ale docela rychle přišel na to, jak si pomoct sám, šel přes klek, teď už si kecá rovnou na zadek
.
Já jsem dala Emičce botičky v 11 měsících.Stojí a chodí kolem postýlky a nábytku od 8 měsíců,ale před tím převažovalo lezení.A noha se při lezení formuje,bota tomu zabraňuje..Začala chodit těsně před prvními narozeninami.
Adámek dostal botičky až kolem 14 měsíců,to začal chodit.V létě měl rok,převážně lezl a byl naboso..
Jsou různé názory,já si myslím do té doby,než dítě začne převážně stát a pochodovat.Protože na druhou stranu,s bosýma nohama na tvrdém koberci nebo studeném linu by nebylo příjemně ani mě..
Taky když jsem dětem začala dávat boty,vždy je chvíli měly a pak zase ne.Ne tak,že jeden den bez bot a druhý den už pořád s botami ![]()
Kupujeme jen kvalitní,pokud možno s logem žirafy
já to taky řešila až v okamžiku kdy týna už začínala chodit sama - zdálo se mi že ¨v bačkůrkách i líp balancuje ![]()
velikost boty by měla být - když má dítě nohu v botce -palec úplně ve špičce, měl by se ti za patičku vejít ukazováček -tzn.asi tak 1cm vůle na paleček - já někdy týně nohu obkreslim vystříhnu a pak v obuvi vyndám z boty vložku a přeměřím podle mojí „šablony“ tak se vyhneš řevu při zkoušení v obuvi ![]()
Probrala bych to s pediatrem.
Kamarádka dala kotníčkový bačkůrky (http://www.oblibene.cz/…15-000505-0/) už v půl roce, malej jí rychle začal lézt a zároveň jí hned obcházel nábytek ![]()
Kdesi na přednášce nám nějakej odborník doporučoval v týhle fázi nasadit bačkůrky. Ale musí být s tvrdou patou, kotníčkový, na šněrování nebo kovovou sponu! A měly by být o 1-1,5 cm větší než nožka.
Já kupovala bačkůrky až v 11ti měsících - mám lenocha
Takže doma Maty běhal v bačkůrkách, venku (v kočárku) měl jen ponožky, aby si noha odpočala. Teď ve dvou letech to máme naopak, doma běhá bosky, venku a u babiček v botech/bačkůrkách.
Ma pani prodavacka v krame z botkama poradila a ukazala obkreslit nozku na papir,podle dylky ulomit spejli a ta spejle by pak krasne mela „zaplout“ do botky + ten centacek na vic.
ahoj, můj Filípek lezl po 4 od 6ti měsíců, v 7 začal obcházet nábytek, samostatně chodil před 11tým měsícem. V době lezení a obcházení nábytku měl jenom měkké kožené capáčky. Když chodil sám, tak na doma měl capáčky, na ven pevné botičky a na kotníkové bačkůrky + boty jsme přešli asi od 14/15 měsíců.
Odborníci se taky rozcházejí ohledem doporučení botiček, jak dlouho kotníčkové, na doma nebo ne… já jsem se to snažila přizpůsobit tomu, jak se Filip pohyboval. V období lezení byl schopen vylézt na postel, sedačku - když byl bez bot, tak se postavil normálně na špičku, pracoval krásně s chodidlem. Když měl boty, tak se postavil na hrot pevné boty!!! vždyť ty svaly pak v pevné botě vůbec nepracují, je to jako ortéza, zvlášť pokud je dítě malé a neumí ani svojí vahou ohnout botu!
Klidně jí můžeš učit sednout si ze stoje. My jsme Filipa učili slézt z postele hodně brzo, aby neskákal po hlavě - prostě jsme ho naučili couvat
tak proč by se dcerka nenaučila sednout si ![]()
Mě si malá v 10ti měsících stoupá kolem nábytku,ale o chození zatím nemůže být řeč. A botičky rozhodně nemáme.Čekám až začne opravdu sama chodit.Do té doby at má nožičku volnou,a může s ní pracovat ![]()
Ahoj, zrovna teď mi říkala dr. že doma pokud jsou koberce tak ať je jen v ponožkách s protiskluzem, pokud je plovoučka tak bačkůrky. Já jsem jí teda teď boty koupila, s tím že jsou větší, teď jí je budu dávat na nohy třeba když jí budu mít na bobech, v capáčkách jí zebou nohy.
Moc děkuju za rady, tak to zatím nechám být, ona stojí jen v postýlce. Když jí mám venku tak spíš leze.
Hezký večer
Jaké botky jste měli pro miminka, nebo spíš batolata? Jako nemyslím boty, ale prostě jak jste řešily nožky v teple? Malá mi botky nesnese a když se mi podaří ji je nasadit, tak stejne jdou hned dolu…
@PolinkoMaly Tlusté ponožky, pokud už leze, stoupá si, tak protiskluzové. Případně pak kožené capáčky.
@ZuzaM píše:
@PolinkoMaly Tlusté ponožky, pokud už leze, stoupá si, tak protiskluzové. Případně pak kožené capáčky.
taky tak ![]()