Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
možná tu už takové téma bylo, ale já jsem ho nikde nenašla. Chtěla jsem se zeptat, od kdy se má dávat dítěti lepek? Četla jsem, že po šestém měsíce. Bylo tam napsané, že se nemá dávat moc brzy a zase né moc pozdě, tak nevím kdy. Jak jste to řešili vy?
Děkuji předem za odpovědi.
davala jsem po prvnim roce- nemam pocit ze by bylo kam spechat.
Ahoj,
my dáváme od osmého měsíce, v poradně zase dr. říkala, že neotálet, že v tomto případě je později spíš na škodu. Prý je takové „okénko“ kdy je pro střeva nejlepší ten lepek zavést a to je právě kolem těch osmi měsíců.
Kalinka
Ja jsem lepek zavedla taky nekdy kolem 8 mesicu, kdesi jsem cetla, ze hlavne dokud se koji (pokud se teda koji)… Ze jako se na lepek telo adaptuje lip ve spojeni s MM.
U nás pomalounku v 6ti měsících, ale nemá ho moc často, kaše na noc dělám většinou z belepkových mouk (kukuřičná, rýžová, amaranthová) a z pečiva má nejradši kukuřičné plátky.
Malá byla kojená do necelých 4 měsíců.
Ono je to zase co doktor/rodič/výž. odborník, to jiný názor a vliv na to mají i alergie v rodině.
Ahoj.
Mezi 6 měsícem a prvním rokem. Hodně podle zátěže v rodině. Radim měl alergii na bílkovinu kravského mléka a lepek jsme měli zavádět kolem jednoho roku. Ne později.
Beruška ![]()
ahoj,
my jsme začli dávat lepek od 9. měsíce (stále ještě u toho kojím). Záleží tedy určo na rodinné zátěži, když má někdo sklon k alergii, tak asi později..