Od kdy koření?

33278
29.4.14 22:09

Od kdy "dochucovadla"?

Od kdy můžou děti „dochucovadla“ typu skořice, vanilkový lusk, čerstvé bylinky (oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn, majoránka).
Pokud možno by mě zajímal nějaký relevantní zdroj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10482
29.4.14 22:14

Ten asi nedostaneš.. proč nepoužít zdravý selský rozum? v bylinkách nevidím nejmenší problém, klidně hnedka, jak mám pocit, že dítě jí.. můj starší miloval kopr, někdy od 8m tuším?
skořice - tam bych počkala, je to tropický plod, ty já zaváděla později.
vanilkový lusk totéž - cizokrajné, míněno mimo náš zeměpisný pás. počkala bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
29.4.14 22:15

Tak to mas v podsatete same alergeny a ty nase dr. doporucuje az po tretim roce spolecne s medem. Nazory na to se ale velmi lisi, takze jestli veris sve dr. konzultuj sni. Nekdo dava od roka… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7601
29.4.14 22:20

Davam asi od 8 mesice, jak oregano, tak skorici, zkousim po troskach a kdyz nereaguje tak dam vic a vic :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7544
29.4.14 22:23

Já teda dceři skořici a ani vanilkovy lusk nedavam… Ale bylinky po roce jsem začala dávat dokonce i doktorka se sestrou mi řadily ať zkusim dřív ať se dystak alergie projeví dřív. Naše doktorka je i alergolozka a je taková ta normalni doktorka a ne ta tabulkova. Takže rádi i podle dítěte :nevim: ale jak už se tu psalo každéj ma jinej názor a ja neznám nikoho z kamarádek kdo by nedával třeba bazalku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
29.4.14 22:24

Dávám cca od roka. Zdroj nevím, nevidím na bylinkách nic hroznýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
29.4.14 22:24

Já dávala bylinky do prvního příkrmu, teda petrželku nebo kopr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
29.4.14 22:26

@evill hele, neber to zle, čistě zvědavě.
proč se alergeny mají dávat po třetím roce??? nechápu. a med? proč po 3roce.? co do té doby jako dítě jí? co říká dr. na soju, rýži, na rohlíky (lepek)? na mlíko? proč se divíš, že roční dítě jí něco s bazalkou?

alergenem je přeci cokoliv, co obsahuje bílkovinnou složku. plus spousta dalších látek vyvolává přecitlivělost. a přístup vyhýbání se alergenům je dávno překonaný..
A co je vlastně špatného na bazalce, oreganu, rozmarýně? mezi 14 povinně značených alergenů to nepatří,. chápu cizokrajné..

myslím, že lepší zavést pomalu do stravy, kontrolovaně, než to dostat někde v koktejlu ve školce. skryto pod směsí koření. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.4.14 22:29

Bylinky jsem dávala skoro hned. Kmín je třeba dobrý na bolení bříška, takže ho měl vlastně jako odvar už před příkrmy.
Se skořií jsem postupovala opatrně a porpvý jí měl asi v roce a půl. Ale to jenom kvůli mojí docela silné alergii na ní.

• Citovat
  • Upravit
2418
29.4.14 22:29

No ja mam od doktorky okopirovany takovy dlouhy elaborat o prikrmech a cituji:„Od osmeho mesice muzete jidelnicek ditete opet zpestrit. Z mlecnych vyrobku muze i zakysanou smetanu, tuk, mouku - takze i jisku. Muze jednodruhova koreni (cerstve zelene bylinky, kopr, mlety kmin, zazvor, sladkou papriku), mozno i trochu cesneku a malinko cibule. Muzete tedy pripravit miminci omacky, treba koprovku, kure na paprice, pro deti, ktere dobre snasi rajcata i rajskou. Stale mesolime.“ Ja uz male 9m dala pazitku, do polevky petrzelku a bezne pouzivam kmin a uz mela v jidle i trochu suseneho cesneku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7544
29.4.14 22:31

@Janha taky jsem dostala tenhle jídelníček a dcera miluje kuře na paprice :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
29.4.14 22:34

@Šmouli88 na kure na paprice se teprva chystam, ale ta moje treperenda je silene vybirava, dneska mi hodila bobek na kasi z cervene cocky, brambor a mrkve, tsss, chutnalo to i mne :mrgreen: tak jsem na tu omacku s ryzi zvedava…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
29.4.14 22:39

Relevantní zdroj nemám, ale selský rozum říká, že tohle může téměř od prvních příkrmů :nevim: akorát teda se skořicí bych počkala do roka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7544
29.4.14 22:42

@Janha tak unas kuře na paprice může mít s knedlikem, těstovinami i ryzí a chutná ji to. Je to asi jedno z mala jídel co sni a celý :lol: ještě ji smakujou zeleninovy karbanatky na suchu delany v troubě s kaší a nebo různé zeleninou směsy ty miluje. Hrášek, kukuřici, mrkev, rajče i syrový a ted si oblíbila cuketu. Jinak salatova okurka je unas taky hit :palec: jako čočka u nás taky moc nejede a to bude mit po tatinkovy…ale minulé jsem si udělala salát se zeleninou a čočkou a ona mi půlku zhltla a říkala mnam mnam, tak to abych se vni vyznala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
29.4.14 22:44
@Janha píše:
No ja mam od doktorky okopirovany takovy dlouhy elaborat o prikrmech a cituji:„Od osmeho mesice muzete jidelnicek ditete opet zpestrit. Z mlecnych vyrobku muze i zakysanou smetanu, tuk, mouku - takze i jisku. Muze jednodruhova koreni (cerstve zelene bylinky, kopr, mlety kmin, zazvor, sladkou papriku), mozno i trochu cesneku a malinko cibule. Muzete tedy pripravit miminci omacky, treba koprovku, kure na paprice, pro deti, ktere dobre snasi rajcata i rajskou. Stale mesolime.“ Ja uz male 9m dala pazitku, do polevky petrzelku a bezne pouzivam kmin a uz mela v jidle i trochu suseneho cesneku.

Ty máš asi stejnou doktorku. Výraz miminčí omáčka, to samý nám dala ta naše taky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí