Od kdy jí dítě samo?

IMI
2766
27.2.10 22:58

Od kdy ji dite samo?

Ahoj, mam dotaz: Od kdy se dite naji samo? Tim myslim, ze si da lzicku s jidlem do pusy. Mates ma 16 mesicu a krmim ho sama lzickou nebo vidlickou. uz takhle mizerne ji a neumim si predstavit, ze by se najedl sam. Spis by bylo vsechno po stenach atd. Na ruce je sikovnej, ale jidlo moc nemiluje, takze na to asi prdi. Kdy zacaly vase deti jist samy? Mam jeste cas nebo jak ho naucit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
27.2.10 23:05

casu mas urcite dost minimalne do nastupu skolky… :oops: :wink:

zkusila jsi mu nekdy tu lzicku pujcit? :nevim:

u nas je spis opacny problem, uz skoro neexistuje abych ho krmila, protoze je desne samostatnej, coz u nekterych jidel je fajn, ze se naji hezky s nami uz, ale neco je pak vsude okolo a me moc nebavi uklizet po jednom najedeni komplet celou kuchyn vcetne kocky, zaclon atd…ale jak ho chci krmit ja tak je reeev, takze to si taky moc nevyberu.
ale nase dite ma superapetit po rodicich, takze naprosto jina situace, to nejde moc srovnavat.
I kdyz je pravda, ze vic samostatnej v tom jidle zacal byt nekdy kolem tech 16m, jak jste ted vy, ale prislo to vcelku ze dne na den, takze bych to asi moc nehrotila a nechala to na nem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
27.2.10 23:05

V roce a půl jsem jí dala jednu lžičku, malá se snažila nasoukat ňamku do pusinky, mezi tím jsem jí krmila druhou lžičkou (protože jinak by se moc nenajedla) :mrgreen: Občas jsem jí pomohla nasměrovat ručičku s její lžičkou do pusinky (pravidelně jí držela obráceně - žlábkem dolu, tudíž jí to všechno vypadlo). Ve dvou letech už papká sama. Zvládá lžičku i vidličku. Umí si jídlo i ke konci pěkně vyškrábat, když jí chutná. Nůž zatím nepoužíváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
27.2.10 23:09

Nase dceruska se nejradsi krmi aktualne rukama…dostane vidlicku nebo lzicku a stejne ji nepouzije. Takova bramborova kase vsude kolem ni je fakt bezva :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
27.2.10 23:13

Holky, dik. Lzicku sem mu pujcila, on si ji i vezme sam, ale az po jidle a pouziva ji jako palicku na mlaceni do cehokoli. Prave on moc neji normalni jidla, krupicnou kasi a tak jeste jo, ale obed- omacky a polivky - jsou docela boj. Jediny, u ceho se naji, jsou videoklipy z youtube. To to mu to rychle nastrkam do papule, nez mu dojde ze ji. Jak mu to dojde, je to v haji :-( Jeste tak sni veci do rujky, kdyz u toho muze chodit. Je proste blbe navyklej jist, ale ja nemam nervy, abych mu vypnula klipy a drzela ho v seslicce na kazdy jidlo a prala se s nim, nebo ho proste nechala at neji, az kdyz bude mit fakt hlad. On i ji dost, ale sam si holt na jidlo nevzpomene :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
27.2.10 23:30

Ahoj IMI, každé dítě je v tomhle hrozně individuální, třeba našemu Honzíkovi už je budou za 2 měsíce 2 roky a když mu dám lžičku ať jí sám tak jen patlá a patlá a když už si ji dá do pusy, tak zásadně obráceně, žlábkem dolů, takže cokoliv co nemá konzistenci hustý kaše skončí na zemi. Ale dávám tomu ještě čas, jsou děti které už v roce a půl snědí samy i polívku, některé se pořádně neumí najíst ještě ve 2,5 letech, ale všechny se to dřív nebo později naučej, takže nám nezbývá než se obrnit trpělivostí a zkoušet :) Já to teda odkládám po marných pokusech na jaro, to budeme jezdit na chatu, tam ať si na zahradě patlá a učí se jak chce :) Doma bych musela každou chvíli malovat, na chatě se to přes jaro a léto naučí a pak už to bude určitě hezky zvládat i doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
27.2.10 23:40

IMI, když byl dceři zhruba jeden rok, tak byl taky problém s krmením, trvalo to i docela dlouho.
Neustále od jídla utíkala, když jsem jí dala na vysokou židli, tak se kroutila a soukala ven, prostě nevydržela chvíli sedět.
Abych do ní dostala alespoň kus žvance, tak jsem jí občas dala večeři ve vaně, tam si hrála a v klidu jedla.
Už se ale trochu sklidnila, papá sama, i když u toho jídla sebou pořád šije, nebo alespoň kope nohama :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
27.2.10 23:42

nety Prave, uz sem premejslela i o jezeni ve vane nebo v nejakym stanu :lol: Uz ted je koberec humus, a to sem ho pred mesicem drbala :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
27.2.10 23:43
IMI píše:
Holky, dik. Lzicku sem mu pujcila, on si ji i vezme sam, ale az po jidle a pouziva ji jako palicku na mlaceni do cehokoli. Prave on moc neji normalni jidla, krupicnou kasi a tak jeste jo, ale obed- omacky a polivky - jsou docela boj. Jediny, u ceho se naji, jsou videoklipy z youtube. To to mu to rychle nastrkam do papule, nez mu dojde ze ji. Jak mu to dojde, je to v haji :-( Jeste tak sni veci do rujky, kdyz u toho muze chodit. Je proste blbe navyklej jist, ale ja nemam nervy, abych mu vypnula klipy a drzela ho v seslicce na kazdy jidlo a prala se s nim, nebo ho proste nechala at neji, az kdyz bude mit fakt hlad. On i ji dost, ale sam si holt na jidlo nevzpomene :roll:

IMI tohle mlaceni u nas nastava tak po snezeni 1/2 porce, kdy uz nema takovy hlad aby jedl sporadane…v tu chvili ho ale parkrat upozornim a kdyz to nestaci, jde od stolu. Nekomu se to bude zdat mozna dost tvrde, ale na rozdil od jineho je to funkcni, vetsinou si ted uz po upozornenich rozmysli dvakrat :lol:

Ja jen k tomu jidlu u tech videoklipu, me tohle dost vadi (tim ti nerikam nedelej to tak, samo kazdej podle sebe :wink: ja jen pisu svuj nazor :kytka: ), takze kdyz mel manzel snahy ze maly muze jist u tv, tak jsem razne zakrocila…bude asi tezke to zmenit pokud budes chtit, ale pokud bys opravdu chtela myslim ze je nejvyssi cas, pak uz to bude jen tezsi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
27.2.10 23:45
mumisek píše:
IMI, když byl dceři zhruba jeden rok, tak byl taky problém s krmením, trvalo to i docela dlouho.
Neustále od jídla utíkala, když jsem jí dala na vysokou židli, tak se kroutila a soukala ven, prostě nevydržela chvíli sedět.
Abych do ní dostala alespoň kus žvance, tak jsem jí občas dala večeři ve vaně, tam si hrála a v klidu jedla.
Už se ale trochu sklidnila, papá sama, i když u toho jídla sebou pořád šije, nebo alespoň kope nohama :mrgreen:

:pankac: u nas je zase jidelni zidle jedina kde chvili posedi…mozna proto ze vi, ze z ni neutece tak to vzdal :lol: …ale kopat alespon nohama je samozrejmost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L-enny
28.2.10 00:06

syn jí od roka sám. Takže to zkoušel sám lžičkou, a teď už jí úplně sám i vidličkou. baští polívky, i druhé jídlo. Běda, kdybych ho chtěla krmit. Za měsíc mu budou dva roky. Na tohle on je šikulka. :wink:

• Citovat
  • Upravit
921
28.2.10 07:30

Náš Matýsek jí buď sám rukama (když to jídlo dovoluje, tj. bez omáčky, spíš jen uvařená zelenina na kousky s masem, možná jen trochu omočené ve smetaně), to je paráda, to se i najím sama v klidu.
Při ostatních jídlech má vždy i svou lžičku a já ho krmím a on to mezitím taky sám zkouší. Už to párkrát zvládne, ale samotného bych ho třeba přesnídávku nebo jogurt nenechala jíst. On se občas zapomene a začně máchat s tou nabranou lžičkou. No už máme zacákanou stěnu u jídelní židličky, ale zas tak moc to neřešíme (asi jsme prasátka nebo pragmatici :twisted: ).

Ale abych to shrnula, sám se snažil nabrat jídlo už někdy ve 13 měsících, sám rukama komplet jídlo sní až od 15 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58833
28.2.10 08:00

IMI každé dítko je úplně jiné. Starší dcera začala sama jíst lžičkou až po 2. narozeninách. Do té doby neposeděla, pořád pobíhala a byl docela problém ji nakrmit. Pro nás v té době taky bylo lepší ji nakrmit, protože sama by nesnědla nic. V dnešní době jí úplně samostatně, ale stále se ráda nechá nakrmit hlavně od babiček - má 5,5 roku a druhý rok chodí do školky
Mladší byla od malinka jedlík, tak jsem nechávala jíst samostatně asi od 10 měsíců rukama a postupem času přešla na lžičku. V 18 měsících byla schopná se nakrmit samostatně lžičkou bez většího nepořádku a pobryndání :wink: Krmit se nenechá nebo jenom výjimečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
28.2.10 08:35

Maty asi v 11ti měsících musel jíst sám. Nemuměl to, ale já jsem do něj lžičku nedostala :roll: Tak jsem ho nechala bojovat. Pokud se nenajedl a měl hlad, jeho problém. Dostal až další plánované jídlo. Navíc jsem se zasekla a odmítla servírovat jídlo kdekoliv jinde než v židličce. Pár hysterickejch záchvatů jsme měli, ale musím uznat, že se snažil jíst, jako první uměl jíst pribiňáka a bramborovou kaši, a pak už to nějak šlo. Rozumně se najedl tak v 1,5 roce. Teď se nebojím ho nechat jíst samotného i v restauraci, i když ho omotám plínkou a polívku má všude.
Ale kamarádky kluk uměl vzorně jíst už v roce, ale on je celkem extrém ve všem.
Každé dítě je jiné a záleží na každé mamince, jestli je ochotná likvidovat ten bordýlek po obědě. A jak už tady zaznělo, do školky je času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
28.2.10 09:03

Podle mě dítě, které jí rádo, se nakrmí samo brzy, a naopak. Aspoň tak u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí