Držení lžíce při jídle
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Držení lžíce při jídle
Ahojky holky, chtěla bych se zeptat jak zprávně učit dítě držet lžičku a do jaké ruky. Malej má 18 měsíců, snaží se jíst sám. Nechávám ho jíst chleba, rohlík, většinou oběd apod. Maty je malý gurmán, když jí pečivo, tak většinou momazánku nebo co má na něm srípe prstíkama a strká si to do pusinky. Potom sní pečivo. Hraje si s tím, ale všechno sní. Polívečku si dává sám, je jasný, že je to i všude kolem. Drží si lžíci levou ručičkou, tak přemýšlím, zda ho neučit do pravé. Masíčko a přílohy se někdy snaží ručičkama, někdy lžící.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nabízej mu lžičku neutrálně, ani do pravé ani do levé, uvidíš že čase začne sám preferovat tu „svojí“ ruku, Anežce jsou dva, a i ted občas používá levou ruku místo pravé, ale vím, že bude nejspíš pravačka, protože pravá má častěji přednost. O tom, že se děti nemají přeučovat určitě víš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No mi mu právě necháváme svobodu
I v jídle, snažíme se mu pomoct, ale taky ho necháme ať se seznámí s jídlem a ošahá si ho pořádně. je to dítě, nemusí jíst podle etiky. A taky mu hrozně chutná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepřeučovala bych, dcerka dlouho jedla oběma, bylo jí to fuk, dneska je z ní pravák. Syn jedl skoro hned pravou. A pokud by mělo být dítě levák, tak si stejně lžíci bude přendávat.
Máme v rodině leváky, takže jsem dávala lžíci před dítě, aby si chytilo samo, jak potřebuje, abych ho do něčeho netlačila. Když tak dej z každé strany jednu lžíci, uvidíš, po které sáhne dřív. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ti jde o svinčík, tak to je zcela normální. Anežce je přes dva roky a denně řeším pobryndaný trička, politej stůl a židli, popř podlahu. Jí lžící nebo vidličkou a přesto, když ji nejde nabrat, tak se s tím nepárá, položí příbor a krmí se rukama. Když na ní kouknu, co jako dělá tak mi ještě klidně řekne „to jsem ale čuně co?“
A mimochodem zááávidím, že tvůj kluk snese bryndák
U nás absolutně nemožné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, urcite bych ho nenutila drzet lzivi jenom v urcite ruce, P/L ruka se vyhranuje az tak ve trech letech nejdriv.
A jak spravne ma drzet lzici, nejlepe vlastnim prikladem
, ale i na to je jeste brzo. Uvidis az ziska potrebnou jistotu, tak teprve potom mu tam ty prstiky skladat jak maji byt
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nas malej je pomerne linej, kdyz mu dam lzicku, at ji sam, tak da 3-4 sousta a pak se slovy „mami“ mi to poda ![]()
Ale kdyz uz ji (nebo kresli nebo neco), tak to dela vetsinou (90%) levou rukou.
Zatim to neresim, u nas levaci v rodine nejsou, jen nasi jsou oba preuceny, tak uvidime, jak to bude casem.. Neprendavam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Murko, to u nás musí být bryndák.
Teď jsme koupili i silikonový s korýtkem a měla jsem strach, ale bez problémů. ještě pod to dám i plenku, ale i tak se neubráníme, že je to někdy na kalhotech. Mě i zajímalo, zda mu dát volnost aby jedl rukama nebo ho učit aby pěkně jedl? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zatím bych mu nechala volnost, at jí jak chce, a nabízela mu lžičku. Pokud bude mít na talířku kousky, co jdou napíchnout, tak zkus dětskou vidličku. U nás je VELMI oblíbená, Áňa si ráda kousky napichuje. Připadá si důležitá a velká, protože já mám přece taky vidličku
. Už se ptala i na nůž, ale to ještě teda nemá šanci, to by byl masakr ![]()
A o tom bryndáku, ono je to všeobecně. Nenechá si sáhnout na krk, nesnáší roláčky nebo přitaženou šálu. Hned to tahá z krku pryč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych malému nechala volnost a spíš, jak říkají holky, šla příkladem.
Když mi Maty konečně začal držet pastelku rozumným způsobem, tak se chlap rozhodl, že ho naučí držet ju správně
Výsledkem bylo, že ju chytal „jak prase kost“, že ani kreslit mu nešlo. No a další týden trvalo, než se Maty vrátil k původnímu úchopu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mám dotaz, dcerka začíná jist lžičkou ale drží ji tak prapodivne
když se jí snažím ukázat jak na to správně tak po 2-3 soustech si ji zase přetoči… Momentálně sama ji tužší jogurty, jak ste naučili děti držet správně lžičku? Nebo jste tomu dali čas a děti si správné držení časem odkoukali? Máme 18 měsíců… Jo a jak vám bašti třeba namazanej chleba? Malá jakmile je něco něčím namazany tak na to nechce sáhnout aby se neumazala… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chleba jsem mu mazala, krájela na kostičky a pokud chtěl, napichoval si malou, dětskou vidličkou. On to ovšem vždycky po čase vzdal a pustil se do toho rukama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neřešila jsem jak drží příbor. Ukázala jsem, ale nechala ho ať si jej drží jak chce. Časem se to naučil správne. Syn (2 rok) ma dodnes problem sníst cokoli namazaneho - radši si maže kazde sousto sám. Nebo mu to namazu a nakrajim na sousta, to pak sní.
- Citovat
- Upravit
Dcera s tím měla taky problém, ale nedala si říct, tak jsme to vzdali a časem se to sama naučila, nevim, jestli na to přišla sama, že se jí to bude takto držet líp nebo to okoukala od nás. ted je jí osm let a drží příbor naprosto správně.
- Citovat
- Upravit