Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat, mám doma nosítko manducu. Od kdy tam můžu drobečka dát a jak dlouho tam ze začátku může být? Mám doma práve přivezeného novorozence.
Na to má každý jiný názor
My chodili na rehabilitace a podle dětské i rehabilitační sestry-čím méně, tím lépe. Teprve až když dítě samo sedí, tak déle…Dokonce i ortoped mi řekl, že v žádném případě šátek není vhodný na delší nošení u miminek ač se říká opak
Takže já jsem zastáncem nosítko nebo šátek (vzpřímená poloha) nejdřív kolem 3.měsíce (lépe půl roku) a ne na dlouho (tozn. žádné výlety na půl dne v šátku atd.).Ale je mi jasné, že tady budu nejspíš vyjímka ![]()
No a nebo nosit v poloze vleže, s tím nemám zkušenost, ale lze to.Tam je to potom jedno…
Teoreticky od narození- je tam novorozenecká vložka. Ale obě holky mi v manduce jako úplně malinký moc neseděly (i když to neznamená, že tam byly špatně uložený nebo že by se jim tam nelíbilo), měla jsem pocit, že vypadnou, když se ohnu
Pořádně jsme si to začly užívat tak kolem 3-4m, kdy už držely hlavu, zajímalo je dění kolem a byly větší. Ale jestli potřebuješ mimino třeba uhoupat, tak klidně v manduce, při správným uložení má dítě dobře nožičky od sebe-což je třeba blbý u šátku, když má nožky u sebe a k tomu třeba nález na kyčlích..
Ja davam od 5 mesicu, ta novorozenecka vlozka mi nesedi, navic mam pocit, ze v nositku neni maly imino dostatecne utazeny.
Od nozeni nosim na stojaka v satku, dyl jak hodinu v kuse mi tam novos nevydrzel, vzdycky se probral a chtel jist.
Ja osobne bych projela bazarky a koupila elastik a nosila dite v nem, nez bude dostatecne velke, aby mohlo byt nosene na celou sirku nositka.
Poprvé jsem ji tam dala, když jsem s ní šla na vyšetření kyčlí po šestinedělí, ale to mám 5 minut od domu tak tam byla chvilku. Potom jsem si dala pauzu a nyní ji v tom nosím, ale tak max hodinu, déle tam být ani nechce.
Já dávala hodně brzo, nám naopak ta novorozenecká vložka krásně sedla. Ale nijak dlouho tam nikdy nebyla, bylo to jen na cesty k doktorce, na nákup a tak. Na výlety jsme vždycky brali i kočárek a střídali podle potřeby/ufňukanosti ![]()
Manduca je od 3,5 kg dítěte. Já ji v tom začala po chvilách nosit cca od 4 týdnů. Novorozenecká vložka ji seděla dobře a utažená v Manduce byla fest ![]()
Ja nosila od 3 tydnu s novorozeneckou vlozkou. A na ortopedii mi rekli (maly mel siroke baleni), ze do nositka ho mit nemusi, ze v nem ma nozky jeste vice roztazene. O nevhodnosti nic nerikali. Na kratsi pochuzky (posta, doktor…) to bylo k nezaplaceni. A pri rustu zoubku, kdyz se chtel nosit, tak jsem ho tam soupla a zvladala s nim varit, lehci uklid… jen ohyba se spatne
Ja mam teda oboji, v satku byl od hned, manducu jsem zkousela na konci sestinedeli, ale novorozenecka vlozka mi nesla vubec nastelovat a to mi to PA ukazovala, proste se tam postavil - zaprel nohama a rval. Za dva tydny cca uz to slo bez vlozky.
@elchirk píše:
Ja nosila od 3 tydnu s novorozeneckou vlozkou. A na ortopedii mi rekli (maly mel siroke baleni), ze do nositka ho mit nemusi, ze v nem ma nozky jeste vice roztazene. O nevhodnosti nic nerikali. Na kratsi pochuzky (posta, doktor…) to bylo k nezaplaceni. A pri rustu zoubku, kdyz se chtel nosit, tak jsem ho tam soupla a zvladala s nim varit, lehci uklid… jen ohyba se spatne
Ohýbat se mi nešlo vůbec - jsem dobře posilovala stehenní svaly ![]()
Já tam začala malou dávat po šestinedělí, ale střídala jsem nošení i v šátku. Pro mě má Manduca ohromnou výhodu ve vedrech - člověk není tak nabalený. Úplného prťouska bych tam ale nedávala, radši do kolíbky do šátku
Sice výrobce uvádí dříve, ale na jedné straně je názor, že dokud dítě nesedí tak nenosit, na druhou stranu u dobrého - ergonomického nosítka nebo dobře uvázaného šátku v tom nevidím problém, protože právě nošení malých dětí je po příchodu na svět hodně důležité, takže sem se to tehdy snažila řešit kompromisem, malou sem začla nosit od 2. měsíce a nosila nejprve jen na chvilky, delší cesty až cím více se blížil sed ![]()
DObré ráno, oživuji diskusi a omlouvám se, jestli to tu někde je, ale nemám čas hledat. Jedeme na výlet, kde je lanovka a nevím, jak lanovkou s malým nahoru. Má 15 kg a tak mě napadlo dát ho do nosítka, máme manducu, ve které už ale hóóódně dlouho nebyl. Vejde se do ní ještě (ještě spí, samozřejmě pak vyzkouším, ale jestli je vůbec pro takové děti ještě)? Můžu jí mít na břiše s tak velkým dítětem? Díky moc za odpověď ![]()
@Bublana nedávno jsem jela lanovkou a měla jsem 15kg kluka na klíně. nedovedu si představit nacpat ho na tu cestu do manducy.
ale normálně ho nosíme na zádech. má teda 2.5roku.
@luciášice píše:
Na to má každý jiný názorMy chodili na rehabilitace a podle dětské i rehabilitační sestry-čím méně, tím lépe. Teprve až když dítě samo sedí, tak déle…Dokonce i ortoped mi řekl, že v žádném případě šátek není vhodný na delší nošení u miminek ač se říká opak
Takže já jsem zastáncem nosítko nebo šátek (vzpřímená poloha) nejdřív kolem 3.měsíce (lépe půl roku) a ne na dlouho (tozn. žádné výlety na půl dne v šátku atd.).Ale je mi jasné, že tady budu nejspíš vyjímka
No a nebo nosit v poloze vleže, s tím nemám zkušenost, ale lze to.Tam je to potom jedno…
nedá mi to.. - tohle je zajímavé, mi zase ortoped řekl, že na stojáka řádně utažené v šátku je to nejlepší
že teda rozhodně ne v kolíbce, tenhle úvaz nemají ortopedi přes kyčle rádi. holt každý pes jiná ves
![]()
jinak ani mně novorozenecká vložka v manduce neseděla, přišlo mi to volné.. do 6 m jsem nosila v šátku a pak víc a víc manduca.