Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
před pár dny jsem tu řešila zkrácený čípek a bolesti. nechali si mě v nemocnici na infuzi, s čípkem 21mm. po pár dnech byla kontrola a nález už byl 31mm, přešla jsem na tablety a teď se čeká, co to udělá. když se to nezhorší, tak by mě pustili domů.
a já teď řeším další problém. co když se to vrátí? od kdy už je v pořádku porodit? a nemusím mít strach? myslela jsem, že vše před termínem je špatně, ale byla jsem vyvedena z omylu, že normální je rodit od určitého týdne. ale který týden to teda je? kdy už je to do porodnice a kdy ještě na pohotovst???
předem děkuji za všechny rady a názory
Od ukončeného 34.tt. má mimino všechno jak mít má, včetně dozrálých plicí. Ale týden pro přežití je 24.tt, ale to je mimino ještě hodně malý a musí být dlouho v inkubátoru ![]()
@Seizdra takže kdybych začala rodit 34+0, tak už nebudou porod zastavovat? a dávat mi infuzi, atd…mohla bych normálně porodit?
@Adduše Tak asi by se snažili to ještě oddálit, co já vím, nejsem doktor ani jsem nebyla v té situaci. Myslím, že by to nechali „dojet“ jen v případě, že by to zastavit nešlo, ale jak říkám, nejsem doktor, takže nevím, jaký jsou jejich postupy v případě, že začneš rodit 34+0 ![]()
@Seizdra dobře. já jsem teď 30+5. tak jenom zjišťuji situaci. a co by se dělo kdyby…
24.tt je hranice mezi potratem a předčasným porodem..Někde se můžeš třeba i dočíst, že miminko je občas schopné přežít když dosáhne 500g..Normální je, když se miminko narodí po 37.tt.Všechny miminka narozená před 37.tt jsou vlastně narozená předčasně. Ale i když se miminko narodí třeba ve 32.tt tak může být zdravé..Takže ono to spíš záleží na to jak je miminko silné a jak celkově to těhotenství probíhá..
Snad to trošku pomůže
@Adduše Tak tu kritickou hranici už máš za sebou, ty 4 týdny určitě nějak vydržíš a nakonec budeš přenášet a půjdeš na vyvolání, jako já. Mně hrozil předčasným od 24tt ![]()
@mikkeilla @Seizdra trochu jste mě uklidnily holky. no snad to aspoň ty 4 týdny ještě udržím. ale raději bych to udržovala doma než v nemocnici… ![]()
Poměrně významná hranice je cca překonaný 32.tt. V tom 34.tt už teoreticky dítě nemusí potřebovat pomoc s dýcháním, ale může, donošené se dítě bere od 37+0 a 2,5kg.
Věřím, že miminko bude v pořádku..Hlavně se nestresovat
Hlavně dneska je to lékařství tak pokročilé, že věřím, že i kdyby jste porodila za týden, tak miminko bude v pořádku.. ![]()
@Gladys ano, to mi říkala známá PA - vydržet do ukončeného 32.tt.
@Adduše píchli ti pro jistotu kortikoidy na dozrání plic? Já rodila 31+0tt a miminko naprosto vše zvládalo. Jen trvalo asi týden, než se rozpapalo. V tomto týdnu už bych se nebála a po 32tt už vůbec ne. Držím pěsti, aby vše bylo OK a miminko přišlo na svět v termínu ![]()
Já jsem rodila 37+1 a malá měla váhu 3670 a v byla uplně v pohodě prý od 37 týdne to je normální donošené miminko. A myslím i kdyby se narodila i ještě třeba o týden dřív i o dva, že by byla v poho.Si myslím, že i záleži na porodní váze miminka pokud je to nějaký bobeček maličký tak je to horší než když je to malý cvalda
Nikdy nevíš, jak to dopadne..Před pár dny rodila jedna maminka v Motole..Její miminko mělo gastroschízu (což je vrozená vada, kdy jsou střeva mimo břišní dutinu, ale miminka se naštěstí dají operovat, ale bohužel se musí rodit dřív).Děti s gastroschízou mívají většinou okolo 2,5 kg, ale tohle miminko ačkoli bylo narozené ve 36.tt a mělo tu vrozenou vadu, tak vážilo 3800g..Doktoři prej z toho byli nuplně v šoku.. ![]()