Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, určitě tu bylo mnohokrát, ale nenašla jsem tu správnou odpoved
Male budou 13.7. 4 mesice. Kojila jsem s velkými problémy 3,5mesice a ted uz dávám jen UM
chtěla jsem se Vás všech zeptám od kdy jste začínaly s prikrmem? A co jste poprvé dávaly? Četla jsem knihy, ale přijde mi ze kazda píse něco jiného. Proto se ptám zkušených maminek. Moc děkuji ![]()
@kamillka2
V ČR se začíná zeleninou, jako první se většinou dává mrkvička. Spoustu informací najdeš na www.kojeni.net.
Začala jsem po ukončeném šestém měsíci domácí rýžovou kaší, tu jsem pak střídala s jáhlovou kaší a přidávala zeleninu - postupně dýni, mrkev, cuketu, květák, brokolici, pórek atd. Do příkrmů přidávám kvalitní oleje (kokosový, dýňový, lněný, olivový).
@kamillka2
Od 4.m kasi na noc (stejny typ jako UM), pak A 2 tydny zelenina, za dalsi 2 maso, za dalsi 2 ovoce.
Zelenina nejlehci je mrkev, dyne, brambor, sladky brambor atd. Navodu je spousta, kazdy trochu jiny, musis si vybrat ![]()
Začíná se obecně 4+, nejčastěji zeleninou. Mrkev bych nedávala, nevím, proč zrovna mrkev je tak oblíbená, když je to notoricky známý stavěč. Začala jsem dýní.
Nicméně u nás se začalo nemléčnou kaší, kvůli velkému bojkotu mléka, nedostatku kalorií - dítě kaši akceptovalo a s ní jsme do něj dostali potřebnou dávku mléka a něco navíc.
Začala jsem v 5. měsíci jablkem a postupně další ovoce. Po 14 dnech jsem přidala zeleninu. Ale opatrně s mrkví, některé děti ucpává.
A můžou se dělat i stavicky z mrkve či jablicka? Nebo mrkev raději vařenou s kapkou olivového oleje?
Jako první jsem dala be 4,5 měsících mrkev+brambor+hrášek. Někdo doporučuje dávat vždycky jen jeden druh, aby se eliminovaly alergie, ale já jsem už několik týdnů před zavedením příkrmu dávala „ochutnat“ na špičku prstu ze svého jídla, ať to bylo co to bylo. Podle novych výzkumů a doporučení si takhle tělíčko zvyká a seznamuje se s alergeny a příště i když potencionální spouštěč přijde ve větší dávce, organismus už ho zná a přijme jej.
@kamillka2 píše:
A můžou se dělat i stavicky z mrkve či jablicka? Nebo mrkev raději vařenou s kapkou olivového oleje?
olej radši slunečnicový nebo řepkový. Olivový je moc chuťově výrazný
No všude prave čtu ze prikrmy raději od šestého mesice… Tak nevím zda začít uz ve čtvrtém abych něco nepoto ![]()
@kamillka2 nejlepší je nechat to na dítěti. Až se začne zajímat o tvoje jídlo, tak je ten čas. Původně jsem chtěla začít podle chytrých knížek vtom šestým měsíci. Ale on se o měsic dřív dokulil k mojí misce se svačinou a ukradl mi z ní jablko
To už na něm pár dnů bylo vidět, jak ho naše jídlo fascinuje, takže nemělo cenu další měsíc čekat.
@lucenka U nás je to taky tak:) jelikož jsem pracující samozivitelka tak jsem jedna u kojeni, abych do sebe něco dostala. Ted jsem to musela odbourat:) nechtěla jist sve, a ručičkama smátrala po mým jídle:) kdyz me vidi pit z lahve kuli na me oči, jak kdyby viděla svatého:))
@kamillka2 Stejně jako v knížkách, i tady každý napíše něco jinýho
My začali pár dní před 4.měsícem mrkví s oliv.olejem.Ten dávám do každý zeleniny, přijde mi zdravější než obyčejný olej. Odstup 3 dní jsem nějak extra nedodržovala.
Současně jsem zaváděla i lepek. Naše dětská doporučuje trochu krupičky do vody, kde se vaří zelenina. Lepek se i po slití vody v zelenině udrží. Já teda dávala piškoty do ovoce
Jo a kojeni.net ráda
nemám, některé potraviny co tam mají, může jíst dítě mnohem dřív.
Ještě se zeptám někdo převaruje kojeneckou vodu někdo ne. a co vy?
U dcery - kojená částečně, jinak UM jsem začala asi v 5,5 měsících. Nyní mám syna a začnu asi taky tak nějak, teď mu byli 4 měsíce, je plně kojený. Sice po jídle kouká - to je asi normální, ale zatím nevidím důvod proč s příkrmy začít ve 4 měsících - není kam spěchat. Doporučení WHO je od 6tého měsíce - nevím co je to teď za módu začínat ve 4. Může mi to někdo objasnit? Nechci nijak rýpat, jen mě to prostě zajímá, jestli to třeba nejsou nějaké nové výzkumy - zajímají mě podložená fakta, proč se tak děje.