Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
od akeho veku ste Vase ratolesti davali spinkat uz do ich postele?
Ja mam 14 mesacnu dcerku a kedze na ceste je uz bratcek, alebo sestricka, tak rosmyslam, ze by sme uz kupili postel a pomaly ju na nu zvykali.
Akurat vidim problem v tom ze:
po prve - v noci z nej asi parkrat spadne
(v postielke spinka totiz skoro vzdy na sirku tak, ze jej z boku trcia nohy a dost sa v noci prehadzuje a cestuje)
po druhe - ked ju dam vecer do postielky, zaspava uz sama. Niekedy trva aj pol hodiny, no hra sa s medou, pozera von zokna cez zaves… Ked ju dam do jej postele, tak tam asi sama nebude
. Predpokladam ze z nej zlezie, pride k dveram a bude vykrikovat mama
. Z postielky sa nema ako dostat von ![]()
Poradite mi prosim.
Diky, prajem vsetkym prijemny den.
Ahoojky,
tak u nás téma aktuální…spíme ve velké posteli od soboty!!! Máme ale palandu do L a nataženou alepon přes tu část, kde je nad postelí druhé lůžko síť…a pod zbytekm postele jsem nechla matraci z malé postýlky, kdyby náhodou spadla…a používá jí i jako schůdek… ![]()
Jinak samozřejmě první večer vstávala, řvala za dveřma a tak jsem postupovala stejně jako dřív u postýlky,…šla jsem jí zase uložit, dala pusinku, kočičku na spaní…pustila tu debilní melodii na spaní a odešla…Musela jsem takhle asi 5krát a pak usnula…Myslim, že si zvykne…musí mít uzpůsobený pokoj, aby si neublížila…
Klidně se ptej dál…
U nás též aktuální téma, i když náš prvorozený je starší než vaše holčičky… Chystáme se koupit patrovku stím, že zatím bude spát samozřejmě dole. Taky má strach, jak to přijme… Navrhovala jsem, že mu koupíme už velkou postel, protože už je velký( šťastný úsměv), tato motivace občas zabírá (i když se ji snažím moc nepoužívat). Ještě nevím, zda mu prostě k posteli dáme židle nebo raději něco měkkého na zem. Snad to zvládneme všichni(ještě jsem si nezvykla na přdstavu, že od jara bude spát v Jakubově postýlce „někdo jiný“…
Veru
No ja by som v 14 mesiacoch asi este s postelou pockala. Podla mna je to skoro prave kvoli tomu ako pises, ze z nej bude v noci padat. To radsej kupte druhu postielku
, inak budes cele noci bdiet a dvihat malu zo zeme.....
Ahojky
Taky pro nás toto téma začíná být aktuální,chceme prckovi koupit postel a jsem zvědavá jak to bude probíhat..je to docela cestovatel tak se děsím toho jak často bude padat ![]()
Gabka
No já bych to tak tragicky neviděla.....
stačí tu postel nějak uzpůsobit…pokud malá chodí, tak to zmákne, když je zvyklá i sama usínat tak bych v tom neviděla problém…Když v noci spadne…tak do měkýho a zase vstane…maximálně začne brečet a já k ní pujdu a zase jí uložim. ![]()
Plakala mi tu první noc dvakrát, asi se lekla, kde je, ale zase jsem jí uložila a spinkala dál až do rána… ![]()
Prostě jen stála za dveřma a plakala… ![]()
Ahojky,
tak my naštěstí máme postýlek více, ještě po manželovi máme postýlku s postranicema cca 30 cm vysokýma, doma dělanou (šikovný pradědeček). Je velká asi 70×160 cm, tak ještě nějakou dobu vydrží a mimi bude spát v normální dětské postýlce. Starší dcera v ní spí od 9 měsíců.
Známí nedávno řešili podobný problém, starší dítě bude mít v době příchodu sourozence krátce po druhých narozeninách. Teď už trénují, tak koupili klasickou velkou postel, u stolaře si nechali udělat ty boční šprušle. Udělal jim to ze zbytků lamina, mají to asi ze 3 odstínů, je to oddělávací, nejsou to takové ty klasické tyčky, ale takové tenké desečky, materiál neplatili, bylo to ze zbytků, za práci mu dali asi 500 Kč. Jenom to pak sešroubovali a připevnili k posteli. Až starší trochu povyroste, tak to dají pryč.
Míša
Ahojky, malá je ve velé posteli teprve půl roku, ale něco k tomu spadnutí, koupili jsme jí takovou tu černou kovovou z IKEA a ona má tři stupně délky a když je to na té nejmenší tak ty postranice (nevím jak se to jmenuje prostě takový ozdoby na stranách) jsou skoro u sebe takže z ní nemůže spadnout. ![]()
Ahoj, my jsme se prestehovali a tesne pred stehovanim prisli pri bouracce o postylku, takze ted mala spi uz ve velke posteli(tedy spise vetsi, koupili jsme postylku v Ikea, ma jen 170 cm a postranni bocnici) Bocnice je jen do pulky, takze nase cestovatelka dvaktrat spadla na matraci, kterou jsem pro jistotu dala k postylce. Ani se neprobudila a spala dal. Od te doby uz nepada. vetsi problem je u nas s uspavanim, jen jsme to trochu nacvicili v miminkovske postylce, prisli jsme o ni a ted mame problem znovu. To je ale jina kapitola. Zapomnela jsem jeste napsat, ze postylka je nizsi nez normalni postel.
Mroe
Syn spí ve velké posteli od 19m. Máme taky tu černou z IKEY a zatím nespadl. Zato na dovolený nám spadl a…přežil to v pohodě ![]()
Sendy
Tak jsem to vyfotila..ale je to fakt řešení jen paladové

bordel okolo postýlky prosím ignorovat..díky

Ahoj.
Radim putuje do velké postele tento měsíc. V postýlce skáče tak, že očekávám propadlý rošt nebo totální devastaci postýlky, navíc očekáváme v zimě přírůstek, který postýlku zdědí.
Beruška ![]()
U nás taky aktuální téma, jen co jsme zjistili, že čekáme další přírůstek, koupili jsme v IKEA postel 70×160 cm (s poloviční postranicí na jedné straně - pořizovací cena včetně roštu a matrace 1500,– Kč) a ode dne, co jsme ji postavili k ní do pokojíčku se z ní Hanička nechce ani hnout! Hned se do ní nastěhovala, a spinká v ní úplně sama celou noc!
Přeji moc štěstí!
Hanka
Toto téma móóc potřebuju. Kubíčkovi budou 2ročky a původně jsem mu chtěla nechat udělat na míru zvýšenou postel (tak 130cm) pod ní domeček a skříňku, ale jak se to blíží mám strach. Koukneme do Ikei, 1500 je super cena a jako přechod by to bylo super. Nejvíce mám strach z neustáleho vylézání.
Radka
Ahoj,
přesně tohle zrovna řeším, protože v zimě bude mít snad konečně dětský pokoj a zvažuju, jestli už nepořídit velkou postel, mohu některou z vás poprosit? Koukala jsem na stránky Ikey a žádnou postel jsem tam za 1500,– nenašla, se zábranou je tam nejlevnější za 1890,– ale ta zábrana je na mé nároky nedostatečná, tak jestli mi sem můžete hodit odkaz,děkuju moc ![]()
sanynka