Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,jsem tu poprvé,doufám,že to vložím dobře.Prosím Vás,mám dceru,9 měsíců,jsme o dva měsíce narozeni dřív,takže 7měsíců.Pořád čekám,že uslyším nějaké mamamama,tatata,gagaga a nic.Jen když brečí,říká mam.Já šílím,protože jsme pořád nějak kontrolovaní,jestli se vyvíjíme správně a tohle mi na klidu nepřidá.Jak to bylo u Vás? Uklidníte mě
?
Klíííd!
Nepozoruj ji, abys našla chybu, pozoruj ji, jak je úžasná. Ani jeden den se už nebude opakovat… Fakt, snaž se to užít, dokud je hodná ![]()
NEBOOOOOJ…ONA ZAČNE…AŽ TĚ BUDE BRNĚT V UŠÍÍCH.. ![]()
určitě umí zase spoustu jiných věcí,kterých si užívej…jak píše Lasička.
Ahoj, tak já Tě opravdu uklidním. Starší začal tyhle mamama, gegege říkat až někdy kolem roka a půl a teď mele pantem, až hlava třeští
.
Mladší má přes rok a půl a občas vypustí nenene. Jinak prd. Jediné, co mu jde perfektně, je „blééé“ s krásným blicím projevem. To se naučil říkat na bobky venku a že se teda u těch pokajděných trav nakecá
Taky to říká, když se pokaká. Jinak teda máma či táta neříká ani omylem, nějaký „tatata“ teda řekne, když ho hodně přemlouvám, ale jinak prostě „mluví“ se zavřenou pusou ![]()
Takže klídek, ono to přijde, neboj!!!!!
M.
Ahoj,tohle řešila moje sestra.Její dcerka je o měsíc mladší než ta moje.A obě jsou naprosto rozdílné.Moje brzy a krásně pásla koníky,brzy sedala,brzy byly paci,paci a jak si velika? a v 6 měsících mama,tata a pusu nezavře a ta její stále nic.A nakonec v 9 měsících se postavila,začala žvatlat a teď skoro sama chodí.A moje dcerka sotva začala lézt!Ale podle doktorů jsme normální!
Nemá cenu děti srovnávat.Každé dítě je jiné a jak já říkám mluvit a chodit stejně bude!Nebo je okolo nás někdo,kdo nechodí,či nemluví? ![]()
Holky dík,ona je jinak fakt šikulka,ale znáte to.Jdete na kontrolu a doktoři hned všechno zkoumají.Kdyby jsme se narodily v termínu,tak to nikdo neřeší. ![]()
No janě…v určitých věcech nesmíš taky na všechno kývat…malá se mi dlouho nechtěla přetáčet…a taky…už by ale měla…tak jsem už pak říkala,že doma se vždycky přetočí…no a byl klid…
Tak to dobře znám.
Vašík se narodil ve 30tt, kontrol mraky, občas jsem měla dojem, že dokud něco nenajdou, domů neodejdem.
Nenech se znervóznit, každé dítě je jiné a pokud se nejedná o extrémní projevy (a to žvatlání-nežvatlání v devíti měsících rozhodně není), tak to neřeš.Zdravé dítě se naučí úplně všechno a to svým tempem, a ty s tím nic neuděláš.Dneska se mi to radí, ale dobře si pamatuju, že jsem to prožívala stejně.Véna do dvou let říkal jen máma a pak začal během 14 dní mluvit ve větách.Každý má své tempo…
Tak si užívej holčičky a žádný strach. ![]()
Tom ještě v 18m, neříkal ani máma ani táta a pak se „rozmluvil“ asi během 14dní. V 9měsících jsem taky už byla nervní, protože starší už dokázal napodobovat zvuky zvířátek… Takže mi z extrému do extrému… Neplaš je v pořádku.
Ahojky,jak už tady psaly maminy přede mnou,každé dítko je jiné…moje starší dcera do roka a půl neříkala nic a do dvou let jen na všechno ukazovala a dělala éééé pak se rozpovídala a pusu nezavřela…dneska je jí 12let a je na víceletém gymnaziu a má vyznamenání..
))) a to mi tehdy všichni kolem říkaly že to není normální a že jí asi něco je…
Je to tak.Teď to nějak víc prožívám,jsem na měkko.S těma kontrolama je to tak,když se mi zdá,že je to ok,tak nás doktorka zpraží,že pomalu odejdu s brekem.Bohužel ani v rodině žádná podpora,každý mi říká,co by měla a tak.Nikdo si neuvědomuje,co to s člověkem dělá,když jste si prošli takovou hrůzou a toho strachu…Holt je pak člověk na spoustu věcí citlivější ![]()
BLbé je to,že máš takovou doktorku.Já mám doktora zlatého.Až moc!A to jsem ho vlastně vyměnila.Předchozí doktorka byla taková mrcha,že už to nešlo!
Michallaa , to je normální, že mimčo víc pozoruješ a máš větší obavy…Taky jsme to zažili a je to jak říkáš, když máš první dny a týdny po porodu místo radosti z miminka strach, jestli to vůbec zvládne, ovlivní tě to na dlouho (oba s manželem jsme úzkostní a dost plašíme, i když už je syn velký a naprosto zdravý).Ale neboj, časem je to lepší.
Podpora z okolí je důležitá, co manžel? Jestli jste na to dva, tak to určitě všechno ustojíte. ![]()
Cha, v sedmi měsících mluvit??? U nás se tomu mluvení nedá říkat zatím ani teď, některé děti začnou mluvit třeba až kolm třetího roku…
Ahoj, naše Věrka začala mluvit až ve 2,5 r. MUDr. na dětském na to neříkala nic, ale třeba mojí mamce to nedalo a ptala se na to na neurologii (je zdrav.sestra), tam jí paní doktorka řekla, že do 3 let má čas…
Zato klukům pusa jeden tak od 18měsíců. Občas jsem i ráda, že ji na chvíli zavřou…
Neboj se, dcerka má ještě spoustu času a určit je v pořádku. M.