Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám takový dotázek, jestli se používají pro miminka, co začínají sedět v kočárku v letních měsících sluneční brýle. Nevím, kdy můj začne sedět, ale asi by to tak vycházelo a nevím, jestli ho sedačka se slunečníkem dostatečně ochrání proti slunci. Já právě ani nevím, od kdy se sluneční brýle mohou používat?
Máte s tím některá z vás zkušenosti? Od kdy jste dávaly mimču sluneční brýle? A jaké značky jsou nejlepší?
Děkuji za typy a rady
![]()
Ahojky,myslím,že Chicco prodává sluneční brýle od 0+
Brýle je určitě dobré používat co nejdříve…otázka je jestli je na sobě bude chtít mít.
Podle mé zkušenosti:Máťa brýle vůbec nechtěl ani vyzkoušet-hned je sundaval,tak se mi podařilo,alespoň koupit správnou velikost a dala jsem mu je až venku na slunci a to najednou zjistil,že to je příjemnější. ![]()
Tak dobrý výběr.E.
Náš Kubča nosí brýle snad pořád - i teď v zimě, když vykoukne sluníčko tak brýlky važaduje! Já jsem ráda, protože jsem mívala v zimě vždycky problémy se zánětem spojivek - sluníčko + sníh je pro mě utrpení!
Taky jsem nevěděla jestli bude brýle chtít tak jsem mu koupila nějaké obyčejné u vietnamců a ty se nám osvědčily a tak se koupily dražší brýle. Malý je nosí snad od necelého roku a má je rád, v ničem mu nevadí a ani si je nikdy nesundával - on teda moc sluníčko nemusí, myslím tím, když vysvitne a svítí mu do očí, vadilo mu to i v kočárku!
Jinak léto miluje
Přeji dobrou ruku při výběru brýleček
![]()
ahojky, já jsem loni koupila Sebíkovi brýle odtud:
http://www.brejlicky.cz/index.php?…
No moc je nemusel, pořád si je sundával,ale zbožňoval klobouk se širokým okrajem. A očička měl chráněné taky.
Naše Zuzka dostala brýličky od tety k 1. narozeninám (je dubňátko), nevím, kde byly koupené, ale na tom nesejde, protože jí na nose vydržely vždycky tak 5 vteřin, pak je vzala a zahodila. Jednoho dne je zahodila tak důkladně, že jsme je od té doby neviděli
. Totéž dělala i s kloboučky (za sezonu 2 ztracené a jeden málem - ten našla pošťačka a nějak jí došlo, že je náš).
Tak dáme letos další pokus s novými brýlemi, třeba to bude lepší. Ale pochybuju.
Efektivnější mi příjde chránit oči šiltem, boudou kočárku a nenechávat dítě zbytečně se pohybovat na slunci. Zatěžovat takhle malé dítě slunečními brýlemi mi příjde dost zbytečné. A obdivuji všechny děti, které jsou ochotny v tomhle věku něco dobrovolně nosit. My máme problémy, aby naše takřka čtyřletá měla na nose dioptrické brýle. Absolutně je odmítá - takže předpokládám, že sluneční brýle by byly vyhozené peníze.
Ahoj, u nás brýle neměly šanci se udržet. Děti je hned sundaly a ohýbaly a ničily. Až po dvou letech jim vydržely cestu do města. Jak už psaly holky, tak je dobrej kšilt.
Tak já někde četla, že se pro takhle malé děti sl.brýle moc nedoporučují (už nevim proč
), ALE: naše je únorová a tak někdy od června jsme brýle dali,neboť ona NESNÁŠÍ klobouky, kšilty, čepice - prostě jakékoliv pokrývky hlavy. I teď v zimě to řešíme kapucou a klapkami na uši (ty si kupodivu nesundavá), jinak serve všechno, byť je to přivázané pod krkem - to se pak „škrtí“ ![]()
No,k těm brýlím: my máme tyto http://www.mamaja.cz/…unecni-bryle. mají gumový pásek a ty jí nevadí. Normální za uši jsou hned dole.
Julka má sice sluneční brýle asi od 1 roku, ale nosit je sama chtěla až tak ve 3 letech, dřív jsem jí je ani nenutila. V létě nosí klobouky a ty vždycky chrání oči perfektně, dobré jsou i kšiltovky - stejně má mít dítě (a obzvlášť malé) chráněnou celou hlavu - nejen oči.
Četla jsem, že dětem do dvou let se nedoporučije nosit sluneční brýle, ale jsem na tom podobně, jako pehot, nějak už nevím proč
. Prý se přes ně neumí správně dívat a v podstatě si tím očička spíš kazí, ale bohužel už si vážně nepamatuju, jak to bylo přesně. Inně budou dva v létě, tak už je nosit bude, máme doma koupené obyč. z Kauflandu.
Ahojky,
tak nám doktorky řekly, že do tří let sluneční brýle vůbec nedoporučují - řekla mi to pediatrička i očařka. Prý děti ještě nemají něco dovyvinuté v oku (a fakt si teďka nevzpomenu, co to je
)a slunečními brýlemi se očka kazí. Oči se mají chránit kšiltem - případně na kočárek slunečník ![]()
Koupila jsem klukům brýlky v létě oboum a anij eden je nechtěl mýt na nose, takže jsem nakonec ráda, že tu píšete (i když žádná nevíte proč
) že se nosit nemají. u nás to řešil kšilt a programovaný stín všude kde to jen šlo.
Ahoj, dětem se to nedoporučuje nosit brýle kvůli tomu, že by mohli být světloplachý. Chodíme na oční, malej (19M) má alergii a když vyleze ještě do toho všeho slunce tak to je hotovo-skloněná hlava, přivírá oči… je mi ho líto. Koupila jsem brýle za 900,– u optika, rovnou polarizační a doktorka mi řekla, že opravdu jen sporadicky nosit. Ale já na to peču, nenechám ho trápit. To bysme museli být pořád doma.
Ahoj všem, sluneční brýle miminkům nedoporučuji, máme potvrzeno z několika odborných zdrojů, že slunce ve střední Evropě není tak silné, aby musely děti od narození nosit sluneční brýle. Naopak byste u nich opravdu mohly vybudovat světloplachost. Takže sluneční brýle pro děti pouze na horách nebo u moře, jinak se na ně vybodněte, protože byste mohly svým ratolestem spíš uškodit. Já to u svých dětí řeším v letních měsících kšiltovkou a taky to jde. Oči si musí na sluníčko postupně zvykat a obzvlášť u malých dětí je to naopak důležité (čímž samozřejmě netvrdím, že je necháme čučet záměrně do sluníčka).
Taky bych sluneční brýle miminům a dětem aspoň do tří let nedávala, právě z důvodu té možné světloplachosti. Radši kšiltovku a v kočáru slunečník. Já světloplachá jsem a kolikrát nosím sluneční brýle i v dešti, protože mi prostě to světlo i skrz mraky přijde moc silný. Samozřejmě na mě okolí kouká, jako kdybych spadla z Marsu ![]()
Peklo pro mě je, když si řeknu, že venku je tak zataženo, že nemá smysl si brýle vzít a ono se pak jak na potvoru vyjasní a já po zbytek pobytu venku brečím a nadávám si do zvířátek… ![]()