Od výplaty k výplatě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tak ne každý je na to sám, ve dvou se to lépe táhne. Když ti někdo zaplatí půlku nájmu, dá dáreček, prostě se o všechno podělíte, tak se spoří líp.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ale oni si asi to obleceni nakoupi a pak uz taky treba nemaji na dalsi sporeni. Holt nekdo ty penize ‘navic’ da na sporeni, nekdo na dovcu, nekdo na hadry. Ja nikdy moc nechapala, jak nekdo treba rika, ze nema penize, a pritom treba chodi kazdy mesic ke kadernici, 2× do roka na dovolenou a jeste v peknych hadrech. Tak jak nema penize. Ma ale utrati je za paradu a dovolene.
- Citovat
- Upravit
Pred založením rodiny jsem byla totální jelito, co jsem vydelala, to jsem utratila. Poměrně brzy jsem se osamostatnila, ja teda brala vic nez ty uz tehdy, s dvaceti bych nevysla, to byly furt nějaký akce, nebo hadry, v te době jsem byla schopna si koupit ve skate shopu mikinu za dva tisíce, to by mi dnes bylo lito
Chci tim rict, a ze tady budu za trapku, prostě jsi mlada, bez závazků, užívej si, to uz nikdy nebude. Hlavně s rodinou je to jiné, jste na vse dva, musis se dobře vdat ![]()
Prostě peníze byly a budou, ale nejsou 🤪 K čemu balik, kdyz se člověk akorat trapi, podle mě lze šetřit až když jsi zaopatrena a mas nejaky lepší příjem. Skudlit po tisicovce… Ale držím ti palce!
👍
- Citovat
- Upravit
JSI mlada, zatim to neres. zaloz si aspon stavebko, pokud nemas sve bydleni, tam bych zacala. a snaz se zvysit prijem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Začni rozpočtem - veď si evidenci příjmů a výdajů. Detailně zapisuj co a za kolik jsi utratila. Pak začni analyzovat. Podnájem - bydlíš sama, s partnerem nebo jste dva podnájemníci? Pokud bydlíš s partnerem, tak evidovat i jeho příjmy. Pokud bydlíš sama, co bydlet s někým (opruz, ale ušetří to peníze).
To, že někdo chodí ve značkovém, neznamená, že značové to jsou opravdu značkové věci. Třeba u nás je sekáč a tam koupíš opravdu za pár korun (do 50 Kč) i nové věci někdy i s cedulkou.
Taky mrknout po lepším místě nebo levnějším bydlení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Peníze jsem si dávala bokem od první brigády. Ale pokud jsi sama, platíš nájem a máš 20 čistého, tak prostě z toho v dnešní době moc neušetříš.
Můžeš zkusit sharvané bydlění nebo si zvýšit kvalifikaci/najít lepší práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím si, že je to o prioritách, někdo to dá na spoření, někdo za hadry. Nevím, jestli máš partnera, ale záleží i kolik vydělává a šetří partner. 2 roky prace není moc, tak záleží, jestli ti třeba i výrazněji poroste plat (já jsem třeba po třech a půl letech na dvojnasobku) nebo můžeš jít se zkušenostmi do jiné, Lépe placené práce. Ono 20k není na vyskakovani a já bych s tím měla problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono v začátcích to bývá normální. Je super že se aspoň pokoušíte něco si šetřit. Ono spořit si člověk většinou začne až se o ty základní náklady podělí s partnerem. A taky nikdy nevíte jak to kdo má, mám jednu kamarádku, která má taky každou chvíli něco nového, když jsme o tom mluvily, tak vyšly najevo dvě zásadní věci, ty nové věci jsou že sekáče za pár korun a její muž má možnost v práci brát si přebytky z jídelny, takže měsíčně za jídlo ve třech utratí celkem 3000, to se potom spoří a utrácí hned jinak
Nebo to můžou někteří mít jako bývalá sousedka, tak dlouho utrácela za nové hadřík než jí na dveře nalepil exekutor že je byt zabavený (zdědila ho po babičce) protože na něj měla americkou hypotéku a nebankovní půjčky ve výši 2 miliony, které rozházela za hadříky, šminky, dovolené… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
I
A nemohla by jsi bydlet s více lidmi, aby jsi ušetřila na nájem. Hypo asi nedostaneš že by jsi vyrážela do svého. Aspon 1+1.Nebo jít bydlet k rodičům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já šetřila už od doby, kdy jsem dostávala kapesné (20 let zpátky). Z brigády jsem financovala školu a ještě si nasetrila na auto. Sice starší, ale auto bylo můj sen. Od nástupu do zaměstnání si odkládám na důchod a mám stavební spoření. Jako bezdetna jsem dokázala ušetřit mnohem, mnohem víc, teď už téměř jedu od výplaty k výplatě. Každou chvíli kupuji malému oblečení, boty, platím kroužky, výlety a chci, aby jedl kvalitní potraviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šetřila jsem od doby, co jsem začala chodit do práce. K práci jsem měla pořád nějaké brigády, na dovolenou jsem nejezdila, oblečení kupovala výjimečně (ale raději kvalitní, aby nějakou dobu vydrželo).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím že jsem na tom po střední byla dost podobně. Z tehdejší výplaty 8tis jsem naspořila pár stovek měsíčně. Ale bydlela jsem u mámi, kde jsem teda platila půl nájmu ale jinak si kupovala vše sama. Oblečení jsem moc nekupovala, u kadeřníka tak 1× za rok. Auto jsem nemela. Na dovolenou jsem jela, až když mi dala nějaké peníze babička. Na zbytek jsem nesáhla, abych měla rezervu. Asi záleží… já doteď radši oželím kus oblečení, v rodině máme zas nakupovací maniaky. Kolikrát to oblečení podědím, protože ho mají už rok a kupují nové. Asi jsem v tom minimalista. Značky mi nic neříkají. Většinou kupuji, tak, aby šlo vše kombinovat, a nebo to bylo funkční. Upřímně nepoznám, když má někdo značkovou kabelku. Poznám jen jestli se mi líbí nebo ne
. Zrovna jsme s manželem nedávno říkali, že ještě že nejsme mladší. Dosáhnout na hypotéku by byl nadlidský úkon. On se pohybuje i mezi mladšími kolegy a říkal, že je teď asi normální žít od výplaty k výplatě. Že prostě vráží peníze do drahých mobilu, aut, do cestování, ale absolutně je nezajímá co bude za rok. Takže je to asi povahou, výchovou, možná i dobou.
- Citovat
- Upravit
Ne vše je tak, jak na první pohled vypadá. Operák na auto si dnes může vzít kde kdo, půjčku na telefon a dovolenou ti dá taky každý. Ale nikdo z nich už se nechlubí tím, že má exekuce, nebo bydliště na úřadě
Znám taky takového „frajera“, jezdí v Audi Q7 na operák, který neplatí, byt sebraný v exekuci, bydliště na úřadě. Bydlí po nájmech, které taky neplatí, takže ho co 3 měsíce nájemci vyhazují. Dluží, na koho se podívá. Ale na první pohled je to frajer se super károu, drahým telefonem a hadrama od Hilfigera
A takových znám víc, jeden z těchto podnikatelských frajerů už sedí za daňové úniky. Zeptej se sama sebe, jestli bys tak chtěla žít
Je to o prioritách, nic ti nebrání uvalit celou výplatu za hadry a kabelky, nebo platit 15 tisíc za operák a zbytek měsíce být o plesnivém chlebu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terien píše:
Tak ne každý je na to sám, ve dvou se to lépe táhne. Když ti někdo zaplatí půlku nájmu, dá dáreček, prostě se o všechno podělíte, tak se spoří líp.
Souhlas, ve dvou se žije mnohem lépe, pokud jsou oba vydelecni.
- Citovat
- Upravit
Ahojte holky, predem se omlouvam a prosim o zachovani anonymu - duvod finance.
mela bych ze zajimavosti par otazek pro bezdetne, mlade
a nebo jak vy jste to mely pred zalozenin rodiny? setrite si neco bokem? Kolik % z vyplaty si zvladate odkladat? Jste radsi setrivy typ ktery radsi chodi v tom samem obleceni a nebo se radsi rozsoupnete a investujete do sebe? (Kadernice, obleceni..)? od kolika let jste si zacli davat penize bokem? Prosim uklidnete me, ze v tom nejsem sama.. ze sama necekam na kazdou dalsi vyplatu.. nebo ze jste v mem veku nemeli taky nic nasporeneho 
Ja vim, ze tohle se tady resi casto, ale chtela bych se z toho nejak vypsat a s nekym si aspon o tom popovidat. Prosim bez urazek a priblblych pripominek.
Posledni rok denne premyslim nad penezma, neni den, kdy by me tohle netrapilo. Pracuji teprve 2 roky, plat mam 20tisic cisteho. Platim najem, splacim auto (bez ktereho bych se nemela jak dostat do prace), potom nejake ty bezne poplatky (telefon, pojistka, internet atd..). Vim, ze v dnesni dobe je dulezite si odkladat penize bokem, vim to a myslim na to cele ty dva roky, co pracuji. Ale priznejme si, ne vzdy to jde. Kdyz uz si neco bokem nasetrim, tak jsou Vanoce, bezna oprava auta, narozeniny a nebo je leto a chceme na dovcu. Nekdy si rikam, ze kdyz vidim lidi kolem sebe, jak to vsichni delaji? Jak dokazi odkladat penize bokem ale pritom porad chodi v necem novem atd.. nejsem zavistiva, jen ale kdyz jsem v obchodacich, tak vazne premyslim nad tim, jestli si ty kalhoty za 500 muzu nebo nemuzu dovolit (stare se mi uz rozpadly) a ostatni kolem me chodi nafinteny (guess kabelka, hilfiger triko) no proste vite jak to myslim. Kolegyne v praci chodi porad v novem obleceni a me prijde, ze ja si nove nemuzu dovolit. Teda kecam, muzu, ale zila bych zase od vyplaty k vyplate a desateho bych cekala na vyplatu, abych mela co do huby