Odběr CVS a 2. screening

45
21.2.24 09:02

Odběr CVS a 2. screening

Ahojte :kytka: po všech stresech a nervech ohledně DS, máme vše v pořádku a čekáme zdravou holčičku :srdce: včera kompletní výsledky po odběru chloriových klků a vše v pořádku a tak se chci zeptat, příští týden nás čeká druhý screening, jsou i tak na místě nejaké větší obavy nebo už můžu být klidnější, že to vážné by se nám ukázalo u toho odběru? Děkuji :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
239
21.2.24 10:52

@Kachnek v prve rade gratulace k vysledkum a v druhe k holcicce.
Dulezite ted je, ze geneticky zaklad je v poradku.

Nestresuj se dopredu. Blba rada, vim. Proste i ja to beru tak, ze do porodu se muze udit cokoliv (porad se dite a jeho organy vyvíjí). A tesim se az bude za par tydnu a mala bude venku a a jedna faze za nami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
21.2.24 11:03

@Fifinka1111 moc děkuji :srdce:
Samozřejme vím, že vždy je vše nejisté, jen bych ráda aspoň jednou šla k doktorovi a byla bez nějakých větších obav :andel: :D
Za chvilku budeš mít svou holčičku na světě, to je krásné :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.2.24 11:31

@Kachnek hele to nebudes nikdy 😅 nám se treba drobna vyvojova vada ukazala az na 3. screeningu, ale druhy byl naprosto ok.

A nepredpokladam, že by tohle odhalila genetika predem.

Ale zase si myslim, že ty nejvetsi prusvihy jdou videt uz na prvnim UTZ. Ale proste vyvoj je vyvoj.

Ja na kontroly chodim s nejakym tim respektem a vedomim toho, ze delam pro malou co muzu, ale nemohu ovlivnit vse. Zaroven se vzdy tesim, ze ji aspon takhle uvidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
21.2.24 12:20

@Fifinka1111 tyjo tak to bych cekala, ze v te dobe uz musi byt vsechno jasne, kdyz i ten druhy byl v poradku :( no evidentne nic neni jasne - coz samozrejme vim, ale chapeme se :) tak doufam ze u tve malinke nejde o nic vazneho a vse pujde vyresit :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1787
21.2.24 12:36

@Kachnek klidná už moc nebudeš. Pořád se člověk bojí a to i po narození prcka. My první screening ukázkový a druhý jsem obrečela. Naštěstí malý je v pořádku, ale ještě týden před porodem mi doktor řekl, že neví, jestli bude malý zdravý a to jsem za sebou měla i odběr plodovky a já mraky vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
21.2.24 18:17

@Magda124 To je hrozný, že tě takhle vystresovali. Myslela jsem, že odběr z placenty nebo plodové vody už dává člověku větší jistotu. Takže to tak není?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
21.2.24 18:30

@Magda124 no tak teda to není nic pozitivního, to je strašné! Člověk by čekal, že když odběry vyjdou dobře tak už nic tak vážného nehrozí. Ale ráda slyším, že malý je v pořádku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.2.24 21:28

@Julie93 da ti to jistotu v tom, ze cytogenetika ditete (tedy chromozomy a vyhnes se ten zjistovanym genetickym odchylkam) jsou ok. Ale vyvoj tim nekoncí a porad je to zivy organismus a ne stroj.
Tady docela pekne shrnuto: https://cpzp.cz/…ne-vady.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.2.24 21:31

@Kachnek no houby 😅porad tam je vyvoj a to i pripadne po porodu…. Ono ne nadarmo vetsinou pojistovny (ty soukrome) pojistuji deti na zavazne nemoci az od veku dvou let (pokud se to nezmenilo)… protoze muze i chvili trvat nez se nektere vady projevi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1787
21.2.24 22:32

@Julie93 vyšetření z plodovky nebo placenty pouze znamená, že dítě nemá testované nemoci, nikoliv, že je zdravé. Probírala jsem to s genetičkou a ta nám to podrobně vysvětlovala. V rámci genetických testů se provádí základní test + případně další testování na vzácné vady (my měli navíc cystickou fybrózu a ještě nějakou další a to na základě utz). Četla jsem pak, že cca 5% druhých screeningů nedopadne dobře, tak jsem byla naštvaná, že se to týká zrovna nás, ale nakonec to dopadlo dobře, ale ty nervy byly příšerné. Po druhém screeningu jsem úplně přestala řešit výbavu pro miminko, bála jsem se, že mi umře a já budu mít doma věci pro něj. O to větší frmol byl po porodu, kdy jsem vše objednávala on-line.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
22.2.24 14:47

Každé z těch vyšetření je zaměřené na to co jiné nebylo schopné odhalit. Cílem je zachyti vady a nějak se jim postavit. Bohužel ta vyšetření nejsou pro potěchu nastávajících maminek, i když drtivé většině vychází vše vpořádku a moc těhotných si nepřipouští, že by mohlo být něco špatně a ještě tu pláčou, když jim lékař neudělá každou kontrolu ultrazvuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
22.2.24 14:52

Ja samozrejme vim, ze dite je stale ve vyvinu, vlastne jak uz zaznelo nahore ani porodem nic nekonci, naopak ale preci jen, kazda maminka je rada aspon za trochu uklidneni a zmirneni pochyb. Dneska muzeme jen byt rady za to, jake moznosti mame a ze lze dost veci odhalit vcas. Akorat jsem si nikdy jako netehotna neuvedomovala, kolik nervu se za tehotenstvim skryva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1537
22.2.24 15:22

@Kachnek Souhlasim, to neustale cekani, kdy neni nic jiste, hlavne v prvni pulce tehotenstvi, mne hodne prekvapilo take. Ted, mesic po druhem screeningu, kdy jsem sehnala i vice mene celou vybavicku ( prisla tak nejak sama behem par tydnu od kamaradek a znamych), jsem konecne trochu vic v klidu. Navic ted, kdyz uz ma maly i hodne velkou sanci na preziti s minimalnimi nasledky v pripade predcasneho porodu.

Jinak, na druhem screeningu se kontroluji pak, myslim, hlavne vnitrni organy, krom teda pripadnych deformaci koncetin a tak. Ve skupine s mym terminem porodu se nejcasteji objevila falesna pozitivita na srdecni vady. Bylo to tim, ze se miminka nechtela pri utz pekne nastavit, takze pak radeji posilali na specializovana pracoviste. Myslim, ze nakonec byly vsechny v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
25.2.24 19:37

@starfish_at_night Děkuji za uklidnění :andel: aspoň se můžu připravit, že něco takového může přijít, což je u nás dost pravděpodobné. Od začátku totiž jen slyším jak je moje děloha hluboko, malá je na každém UTZ špatně vidět :D
Já si vždycky říkala, že s výbavičkou (oblečení) počkám až rozhodně po druhém screeningu ale nemůžu si pomoct a už pomaličku nakupuji. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí